ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Η Novartis στις 100 εταιρείες που προάγουν την αειφορία

Στη λίστα των 100 κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο πουπροάγουν την αειφόρο ανάπτυξη, συγκαταλέγεται για πρώτη φορά μετά από 7ολόκληρα χρόνια, η φαρμακευτική εταιρεία Novartis.
Η Novartis στις 100 εταιρείες που προάγουν την αειφορία

Στη λίστα των 100 κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο πουπροάγουν την αειφόρο ανάπτυξη, συγκαταλέγεται για πρώτη φορά μετά από 7ολόκληρα χρόνια, η φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

Ως γνωστόν, ο δείκτης «Global 100 Most Sustainable Corporationsin the World» αναγνωρίζει τις προσπάθειες μεγάλων εταιρειών, σε θέματα Βιώσιμηςανάπτυξης και προστασίας του Περιβάλλοντος. Ο δείκτης διαμορφώνεται από 12επιμέρους παραμέτρους, μεταξύ των οποίων το παραγόμενο εισόδημα ανά μονάδακαταναλισκόμενης ενέργειας, ο λόγος της αμοιβής του CEO προς τον μέσο μισθό τωνεργαζομένων, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η ποικιλομορφία στηδιοικητική δομή. Η λίστα ‘Global 100’ απαρτίζεται από 100 επιχειρήσεις με τιςπιο αποδοτικές μετοχές παγκοσμίως οι οποίες πληρούν αυστηρά επιλεγμένα κριτήριαβιωσιμότητας ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Η συγκέντρωση των στοιχείων πραγματοποιείται, κατάκύριο λόγο, μέσω του Bloomberg, αλλά και με απευθείας επικοινωνία με τις 350επιχειρήσεις που περιλαμβάνει η λίστα, η επιλογή των οποίων γίνεται μεταξύ4.000 περίπου εταιρειών μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Την αρχική ιδέαγια τη σχετική ταξινόμηση είχε η καναδική Corporate Knights, μια εταιρείαερευνών για θέματα ΜΜΕ και επενδύσεων με στόχο την προαγωγή της «καθαρής»κεφαλαιοποίησης (clean capitalism). Η παρουσίαση της λίστας γίνεται κάθε χρόνο,στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Εν τω μεταξύ εμφανή αύξηση των καθαρών πωλήσεων καιυψηλή μερισματική απόδοση αποτυπώνουν τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Novartis,τόσο για το 4ο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης του 2013 όσο για το σύνολο τουπροηγούμενου έτους. Πιο συγκεκριμένα, οι καθαρές πωλήσεις του πολυεθνικούκολοσσού ανήλθαν το 4ο τρίμηνο του περασμένου έτους στα 15,078 δισ.δολ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2% και κατά 4% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες.Αντίστοιχη ήταν και η ποσοστιαία αύξηση για το σύνολο του 2013 οπότε οι καθαρέςπωλήσεις ανήλθαν στα 57,9 δισ. δολ. με τα καθαρά έσοδα να αγγίζουν τα 10,9 δις.δολ.

Ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των πωλήσεων, παράτην επίδραση από τον ανταγωνισμό των γενοσήμων, το μέρισμα για τη χρήση του2013 διαμορφώνεται στα 2,45 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, το οποίο είναι αυξημένοκατά 7% σε σχέση με το μέρισμα που διένειμε η εταιρεία για τη χρήση του 2012 τοοποίο είχε διαμορφωθεί στα 2,3 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.

Για την τρέχουσα χρήση οι βασικές προτεραιότητες τουομίλου, σε μια παγκόσμια αγορά στην οποία από τη μια πλευρά μειώνεται το κόστοςτων δαπανών και από την άλλη εντείνεται ο ανταγωνισμός από τα γενόσημα, είναι ο έλεγχοε – μείωση τουκόστους και η Καινοτομία.