ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν μπορείτε να πάρετε στατίνες; Το νέο φάρμακο που μειώνει την κακή χοληστερόλη

Οι στατίνες αποτελούν θεραπεία πρώτης επιλογής για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, εκατομμύρια άνθρωποι όμως δεν μπορούν ή δεν θέλουν να λαμβάνουν τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων.

Δεν μπορείτε να πάρετε στατίνες; Το νέο φάρμακο που μειώνει την κακή χοληστερόλη

Τώρα έχουν μια άλλη επιλογή.

Νέα μελέτη έδειξε ότι ένα διαφορετικό είδος φαρμάκου για τη μείωση της χοληστερόλης, που ονομάζεται Nexletol, μείωσε τον κίνδυνο εμφραγμάτων και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων σε άτομα που δεν μπορούν να ανεχθούν τις στατίνες.

Οι γιατροί συνταγογραφούν ήδη το φάρμακο, γνωστό ως μπεμπεδοϊκό οξύ, σε συνδυασμό με κάποια στατίνη, για να βοηθήσουν τους ασθενείς υψηλού κινδύνου να μειώσουν περαιτέρω τη χοληστερόλη τους.

Η νέα μελέτη εξέτασε τη λήψη Nexletol χωρίς να συνδυάζεται με στατίνες και προέκυψαν οι πρώτες ενδείξεις ότι μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας που προκαλεί η υψηλή χοληστερόλη.

Οι στατίνες παραμένουν «ο ακρογωνιαίος λίθος των θεραπειών για τη μείωση της χοληστερόλης», τόνισε ο Δρ. Steven Nissen από την κλινική του Κλίβελαντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν όμως να πάρουν αυτά τα αποδεδειγμένα αποτελεσματικά χάπια «είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε. Αυτή η επιλογή «θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία».

Τα υψηλά επίπεδα της λεγόμενης LDL ή «κακής» χοληστερόλης, μπορεί να φράξουν τις αρτηρίες και να προκαλέσουν έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Οι στατίνες αποτελούν τη βάση για τη μείωση της κακής χοληστερόλης και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων ή τη θεραπεία των πασχόντων. Λειτουργούν μπλοκάροντας μέρος της παραγωγής χοληστερόλης στο ήπαρ.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν όμως από σοβαρούς μυϊκούς πόνους εξαιτίας των στατινών. Αν και δεν είναι σαφές πόσο συχνά συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, το 10% των ατόμων που θα έπρεπε να παίρνουν στατίνες, δεν μπορούν ή δεν θέλουν να τις λάβουν. Οι επιλογές γι' αυτούς είναι περιορισμένες (ακριβά εμβόλια για τη μείωση της χοληστερόλης και η δραστική ουσία εζετιμίμπη).

Το μπεμπεδοϊκό οξύ εμποδίζει επίσης την παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ, αλλά με διαφορετικό τρόπο από τις στατίνες και χωρίς να προκαλεί μυϊκούς πόνους.

Η νέα πενταετής μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 14.000 άτομα που δεν μπορούσαν να ανεχθούν πάνω από μια πολύ χαμηλή δόση μιας στατίνης. Οι μισοί έπαιρναν καθημερινά Nexletol και οι άλλοι μισοί ψευδοφάρμακο.

Το κύριο εύρημα της μελέτης είναι ότι όσοι έλαβαν Nexletol είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας ομάδας σοβαρών καρδιακών προβλημάτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο μείωσε κατά 23% τον κίνδυνο εμφράγματος και κατά 19% τον κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.