Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: Η φροντίδα της επιδερμίδας των ασθενών

Οι θεραπείες ενάντια στον καρκίνο επηρεάζουν το σώμα στο σύνολό του. Ο ασθενής και το σώμα του καλούνται να δώσουν μία σκληρή μάχη ενάντια στον «μεγάλο εχθρό» και μία μεγάλη μάχη με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούν οι θεραπείες. Πολλές από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες αφορούν και σε αλλαγές στο δέρμα. Είναι άλλωστε το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας.

giatros

Σύμφωνα με τη Ζωή Απάλλα, Αφροδισιολόγο – Δερματολόγο και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας στο ΑΠΘ: «Οι διάφορες μορφές θεραπειών για τον καρκίνο σχετίζονται σε πολύ υψηλά ποσοστά με δερματικές τοξικότητες». Μελέτες έχουν δείξει ότι 8 στους 10 ασθενείς με καρκίνο θα βιώσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών στο δέρμα τους και μάλιστα με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, προτιμά να διακόψει τη θεραπεία προκειμένου να ανακουφιστεί από τις παρενέργειες που αυτή έχει στην επιδερμίδα του.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία ή οι στοχευμένες θεραπείες ενάντια στον καρκίνο, λειτουργούν εξουδετερώνοντας τα καρκινικά κύτταρα. Αντίστοιχα, οι θεραπείες ανοσοθεραπείας ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Αυτές οι διαδικασίες, έχουν επιπτώσεις, όχι μόνο στο όργανο-στόχο, αλλά και σε άλλα συστήματα οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος.

karkinopathis

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών του καρκίνου στην επιδερμίδα εκδηλώνονται διαφορετικά στον κάθε ασθενή και μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, ερυθρότητα, φωτοευασθησία, υπερμελάγχρωση και ξηρότητα. Καθώς το δέρμα είναι το μέσο με το οποίο το σώμα μας «επικοινωνεί» με το περιβάλλον, κάθε αλλαγή ή δυσφορία που προκαλείται σε αυτό, επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής αλλά και την ψυχολογία του ασθενούς.

Ακόμα, με τις εξελίξεις στις θεραπείες, ο καρκίνος καταλήγει να γίνεται μία χρόνια νόσος, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ο ασθενής να ζει καλά, χωρίς να υποφέρει από τις ανεπιθύμητες ενέργειες στην επιδερμίδα του.

Ο ρόλος του δερματολόγου

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν, 84% των ασθενών με καρκίνο δεν παραπέμφθηκαν σε δερματολόγο. Ο ρόλος του δερματολόγου ωστόσο, είναι καθοριστικός καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, από τη διάγνωση ως και μετά το πέρας αυτής.

derma1

Εκείνος είναι που πρέπει να ενημερώσει τον ασθενή για τις παρενέργειες του σχήματος θεραπείας που θα ακολουθήσει και εκείνος είναι που θα του προτείνει λύσεις οι οποίες θα τον βοηθήσουν να φροντίσει την επιδερμίδα του σωστά. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας του θεράποντος ιατρού με έναν δερματολόγο, μπορούν να αποβούν κατά συνέπεια καθοριστικά στην έκβαση της θεραπείας του ασθενούς.

Η Ζωή Απάλλα, Αφροδισιολόγος – Δερματολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας στο ΑΠΘ τονίζει: «Οι ασθενείς βιώνουν πολύ αρνητικά τις τοξικότητες των θεραπειών στο δέρμα, σε σημείο να θέλουν να σταματήσουν την κύρια ογκολογική θεραπεία. Θέλουν και έχουν ανάγκη ένα δέρμα υγιές και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο ρόλος του δερματολόγου είναι καθοριστικός από τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου».

Εξειδικευμένη φροντίδα από τη La Roche-Posay

Στον πυρήνα της La Roche - Posay, βρίσκεται η πεποίθηση ότι, κανένας ασθενής δεν πρέπει να διακόπτει ή να επιβραδύνει τη θεραπεία του νιώθοντας αβοήθητος, εξαιτίας ανεπιθύμητων ενεργειών στο δέρμα. Στόχος της λοιπόν, είναι η ενημέρωση και η ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που δίνουν μάχη ενάντια στον καρκίνο.

fight

Ενώνοντας τις δυνάμεις της με τον σημασία της φροντίδας της επιδερμίδας, και με όραμα το: «Κανένας, μόνος απέναντι στον καρκίνο», η La Roche - Posay βρίσκεται στο πλευρό τόσο των ασθενών, όσο και των φροντιστών τους. Προσφέροντας ολοκληρωμένες προτάσεις φροντίδας και πολύτιμη καθοδήγηση καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας, παρέχει ανακούφιση, άνεση και καλύτερη ψυχολογία στον ασθενή, σε αυτή την τόσο ευάλωτη στιγμή της ζωής του.

Μια αγκαλιά φροντίδας

Ο όμιλος ΑγκαλιάΖΩ με τη σειρά του, υποστηρίζει ενεργά τους ασθενείς με καρκίνο και τους οικείους του μέσω πολλαπλών δράσεων και ενεργειών. Συνδυαστικά, ο ΑγκαλιάΖΩ και η La Roche-Posay, έχουν καταφέρει να ενημερώσουν ασθενείς, φροντιστές αλλά και υγειονομικό προσωπικό για τη σημασία της φροντίδας της επιδερμίδας και να παρέχουν λύσεις για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών από τις θεραπείες.

agaliazo



Μάλιστα, από το 2019 έως σήμερα, διανεμήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία πάνω από 19.000 ειδικές συσκευασίες δερματολογικής φροντίδας La Roche-Posay σε ογκολογικούς ασθενείς και έχει δημιουργηθεί ένας πλήρης οδηγός, με συμβουλές και οδηγίες για τη φροντίδα της επιδερμίδας των ασθενών με καρκίνο, κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά από αυτή, καθώς και συμβουλές ευεξίας, διατροφής και σωφρολογίας.

«Φωνή» τους σε αυτό το έργο, έχει γίνει ο ηθοποιός Αντίνοος Αλμπάνης, διαδίδοντας το μήνυμα ότι κανένας ασθενής, δεν πρέπει να νιώθει αβοήθητος απέναντι στις προκλήσεις του καρκίνου. H La Roche-Posay βρίσκεται εκεί σε κάθε βήμα παρέχοντας συμβουλές και φροντίδα που κάνουν τη μάχη του ασθενούς ευκολότερη και τον γεμίζει δύναμη να συνεχίσει να μάχεται ώσπου να βγει νικητής.