ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

ΣΕΒ: Η ελληνική βιομηχανία αντιστάθηκε στην κρίση - Στόχος 12% του ΑΕΠ έως το 2020

ΣΕΒ: Η ελληνική βιομηχανία αντιστάθηκε στην κρίση - Στόχος 12% του ΑΕΠ έως το 2020

Η ελληνική βιομηχανία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα μέσα στην κρίση και λόγω των υψηλών πολλαπλασιαστικών επιδράσεών της, η συμβολή της παραμένει καθοριστική και προϋπόθεση για την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Το γεγονός αυτό, αποτελεί σίγουρα σημαντική είδηση, καθώς στην Ελλάδα η παραγωγή διαρκώς φθίνει και τις μονάδες που διαθέτουμε θα πρέπει να τις προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού. Ιδιαίτερα η φαρμακοβιομηχανία, αποτελεί πλέον το «βαρύ χαρτί» της ελληνικής βιομηχανίας, κάτι που αποτυπώνουν πλέον όλες οι μελέτες. Ο κλάδος του φαρμάκου, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σημείο αναφοράς για την επόμενη ημέρα των Μνημονίων, την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία ωστόσο, κρύβει ένα μεγάλο «αγκάθι»: το τεράστιο κύμα μετανάστευσης Ελλήνων επιστημόνων που έχουν αναχωρήσει για το εξωτερικό.

Οι μεταποιητικές δραστηριότητες δημιουργούν το 9,9% περίπου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) το 2016 (ή στο 8,6% του ΑΕΠ), ενώ ο ευρύτερος βιομηχανικός τομέας (μεταποίηση, εξόρυξη, ενέργεια, κ.τλ.) δημιουργεί το 13,8% της ΑΠΑ (Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία), με €20,5 δις. άμεσα -επιδόσεις εξαιρετικές με τα σημερινά δεδομένα της κρίσης. Επιπλέον, η συνεισφορά της βιομηχανίας στην εξωστρέφεια είναι ζωτική, αφού το 87,7% των εξαγωγών αγαθών είναι βιομηχανικά προϊόντα (αξίας €22,3 δις.) ή το 42,1% των συνολικών εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, της ναυτιλίας των μεταφορών, κ.λπ.) μέσα από εξαγωγές σε 181 χώρες. Τέλος, συνεισφέρει το 40% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ενώ ακόμα και μέσα στην κρίση πραγματοποίησε €23 δις. επενδύσεις (2009-2015).

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες, στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Βιομηχανίας της BusinessEurope, κατόπιν πρόσκλησης του ΣΕΒ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με βασικό μήνυμα ότι η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την ισχυρή δέσμευση των παραγωγικών δυνάμεων και της Πολιτείας σε έναν φιλόδοξο εθνικό στόχο αύξησης του μεριδίου της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Ήρθε η ώρα για μία πραγματική αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας και της οικονομίας, όπως τονίσθηκε με έμφαση.

Το σχέδιο βιομηχανικής αναγέννησης εναρμονίζεται με την στρατηγική της ΕΕ για την βιομηχανική πολιτική και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν έχουν προκύψει σε συνεργασία με τους φορείς που έχουν συνυπογράψει τη σχετική κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε προ διμήνου στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας 27 βιομηχανικών και περιφερειακών συνδέσμων της χώρας.

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της συνάντησης, η βιομηχανία, ακόμη και μέσα στην κρίση, προσφέρει σταθερές και καλά πληρωμένες δουλειές. Δημιουργεί απασχόληση σε περίπου 1,2 εκατομμύρια εργαζομένους (άμεσα και έμμεσα). Δηλαδή ένας στους τέσσερεις εργαζόμενους στην χώρα απασχολείται σε βιομηχανικές δραστηριότητες ή σε δραστηριότητες που οφείλονται στη βιομηχανία

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που φιλοξενούμε την Επιτροπή Βιομηχανικών Υποθέσεων της BusinessEurope, της μεγαλύτερης εργοδοτικής Ένωσης της Ευρώπης. Παρουσιάσαμε στους ομόλογους μεγάλους βιομηχανικούς συνδέσμους της Ευρώπης τις θέσεις μας για τη βιομηχανική αναγέννηση στην Ελλάδα αλλά και την ΕΕ. Μιας αναγέννησης που μας ενδιαφέρει άμεσα, διότι περισσότερη βιομηχανία σημαίνει περισσότερες, σταθερές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας. Η υιοθέτηση του Εθνικού Στόχου πρέπει να γίνει με ευρεία συναίνεση και να υπηρετείται με συνέπεια ανεξαρτήτως εκλογικών κύκλων και πολιτικών αλλαγών. Αν όλοι μαζί συμφωνούσαμε και εφαρμόζαμε ένα συνεκτικό πλαίσιο βιομηχανικής ανάπτυξης, τότε θα δημιουργούσαμε σταδιακά, άμεσα και έμμεσα, 550.000 νέες θέσεις εργασίας και θα είχαμε 15.000 επιπλέον μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η μέση αμοιβή εργαζομένου είναι έως και διπλάσια στη μεταποίηση και στις συνδεδεμένες υπηρεσίες. Συνεπώς θα είχαμε έως και €30δις το χρόνο παραπάνω επενδύσεις, και το κράτος θα εισέπραττε περισσότερα έσοδα λόγω της αύξησης της φορολογητέας ύλης). Με τα δεδομένα αυτά, θα διπλασιάζαμε το κατά κεφαλή ΑΕΠ και θα μετατρέπαμε το Brain Drain σε Brain Gain».

Η BusinessEurope, με έδρα τις Βρυξέλες, είναι ο κορυφαίος εκπρόσωπος των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέλη του είναι οι κεντρικοί σύνδεσμοι της Ευρώπης, όπως ο ΣΕΒ.

Εξάλλου, μία γεύση από τις παραγωγικές μονάδες της βόρειας Ελλάδας, είχε την ευκαιρία να πάρει ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος επισκέφθηκε την Κυριακή, την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή στο πλαίσιο των επαφών του με τους παραγωγικούς φορείς της περιφέρειας.

Στις Σάπες Ροδόπης ο κ. Παπαδημητρίου και ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Δημήτρης Ρίζος επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εμπορία φαρμακευτικών ειδών. Ο υπουργός ξεναγήθηκε στην υπερσύγχρονη μονάδα που λειτουργεί στις Σάπες από το 2010 και ενημερώθηκε για τον επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε η εργοστασιακή μονάδα των Σαπών να ενισχύσει παραγωγή της με στόχο την μεγαλύτερη ανάπτυξη και διείσδυση στη διεθνή αγορά φαρμάκου. Ο κ. Παπαδημητρίου με τη σειρά του, αναφέρθηκε στις κλινικές μελέτες στις οποίες θα μπορούσε να επενδύσει η εταιρεία, ενώ μίλησε και για τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου για την ανάπτυξη και ενίσχυση των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα για τις δυνατότητες που παρέχονται στις επιχειρήσεις για στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς φορείς.

Στο Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Νομού Έβρου ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού και ενημερώθηκε για την πορεία του Συνεταιρισμού και για το σχεδιασμό για περαιτέρω ανάπτυξη με στόχο τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμη:

Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;

Έκρηξη ΣΦΕΕ για την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων - Ενισχύεται η αδιαφάνεια

 

Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική

Η κυκλική οικονομία, οι παροτρύνσεις του ΣΕΒ & η αδιάλειπτη προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας

Αποστολίδης: Η ανάκαμψη απομακρύνεται - Ανάγκη για αύξηση της δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ

BEST OF NETWORK

Ανησυχία για μεταλλάξεις και ΕΣΥ – Παράταση του lockdown και αλλαγή στους σχεδιασμούς για την αγορά

Εισαγγελική έρευνα για τις εικόνες αστυνομικής βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

Δημήτρης Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε η αίτηση για την ακύρωση της μεταγωγής στον Δομοκό

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Γιατί υποχωρεί η στάθμη της θάλασσας σε όλη την Ελλάδα;

Η Αίγυπτος «αδειάζει» την Τουρκία: Δεν συζητάμε τίποτα για την ανατολική Μεσόγειο, ψέματα οι φήμες

Νέες φρεγάτες: «Αδειάζει η κλεψύδρα» – Η αντεπίθεση των ΗΠΑ, το «κλειδί» και η κρίσιμη απόφαση

Μέγκαν - Χάρι : 12 πράγματα που μάθαμε από τη συνέντευξη «ποταμό» στην Όπρα

MVP ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο All Star Game του NBA

Survivor: «Έπεσε» το Twitter με τα «καυτά» πλάνα, τον.. κακό Σάκη και τον «γύπα» Αλέξη

Αδιανόητο δυστύχημα στη Νέα Υόρκη: Περπατούσε και την χτύπησε στο κεφάλι εκσκαφέας

Survivor: Εξέλιξη «βόμβα» - Αποβάλλεται ο Σάκης από το παιχνίδι;

Survivor Spoiler 8/3: Ο Σάκης ξανά εναντίον του Τζέιμς – Ποιος κερδίζει σήμερα την ασυλία (vid)