Tips για ενίσχυση των αρθρώσεων στα 40+

Η καλή υγεία των αρθρώσεών μας είναι ένας από τους πρώτους στόχους που πρέπει να θέσουμε. Ποιες καλές συνήθειες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη λειτουργικότητά τους και μετά την ηλικία των 40;

1. Διαχείριση Βάρους

Οι αρθρώσεις μας προορίζονται να στηρίζουν ένα μέσο βάρος. Όταν κάποιος είναι υπέρβαρος ή λιποβαρής, είναι πιθανό να ασκείται περισσότερη πίεση στις αρθρώσεις του.

Στην πρώτη περίπτωση, το επιπλέον βάρος αυξάνει την επιβάρυνση σε κάθε μας γόνατο. Ενώ, αντιθέτως, εάν υπολειπόμαστε σε βάρος, υπολειπόμαστε και σε μυϊκό όγκο, ο οποίος διατηρεί τις αρθρώσεις μας δυνατές και σταθερές.

Εφόσον, λοιπόν, το βάρος μας δεν είναι στο ιδανικό, για εμάς, επίπεδο, είναι σημαντικό να αναπροσαρμόσουμε ανάλογα την καθημερινή διατροφή μας.

2. Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας

Η γυμναστική είναι απαραίτητη για τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων. Για την ακρίβεια, όσο περισσότερο κινούμαστε, τόσο μεγαλύτερη ευκινησία θα έχουμε, ενώ η τακτική άσκηση αυξάνει, παράλληλα, και τη δυνατότητα ελέγχου του βάρους. Το ποδήλατο, το πιλάτες, το κολύμπι, το περπάτημα στα ρηχά της θάλασσας, και η γιόγκα είναι μερικές μόνο από τις μορφές άσκησης που τονώνουν τις αρθρώσεις.Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να προσέχουμε τα εξής:

  • Ενδυναμώνουμε τους μυς μας, για να δώσουμε στις αρθρώσεις μας καλύτερη υποστήριξη: Ένας φυσιοθεραπευτής ή πιστοποιημένος γυμναστής μπορεί να μας καθοδηγήσει.
  • Ασκούμε τις αρθρώσεις μας σε όλο το εύρος τους: Ο γιατρός ή ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να μας συστήσουν σχετικές ασκήσεις για να το πετύχουμε.
  • Δυναμώνουμε τον κορμό μας: Οι δυνατοί κοιλιακοί και οι μύες της πλάτης βοηθούν στην ισορροπία μας και, συνεπώς, είναι μικρότερη η πιθανότητα πτώσης ή τραυματισμού. Το πιλάτες και η γιόγκα συμβάλλουν πολύ σε αυτό.
  • Γνωρίζουμε τα όριά μας και προσπαθούμε να μην τα ξεπερνούμε.

3. Σωστή προθέρμανση πριν την άσκηση

Η παράλειψη της προθέρμανσης μπορεί να θέσει τις αρθρώσεις μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο καταπόνησης. Για τη σωστή προθέρμανση, ασκούμε τους μυς που θα χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά σε πιο ήπιο ρυθμό. Για παράδειγμα, πριν το τρέξιμο, περπατάμε χαλαρά για 10 λεπτά, προκειμένου να προετοιμαστούν οι αρθρώσεις, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες γύρω τους.

Η προθέρμανση είναι, δε, ιδιαίτερα σημαντική καθώς μεγαλώνουμε, καθώς χάνουμε σταδιακά μέρος της ελαστικότητας των αρθρώσεών μας.

4. Υιοθετούμε νέες ισορροπημένες συνήθειες στη διατροφή μας

  • Πίνουμε νερό: Το νερό αποτελεί περίπου το 80% του χόνδρου του σώματός μας (του εύκαμπτου, συνδετικού ιστού που προστατεύει τις αρθρώσεις). Εάν δεν παραμένουμε καλά ενυδατωμένοι, το σώμα μας θα τραβήξει νερό από τους χόνδρους και άλλες περιοχές, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αρθρώσεις μας.
  • Εξασφαλίζουμε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D: Αυτά μπορούν να συνεισφέρουν στην υγεία των οστών μας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. μπρόκολο και λάχανο) είναι καλές πηγές ασβεστίου, ενώ τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και το εμπλουτισμένο γάλα περιέχουν βιταμίνη D.

4+1. Αναζητάμε συμπληρώματα διατροφής για οστά και αρθρώσεις

Το Meta-Flex από τη SOLGAR είναι ένας εξειδικευμένος συνδυασμός με γλουκοζαμίνη, υαλουρονικό οξύ, χονδροϊτίνη και MSM που μπορεί να ενισχύσει διατροφικά τις αρθρώσεις.

Απευθύνεται σε ανθρώπους, που λόγω της παρόδου του χρόνου, καθώς και σε αθλητές ή αθλούμενους, που λόγω προπονήσεων, αναζητούν υποστήριξη στα οστά και στις αρθρώσεις.

Πηγές:

https://health.clevelandclinic.org/5-best-ways-to-safeguard-your-joints-as-you-age/

https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/ss/slideshow-keep-joints-healthy