ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρόνος μπροστά στις οθόνες: Ποιες ασθένειες προκαλεί, πόσο μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Ο υπερβολικός χρόνος μπροστά στις οθόνες δεν βλάπτει μόνο τα μάτια σας αλλά και τις άλλες σωματικές λειτουργίες, ενώ μπορεί να μειώσει ακόμη και το προσδόκιμο ζωής, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Χρόνος μπροστά στις οθόνες: Ποιες ασθένειες προκαλεί, πόσο μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Ερευνητές του Ινστιτούτου Buck, ανεξάρτητου βιοϊατρικού ινστιτούτου που ερευνά τη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι η έκθεση των ματιών στο φως που εκπέμπουν οι οθόνες μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό και να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μια χρόνια νόσο.

Επειδή τα μάτια είναι συνεχώς εκτεθειμένα στο εξωτερικό περιβάλλον -σε αντίθεση με πολλά άλλα όργανα- η άμυνά τους είναι πιο ενεργή. Η υπερδραστήρια άμυνα μπορεί να διαταράξει τις εσωτερικές διεργασίες του σώματος και να προκαλέσει βλάβη σε άλλα όργανα.

Καθώς ο χρόνος παραμονής μπροστά στις οθόνες αυξάνεται για όλους τους ανθρώπους, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η καθημερινή έκθεση στην υπερβολική ακτινοβολία μπορεί να έχει καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες.

«Το να κοιτά κανείς τις οθόνες των υπολογιστών και των τηλεφώνων και γενικά η έκθεση στη φωτορύπανση μέχρι τη νύχτα είναι συνθήκες πολύ ανησυχητικές για το βιολογικό μας ρολόι», δήλωσε ο Δρ Pankaj Kapahi, καθηγητής και ειδικός σε θέματα διατροφής στο ινστιτούτο.

«Η έκθεση στο φως εμποδίζει την προστασία των ματιών και αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στα μάτια, αλλά και στο υπόλοιπο σώμα και τον εγκέφαλο».

Προηγούμενες έρευνες έχουν καταλήξει σε σύνδεση της κακής συνολικής υγείας και των διαταραχών των ματιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία ευθύνεται για περίπου 3,9 εκατομμύρια περιπτώσεις τύφλωσης σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η πάθηση εκδηλώνεται ως επιπλοκή του διαβήτη, κατά την οποία τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν βλάβη σε μέρη του ματιού και τελικά οδηγούν σε τύφλωση.

Ο Δρ Brian Hodge, ερευνητής στο ινστιτούτο, εξηγεί ότι κάθε κύτταρο στο σώμα λειτουργεί με ένα κιρκάδιο ρολόι.

Αυτά τα ρολόγια λειτουργούν με κύκλους 24 ωρών, έχοντας εξελικτικά προσαρμοστεί στη διαχείριση του καθημερινού κύκλου ημέρας-νύχτας.

Σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος λειτουργεί σε αυτόν τον κύκλο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται κάθε μεμονωμένη σωματική λειτουργία.

Ωστόσο, οι κιρκάδιοι ρυθμοί πολλών ανθρώπων διαταράσσονται, καθώς το στρες, η χρήση συσκευών και άλλοι παράγοντες αναγκάζουν τους ανθρώπους να κοιμούνται λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Το φως μπορεί να διαταράξει ακόμη περισσότερο αυτούς τους κύκλους.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι στα μάτια προκαλείται φλεγμονή όταν εκτίθενται στο φως, μια φυσιολογική διαδικασία του σώματος για τα όργανα που αντιμετωπίζουν το εξωτερικό περιβάλλον.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν η διαδικασία αυτή διαρκεί για μεγάλο διάστημα, γεγονός που προκαλεί ή επιδεινώνει χρόνιες παθήσεις.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά καθώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ο χρόνος μπροστά στις οθόνες αυξήθηκε πολύ, ειδικά στους εφήβους, οι οποίοι περνούν πλέον διπλάσιο χρόνο μπροστά στις οθόνες σε σχέση με τις αρχές του2020.

Πηγή: Mail Online