Νερό και νιτρικά: Όλα όσα αξίζει να γνωρίζουμε

Η ανθρώπινη υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νερό και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας, σχετίζεται άμεσα με την ευεξία μας: Από τη ρύθμιση του μεταβολισμού και της θερμοκρασίας του σώματος μέχρι την ομαλή λειτουργία των νεφρών και από την πέψη μέχρι τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα. Αν λάβουμε υπόψη μας δε το γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από νερό σε ποσοστό που «αγγίζει» το 70%, είναι πολύ εύκολο να κατανοήσουμε τη σημασία της επαρκούς ενυδάτωσής μας.

Αρκεί, ωστόσο, η κατανάλωση νερού σε καθημερινή βάση για τη διατήρηση της υγείας μας; Η απάντηση είναι περίπλοκη. Διότι πλέον γνωρίζουμε πως όταν το πόσιμο νερό δεν είναι αγνό και δεν έχει περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους, μπορεί να μην είναι και απολύτως ασφαλές για εμάς, με τα νιτρικά άλατα να διαδραματίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

AQUA Carpatica 3 landscape

Η σημασία του να βάλουμε τα νιτρικά κάτω από το «μικροσκόπιό» μας

Τι είναι τα νιτρικά άλατα και γιατί αξίζουν την προσοχή μας; Τα νιτρικά (ΝΟ3) χρησιμοποιούνται ως χημικά λιπάσματα στην εντατική γεωργία. Ακριβώς επειδή απορροφώνται από τις ρίζες των φυτών, η υπερβολική τους χρήση μολύνει τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και έτσι, συχνά φτάνουν στο νερό.

Μπορεί, λοιπόν, τα ΝΟ3 να είναι ευεργετικά για τα φυτά, ωστόσο, πρόκειται για ουσίες που είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί, αφού σύμφωνα με έρευνες η πρόσληψη νιτρικών σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από προβλήματα υγείας, όπως γαστρικά προβλήματα, κνιδώσεις, εξανθήματα, προβλήματα στον μεταβολισμό -ιδίως στον θυρεοειδή και το κυκλοφοριακό σύστημα- καθώς και άλλες αντιδράσεις ή ασθένειες.

Ακόμη πιο επικίνδυνη όμως, μπορεί να αποδειχθεί η κατανάλωση νερού με νιτρικά για τις έγκυες, τα βρέφη και τα παιδιά. Για την ακρίβεια, η επιστημονική κοινότητα κρούει των κώδωνα του κινδύνου στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες που εγκυμονούν ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες, πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα ποσοστά νιτρικών που έχει το νερό που πίνουν. Γιατί; Διότι κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ των υψηλών επιπέδων νιτρικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σοβαρών προβλημάτων υγείας στα νεογέννητα. Αυτός είναι ο λόγος που η κρατική σύσταση για την κατανάλωση νιτρικών σε επτά χώρες της ΕΕ (Γερμάνια, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Τσεχία) είναι 10mg/L NO3 maximum για τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και τις εγκυμονούσες, ενώ το όριο για τους ενήλικες είναι 50mg/L NO3.

nero nitrika 3

Πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε κάθε μέρα αγνό νερό

Ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε συνεπώς στη διάθεσή μας σήμερα, ώστε να απολαμβάνουμε κάθε μέρα αγνό νερό; Πολλοί καταφεύγουν στα μηχανικά φίλτρα, πιστεύοντας πως αυτή η επιλογή θα τους βοηθήσει. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα φίλτρα δεν αποκλείουν τη μόλυνση του νερού με νιτρικά. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, προκειμένου να γνωρίζουμε πως το νερό που καταναλώνουμε και δίνουμε στα παιδιά μας, είναι απαλλαγμένο από ΝΟ3; Μα φυσικά, να επιλέγουμε με περισσότερη προσοχή το νερό μας. Υπάρχουν όμως σήμερα νερά που είναι αγνά; Το παράδειγμα του AQUA Carpatica είναι σίγουρα χαρακτηριστικό στη συγκεκριμένη περίπτωση και μας «ταξιδεύει» στο τελευταίο άγριο δάσος της Ευρώπης, σε μία παρθένα γη στα Καρπάθια Όρη.

Πρόκειται για μια περιοχή ανέγγιχτη από τον πολιτισμό, τη γεωργία, τη βιομηχανία και οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα. Και σε αυτή την περιοχή, πηγάζει το «θαύμα της παρθένας φύσης», όπως αποκαλούν το Φυσικό Μεταλλικό Νερό και το Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica, καθώς οι πηγές τους πληρούν όλα τα κριτήρια ποιότητας ενός άξιου και ιδιαίτερα καλού φυσικού νερού.

Τα συγκεκριμένα νερά συνιστούν βασική επιλογή όσων ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής -και όχι άδικα- ενώ μέσα σε δέκα χρόνια, έχουν λάβει 50 διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Διότι όχι μόνο έχουν μία μοναδική γεύση, αλλά την ίδια ώρα, εμφιαλώνονται σε αυστηρά προστατευόμενες περιοχές και εκατομμύρια χρόνια ηφαιστειακής δραστηριότητας σε αυτές, έχουν απαλλάξει τις πηγές τους από ρύπους. Έτσι, το Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica έχει μηδέν νιτρικά και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό σχεδόν μηδέν νιτρικά (0,6mg/l), ενώ και τα δύο έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και περιέχουν πολύτιμα για την ανθρώπινη υγεία μέταλλα, όπως ασβέστιο και μαγνήσιο.

nero nitrika 4



Μπορεί, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια το νερό να έχει χάσει την τελειότητά του, λόγω της γεωργίας, της μαζικής παραγωγής και των λιπασμάτων, που το έχουν μολύνει με νιτρικά, ωστόσο, κάνοντας με προσοχή τις επιλογές μας, μπορούμε να είμαστε περισσότερο σίγουροι και σίγουρες για την αγνότητα του νερού μας. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά στο πόσιμο νερό, εκτός από την ποσότητα και η ποιότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά -και ενδεχομένως την πιο μεγάλη. Διότι δεν αρκεί απλώς να καταναλώνουμε δύο λίτρα νερό την ημέρα για να αισθανόμαστε και να είμαστε υγιείς, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να δίνουμε έμφαση στο τι περιέχει το νερό που πίνουμε, διασφαλίζοντας πως πρόκειται για ένα νερό φυσικά αγνό, όπως το AQUA Carpatica, δηλαδή ένα νερό που δεν περιέχει επιβλαβή στοιχεία για τον άνθρωπο.

Δείτε το video εδώ: