Τα νεότερα κλινικά επιστημονικά δεδομένα για τα Εναλλακτικά του Καπνίσματος Προϊόντα

Στα Εναλλακτικά του Καπνίσματος Προϊόντα και τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχουν για την υγεία των καταναλωτών, συγκριτικά με τη συνέχιση του καπνίσματος, εστίασε το 4ο Συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα που οργανώθηκε φέτος από τη SCHORE, τη Διεθνή Ένωση Ανεξάρτητων Ειδικών για το Κάπνισμα, που διεξήχθη διαδικτυακά.

Στη συζήτηση, που συντόνισαν οι Δρ Μιχάλης Τούμπης και Δρ Πάνος Βάρδας, ο Δρ Karl Fagerstrom από τη Σουηδία, ειδικός στη διακοπή καπνίσματος, που ήταν ομιλητής, εξήγησε τη χρήση και τα οφέλη των νέων στοματικών προϊόντων νικοτίνης – τα λεγόμενα «φακελάκια καπνού» ή Nicotine Pouches. «Με την κατάλληλη νομοθεσία, τα στοματικά προϊόντα νικοτίνης, τα oral nicotine pouches, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλεία της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα», συμπέρανε ο καθηγητής στο τέλος της παρουσίασής του.

Ακολούθως, ερευνητές από διάφορους φορείς και ιδρύματα, παρουσίασαν ενδιαφέρουσες έρευνες σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θέρμανσης του καπνού. Καπνιστές που έκαναν τη μετάβαση στα προϊόντα θέρμανσης καπνού, είχαν βελτίωση σε κλινικούς βιοδείκτες μέσα σε έξι μήνες, ανέφερε ο Δρ Nathan Gale. Αντίστοιχα, η Δρ Stacey McCaffrey, με βάση την έρευνα που παρουσίασε εξήγησε ότι ακόμα και η στροφή των καπνιστών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα υπό προϋποθέσεις, ενώ η Δρ Maria-Ahmed Qureshi εστίασε στα προβλήματα που εντοπίζονται σε πολλές από τις υπάρχουσες έρευνες σχετικά με αυτά τα προϊόντα, την ώρα που η πολιτεία και ιδίως οι καπνιστές χρειάζονται έγκριτη ενημέρωση και πληροφόρηση. Η Δρ Γαβριέλλα Κωστέλλη παρουσίασε μία αναλυτική έρευνα σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις σε συγκεκριμένες κλινικές παραμέτρους της υγείας των καπνιστών που έκανα τη μετάβαση στα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα.

kapnisma2

Η παρουσίαση κλινικών δεδομένων παρατήρησης από την Ιαπωνία: Πώς επέδρασε η εισαγωγή του IQOS στην αγορά

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ομιλίες του συνεδρίου ήταν εκείνη της δρ Angela Van Der Plas, από την PMI, που παρουσίασε δεδομένα παρατήρησης σχετικά με την κλινική πορεία των καταναλωτών που έκαναν τη μετάβαση από το κάπνισμα στο προϊόν θέρμανσης του καπνού, IQOS. Όπως ανέφερε η κα Van Der Plas, η Ιαπωνία θεωρείται πολλές φορές «case study», αναφορικά με τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, καθώς εκεί το IQOS κυκλοφορεί από το 2014 και πλέον στη χώρα καταγράφεται ένα από τα μικρότερα ποσοστά καπνιστών παγκοσμίως.

Η έρευνα που παρουσίασε η δρ Van Der Plas εστίασε σε δύο κύριες παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα, τη Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) και την ισχαιμική ασθένεια (IHD) και κατέγραψε τυχόν μεταβολές στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Ιαπωνίας λόγω των δυο αυτών ασθενειών, προ και μετά την εισαγωγή του IQOS στην αγορά. Πράγματι, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με αίτια εισαγωγής την COPD και IHD βαίνουν μειούμενες, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα που παρουσίασε η ίδια:

kapnisma3



Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και για την ισχαιμική ασθένεια:

kapnisma4

Είναι σαφές από την ανάλυση των παραπάνω δεδομένων πως στην Ιαπωνία έχει καταγραφεί σημαντική μείωση στον ρυθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω COPD και IHD. Παρότι πρόκειται για μία πολύπλοκη και διαρκή έρευνα, που λαμβάνει υπόψιν της και αξιολογεί μια σειρά δεδομένων, αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην κατανόηση των επιπτώσεων των Νεότερων Προϊόντων Καπνού σε επίπεδο κοινωνίας, σημείωσε κατά την ολοκλήρωση της παρουσίασής της η δρ Van Der Plas.

Τα Εναλλακτικά του Καπνίσματος Προϊόντα απευθύνονται στους ενήλικες καπνιστές σε όλο τον κόσμο, που δεν επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, ώστε να μειωθεί η επιζήμια επίδραση αυτής της επιβλαβούς συνήθειας. «Τα νεότερα καπνικά προϊόντα ουσιαστικά εκλύουν λιγότερες τοξικές ουσίες και πιθανά να έχουν λιγότερες επιπτώσεις στον οργανισμό», σημείωσε ο συντονιστής δρ Τούμπης, ενώ ο καθηγητής κ. Βάρδας, κλείνοντας τη συζήτηση, επισήμανε πως «κάνουμε σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και είναι αλήθεια ότι τώρα χρειαζόμαστε καλά οργανωμένες κλινικές μελέτες σχετικά με τα προϊόντα αυτά, ώστε να είμαστε βέβαιοι για τις επιπτώσεις τους».