Aaron Williams (BAT): «Η προηγμένη τεχνολογία, λύση για το κάπνισμα»

Ο Δρ. Williams εξηγεί αναλυτικά την λειτουργία του και εκτιμά πως στην αγορά προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου υπάρχουν «μεγάλες δυνατότητες», καθώς αυτά «παρέχουν στους ενήλικες καπνιστές μια ικανοποιητική και λιγότερο βλαβερή εναλλακτική στο κάπνισμα».

Η British American Tobacco ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους παγκοσμίως και είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην ελληνική αγορά, με σημαντικές επενδύσεις και συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, υψηλές διακρίσεις σε θέματα απασχόλησης και έμφαση σε καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Η BAT έχει ως στρατηγική «ένα Καλύτερο Αύριο, μειώνοντας τον αντίκτυπο στην υγεία, και στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούμε σημαντικές επενδύσεις στην Έρευνα & Ανάπτυξη για τις καινοτόμες, δυνητικά μειωμένου κινδύνου, εναλλακτικές που ικανοποιούν ή ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις των ενήλικων καταναλωτών που επιλέγουν να χρησιμοποιούν προϊόντα νικοτίνης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Williams. Τοποθετώντας τον καταναλωτή στο κέντρο της έρευνας, προχωρά στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, ώστε «οι ενήλικες καπνιστές να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου».

Πρόσφατα, η εταιρεία ανακοίνωσε νέο επενδυτικό πλάνο στην Ελλάδα ύψους τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ, με άξονα την υψηλή τεχνολογία και τη δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από την επένδυσή της ενισχύοντας περαιτέρω την στήριξη στους Έλληνες λιανεμπόρους, προμηθευτές και εργαζόμενους και, παράλληλα, αναπτύσσοντας το Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο στον Πειραιά. Η BAT στην Ελλάδα έχει επιλεγεί ως περιφερειακό κέντρο και για το Ισραήλ, την Κύπρο και την Μάλτα.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Δρ. Aaron Williams στο onmed.gr

williams


Δρ. Aaron Williams, Επικεφαλής της Επιστημονικής Διεύθυνσης Προϊόντων Καπνού Διαφοροποιημένου Κινδύνου του Ομίλου της BAT

Ποια είναι η τεχνολογία στην οποία βασίζεται το glo;

Το προϊόν θερμαινόμενου καπνού της ΒΑΤ, glo, είναι ένα καινοτόμο προϊόν που σχεδιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τις πέντε ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων, μηχανικών, σχεδιαστών, ειδικών καπνού και τοξικολόγων.

Το glo είναι μία συσκευή που έχει κατασκευαστεί με ακρίβεια και αποτελείται από ένα θάλαμο θέρμανσης δύο ζωνών. Μια ειδικά σχεδιασμένη ράβδος καπνού εισέρχεται στη συσκευή. Όταν η συσκευή είναι ενεργοποιημένη, η μπαταρία ιόντων λιθίου παρέχει ενέργεια στους θερμαντήρες, οι οποίοι έχουν μέγιστη θερμοκρασία 240ο C, σε αντίθεση με το παραδοσιακό τσιγάρο που κατά την καύση του μπορεί να φτάσει τους 900ο C.

Ο καπνός θερμαίνεται επαρκώς για να απελευθερωθεί νικοτίνη και άλλες ενώσεις, και παράγει ένα αερόλυμα, χωρίς καύση, οπότε δεν δημιουργείται στάχτη ή μυρωδιά, στοιχεία που συνδέονται με το αναμμένο τσιγάρο. Επειδή ο καπνός θερμαίνεται αντί να καίγεται, τα επίπεδα τοξικών ουσιών στις εκπομπές του αερολύματος του θερμαινόμενου καπνού, μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, στα επίπεδα του 95%, σε σχέση με το τσιγάρο.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της αγοράς των προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου;

Με βάση τις συνήθειες των καταναλωτών στην Ελλάδα (και όχι μόνο), βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες στο μέλλον της αγοράς προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου που παρέχουν στους ενήλικες καπνιστές μια ικανοποιητική και λιγότερο βλαβερή εναλλακτική στο κάπνισμα.

Σκοπός της ΒΑΤ είναι να δημιουργήσει ένα Καλύτερο Αύριο, μειώνοντας τον αντίκτυπο στην υγεία και στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούμε σημαντικές επενδύσεις στην Έρευνα & Ανάπτυξη για τις καινοτόμες, δυνητικά μειωμένου κινδύνου, εναλλακτικές που ικανοποιούν ή ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις των ενήλικων καταναλωτών που επιλέγουν να χρησιμοποιούν προϊόντα νικοτίνης.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, η προτεραιότητα ήταν να τοποθετήσουμε τους καταναλωτές στο κέντρο της διαδικασίας, με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από χιλιάδες καταναλωτές, σε βασικές αγορές. Η βασική καινοτομία ήταν η αξιοποίηση της προηγμένης τεχνολογίας επαγωγικής θέρμανσης που επιτρέπει τη θέρμανση σε χρόνο-ρεκόρ και που παρέχεται από τη λειτουργία boost. Η διεθνής κοινότητα μηχανικών, προγραμματιστών προϊόντων και ομάδων επιχειρησιακής λειτουργίας συνεργάστηκε και μέσω της επιστημονικής έρευνας που βασίζεται στην τεχνολογία και στην καινοτομία των προϊόντων της ΒΑΤ, δημιουργήσαμε τη συσκευή glo. Η τεχνολογία και η καινοτομία είναι το κλειδί για τις νέες κατηγορίες μας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας για να διασφαλίσουμε ότι οι ενήλικες καπνιστές θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου.

Ποια είναι επιστημονικά η επίδραση του glo στον ανθρώπινο οργανισμό;

Στην ΒΑΤ έχουμε περισσότερους από 1.500 ειδικούς στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης που εργάζονται στα κέντρα R&D του Ομίλου παγκοσμίως, δημιουργώντας επιστήμη διεθνούς βεληνεκούς για όλα τα προϊόντα νέων κατηγοριών. Για το glo, έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες χημικά τεστ και βιολογικές δοκιμές όπως και πολυάριθμες συμπεριφορικές έρευνες και κλινικές δοκιμές δείχνοντας ότι είναι προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σύγκριση με το τσιγάρο. Ομοίως, οι κλινικές μελέτες δείχνουν σημαντική μείωση στους βιοδείκτες έκθεσης σε σύγκριση με το τσιγάρο και αντιδράσεις αντίστοιχες με αυτές της διακοπής για σειρά σημαντικών τοξικών ουσιών.

Ποιο είναι το όφελος για έναν καπνιστή που επιλέγει το glo, καθώς και για τη δημόσια υγεία;

Oι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει βελτιωμένη ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον, η χρήση glo προκαλεί ελάχιστους λεκέδες στα δόντια και από τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, συνάγεται το συμπέρασμα ότι το δέρμα, τα μαλλιά και τα ρούχα μυρίζουν λιγότερο σε σύγκριση με τη χρήση τσιγάρου.