ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο οι στατίνες

Οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκφύλισης της όρασης που σχετίζεται με την ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο οι στατίνες

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα όρασης στους ηλικιωμένους.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική λήψη φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης και τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της εκφυλιστικής νόσου της όρασης κατά περισσότερο από 20%.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες από 14 μελέτες για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των φαρμάκων στον κίνδυνο των ατόμων να αναπτύξουν ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Οι ειδικοί, με επικεφαλής μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης στη Γερμανία, εξέτασαν μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 40.000 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία και τη Ρωσία.

Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι άνω των 50 ετών και έπαιρναν τουλάχιστον έναν τύπο φαρμάκου για ένα από τα εξής προβλήματα: μείωση της χοληστερόλης (συμπεριλαμβανομένων των στατινών), έλεγχο του διαβήτη (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης), έλεγχο της φλεγμονής (εξαιρουμένων των στεροειδών), θεραπεία κινητικών διαταραχών που προκαλούνται από νευροεκφυλιστική νόσο.

Περίπου 9.332 άτομα από τους συμμετέχοντες στη μελέτη διαγνώστηκαν με ηλικιακή εκφύλιση χωράς κηλίδας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης είχαν κατά 15% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν τα φάρμακα.

Όσοι έπαιρναν φάρμακα για τον έλεγχο του διαβήτη φάνηκε να αντιμετωπίζουν 22% μικρότερο κίνδυνο.

Δεν βρέθηκαν ανάλογες συσχετίσεις για τους άλλους τύπους φαρμάκων.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια κοινή πάθηση που δεν προκαλεί ολική τύφλωση, αλλά μπορεί να δυσκολέψει δραστηριότητες όπως η ανάγνωση και η αναγνώριση προσώπων.

Εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα της βλάβης στην ωχρά κηλίδα, το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών. Η ωχρά είναι το σημείο στο οποίο εστιάζεται το φως όταν κοιτάμε ένα αντικείμενο, υπεύθυνη για την ευκρινή όραση (λεπτομέρειες των αντικειμένων), καθώς και για την αντίληψη των χρωμάτων.

Οι στατίνες είναι ένα από τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο. Βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της «κακής χοληστερόλης» στο αίμα.

Η υπερβολική ποσότητα αυτού του τύπου χοληστερόλης -που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL)- μπορεί να οδηγήσει σε πάχυνση των αρτηριών και καρδιαγγειακή νόσο.

Οι στατίνες λειτουργούν εμποδίζοντας το ήπαρ να παράγει τόση κακή χοληστερίνη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να τις παίρνουν εφ' όρου ζωής, καθώς η διακοπή τους προκαλεί επαναφορά της χοληστερόλης σε υψηλά επίπεδα εντός εβδομάδων.

«Η μελέτη μας δείχνει μια συσχέτιση της συστηματικής χρήσης φαρμάκων για τη μείωση των λιπιδίων και αντιδιαβητικών φαρμάκων με χαμηλότερο επιπολασμό ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε πολλές ευρωπαϊκές μελέτες κοόρτης» τονίζουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Ophthalmology.