ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτισμός: Τι μπορεί να εντοπίσει μια απλή οφθαλμολογική εξέταση

Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να διαγνώσει παιδιά με αυτισμό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυτισμός: Τι μπορεί να εντοπίσει μια απλή οφθαλμολογική εξέταση

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μάτια των παιδιών με αυτισμό αντιδρούν πιο αργά όταν εκτίθενται σε έντονο φως.

Οι κόρες των ματιών τους χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να συσταλούν και να επανέλθουν στο αρχικό τους μέγεθος.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το εύρημά τους θα ανοίξει το δρόμο για έναν «γρήγορο και εύκολο» τρόπο διάγνωσης του αυτισμού, ο οποίος είναι μια μακροχρόνια και δύσκολη κατάσταση για τις οικογένειες.

Πιστεύεται ότι αυτή η καθυστέρηση στην αντίδραση, αποτελεί σημάδι ότι δεν λειτουργούν πλήρως τα νεύρα του εγκεφάλου.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμες παρεμβάσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο αν ένα παιδί με αυτισμό θα μπορεί να μιλήσει ή όχι στο μέλλον.

Ο αυτισμός και οι σχετικές παθήσεις όπως το σύνδρομο Άσπεργκερ επηρεάζουν περίπου ένα στα 100 παιδιά στη Μ. Βρετανία και ένα στα 44 στις ΗΠΑ.

Η πάθηση είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιατρική εξέταση και οι γιατροί πρέπει να βασίζονται στο ιστορικό ανάπτυξης και τη συμπεριφορά του παιδιού.

Ως εκ τούτου, τα παιδιά στις ΗΠΑ συνήθως διαγιγνώσκονται στην ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο γύρω στα έξι.

Η επικεφαλής της έρευνας Georgina Lynch, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι όταν παρεμβαίνουμε εγκαίρως, σε ηλικίες 18 έως 24 μηνών, μακροπρόθεσμα υπάρχει αντίκτυπος στην εξέλιξη αυτών των παιδιών. Η παρέμβαση εντός αυτού του κρίσιμου χρονικού παραθύρου, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ του να αποκτήσει λεκτική ομιλία ένα παιδί ή να παραμείνει μη λεκτικό. Ωστόσο, μετά από 20 χρόνια προσπάθειας, δεν έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε ακόμη τη μέση ηλικία διάγνωσης στις ΗΠΑ, η οποία είναι τα τέσσερα έτη».

Οι ερευνητές εξέτασαν την όραση 60 παιδιών ηλικίας μεταξύ έξι και 17 ετών.

Από αυτά τα παιδιά, τα 36 είχαν διαγνωστεί με αυτισμό, ενώ τα υπόλοιπα αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια συσκευή που ονομάζεται κορόμετρο, εκπέμπει έντονο φως και τη χρησιμοποιούν οι περισσότεροι οφθαλμίατροι.

Η εξέταση περιλαμβάνει τη μέτρηση της διαμέτρου της κόρης του οφθαλμού και τις μεταβολές αυτής κάτω από την επίδραση διάφορων ερεθισμάτων (π.χ. έντονο φως, σκότος).

Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με αυτισμό είχαν σημαντικά καθυστερημένο χρόνο αντανακλαστικής αντίδρασης σε σύγκριση με τα παιδιά που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου, χρειάστηκαν δηλαδή περισσότερο χρόνο για να αντιδράσουν αλλά και για να επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

Η καθηγήτρια Lynch, ειδική στην ομιλία και την ακοή, πιστεύει ότι ο καθυστερημένος χρόνος αντίδρασης είναι ένα σημάδι ότι τα νεύρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την ομιλία, είναι ελαττωματικά.

Η Lynch και οι συνεργάτες της μελετούν τώρα 300 παιδιά δύο έως τεσσάρων ετών.

Αυτή η μελέτη θα τους επιτρέψει να εντοπίσουν τα ακριβή σημεία αναφοράς για την καθυστερημένη αντίδραση που θα μπορούσε να ταυτοποιήσει ένα παιδί με αυτισμό.

Ο αυτισμός περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που σχετίζονται με κοινωνικές δεξιότητες, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, ομιλία και μη λεκτική επικοινωνία.

Οι οικογένειες αναγκάζονται να προσέρχονται σε επαναλαμβανόμενα ραντεβού στο νοσοκομείο και να υποβάλουν τα παιδιά σε πολλά ψυχολογικά τεστ για να γίνει η διάγνωση.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον αυτισμό, παρά μόνο φάρμακα για τον έλεγχο συμπτωμάτων όπως η επιθετικότητα ή η υπερκινητικότητα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Neurological Sciences.