Διαδικτυακό σεμινάριο Open Science από τη Philip Morris International

Οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ του καπνού του τσιγάρου και του αερολύματος προϊόντος θερμαινόμενου καπνού, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου Open Science που διοργάνωσε η Philip Morris International.

Το IQOS, κυκλοφορεί ήδη σε 55 αγορές ανά τον κόσμο, ενώ αποτελεί την επιλογή σχεδόν 15 εκατομμυρίων ενήλικων καπνιστών παγκοσμίως.

Το πλεονέκτημά του, σύμφωνα με τον Dr. Markus Nordlund, επικεφαλής των ερευνών της PΜI, είναι ότι σε αντίθεση με τον καπνό του τσιγάρου, ο οποίος περιέχει στερεά στοιχεία και πάνω από 6.000 χημικές ουσίες, τουλάχιστον 100 από τις οποίες έχουν αναγνωρισθεί ως αιτίες ή πιθανές αιτίες ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, η λειτουργία του IQOS βασίζεται στη θέρμανση του καπνού.

Με το IQOS ο καπνός θερμαίνεται, χωρίς να καίγεται, παράγοντας αερόλυμα, το οποίο διαλύεται γρήγορα. Έτσι ο καπνιστής αντλεί παρόμοια ικανοποίηση με αυτή του τσιγάρου, χωρίς τις επιπτώσεις που συνεπάγονται οι χημικές ουσίες που παράγονται κατά την καύση.

Τα προϊόντα θέρμανσης καπνού χρησιμοποιούν πραγματικά φύλλα καπνού, για να μπορεί ο καπνιστής να απολαμβάνει τη γεύση του πραγματικού καπνού. Η θερμοκρασία ελέγχεται ηλεκτρονικά και φτάνει σε θερμοκρασία έως και 350°C, ώστε ο καπνός να θερμαίνεται, χωρίς να καίγεται.

Το αερόλυμα που παράγει το IQOS, έχει λιγότερο έντονη μυρωδιά και διαλύεται γρήγορα. H μυρωδιά που μένει σε χέρια, μαλλιά, ρούχα και στο χώρο είναι σημαντικά λιγότερη, σε σχέση με τη μυρωδιά του τσιγάρου, που αφήνει παρατεταμένη και έντονη μυρωδιά.

Σύμφωνα με τον Dr. Tom Mc Garth (Global Head of Professional Channels, PMI), η καύση ορίζεται ως μια χημική διαδικασία οξείδωσης που λαμβάνει χώρα με ρυθμό αρκετά γρήγορο ώστε να παράγει θερμότητα και συνήθως φως με τη μορφή λάμψης ή φλόγας. Για την καύση του καπνού του τσιγάρου, η θερμοκρασία πρέπει να υπερβαίνει τους περίπου 400°C.

Η μέγιστη θερμοκρασία στο IQOS είναι 320°C, ενώ όταν απενεργοποιείται ο θερμαντήρας μειώνεται άμεσα η θερμοκρασία του καπνού.

Ο καπνός είναι ένα αερόλυμα που περιέχει υγρά και στερεά σωματίδια (σωματιδιακή ύλη). Το IQOS δεν παράγει στερεά σωματίδια, όπως αποδεικνύεται από λεπτομερή πειράματα που περιλαμβάνουν ανάλυση ηλεκτρονικής μικροσκοπίας σάρωσης (SEM). Εν τέλει, το αερόλυμα που παράγεται κατά τη χρήση του IQOS περιέχει 90% χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών και δυνητικά επιβλαβών συστατικών, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τον κύριο καπνό ενός τσιγάρου αναφοράς. Σύμφωνα τέλος με την Catherine Goujon (Manager Chemistry Research, PMI) μελέτες για την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων και τη χρήση προϊόντων θερμαινόμενου καπνού, έδειξαν σημαντική μείωση των εκπομπών περιβαλλοντικών ρύπων σε σχέση με το κάπνισμα. Οι μελέτες για αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν μέτρηση κοινών αερομεταφερόμενων δεικτών, αλλά και ιχνηλάτηση συγκεκριμένων ουσιών όπως η νικοτίνη.