ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Bayer: Απόδοση ρεκόρ στον τομέα φαρμάκων - Αύξηση πωλήσεων του ομίλου 1,5%

Αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου κατά 1,5% στα 35,015 δισεκατομμύρια ευρώ, ακόμη μία χρονιά με απόδοση ρεκόρ για τον Τομέα Φαρμάκων και μειωμένη απόδοση στον Τομέα Υγείας των Καταναλωτών, καταγράφουν τα αποτελέσματα του ομίλου Bayer για το 2017.

Bayer: Απόδοση ρεκόρ στον τομέα φαρμάκων - Αύξηση πωλήσεων του ομίλου 1,5%

Ειδικότερα, το 2017, τα αποτελέσματα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Bayer διατηρήθηκαν στα επίπεδα της περασμένης χρονιάς, ενώ σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στην εκτέλεση του στρατηγικού της σχεδιασμού.

«Κάναμε μεγάλα βήματα όσον αφορά την επικείμενη εξαγορά της Monsanto», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Werner Baumann, σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Λεβερκούζεν. Οι δραστηριότητες του τομέα Φαρμάκων κατέγραψαν ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ. Οι τομείς Υγείας των Καταναλωτών και Επιστήμης Γεωργίας εμφανίζονται να υποχωρούν, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και σε επίπεδο κερδών, παρόλα αυτά, ειδικότερα στον τομέα Επιστήμης Γεωργίας τα αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να αποδοθούν στις δυσκολίες οι οποίες παρουσιάστηκαν στην αγορά της Βραζιλίας. Το τμήμα Κτηνιατρικών κατέγραψε άνοδο σε πωλήσεις και κέρδη. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας και βέβαιοι για τη μακροπρόθεσμη προοπτική μας. Ως εκ τούτου, έχουμε κάθε λόγο να αντικρίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», δήλωσε Baumann.

Την περασμένη χρονιά, η Bayer έλαβε πρόσθετες εγκρίσεις όσον αφορά την πρόταση εξαγοράς της Monsanto. «Μόλις πρόσφατα, πήραμε το πράσινο φως από τις αντιμονοπωλιακές αρχές στη Βραζιλία. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία μας προς της ολοκλήρωση της εξαγοράς. Σε τελική ανάλυση, η Βραζιλία είναι μία από τις πιο σημαντικές αγορές για την γεωργία, παγκοσμίως», ανέφερε ο κ. Baumann. Συνολικά, περισσότερες από τις μισές αρμόδιες Αρχές Ανταγωνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν πλέον εγκρίνει την εξαγορά. Παρόλο που η Bayer συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τους θεσμούς, αρχίζει να γίνεται σαφές ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την εξέταση των σχετικών φακέλων. «Ο στόχος μας τώρα είναι να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την εξαγορά μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2018», εξήγησε ο κ. Baumann. «Αυτό δεν επηρεάζει τις προσδοκίες μας για τη θετική έκβαση των κανονιστικών ελέγχων, ούτε και την πεποίθησή μας ότι η εξαγορά αυτή αποτελεί το σωστό βήμα».

Την περασμένη χρονιά, σημαντική σε σχέση με την πρόταση εξαγοράς και τη διαδικασία συγχώνευσης με τη Monsanto, ήταν και η συμφωνία πώλησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων του τομέα Επιστήμης Γεωργίας στη BASF. «Έχουμε, επίσης, δεσμευτεί, στη δεδομένη στιγμή, να εκχωρήσουμε το σύνολο των εργασιών μας σχετικά με τους σπόρους κηπευτικών. Ορισμένες πρόσθετες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Bayer και της Monsanto ενδέχεται εξίσου να πωληθούν ή να μεταβιβασθούν», δήλωσε ο κ. Baumann. Με αυτό τον τρόπο η Bayer παίρνει συγκεκριμένα μέτρα συμμόρφωσης με τις παρατηρήσεις που εξέφρασαν ορισμένες Αρχές Προστασίας του Ανταγωνισμού. Οιεσδήποτε πωλήσεις και άδειες παραγωγής συνδέονται με την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Monsanto, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα όσον αφορά τους τελικούς όρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι σχετικές κανονιστικές εγκρίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Baumann, την περασμένη χρονιά η εταιρεία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς το στόχο της επίτευξης του πλήρους διαχωρισμού από την Covestro μεσοπρόθεσμα, μετά και την πώληση μεριδίου 36%, περίπου, της συγκεκριμένης εταιρείας, έναντι 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Bayer εκχώρησε ουσιαστικά (de facto) τον έλεγχο της Covestro, διαχωρίζοντάς την από τον Όμιλο. Αυτή τη στιγμή, η άμεση συμμετοχή της Bayer στην Covestro ανέρχεται σε 14,2 %, ενώ ένα επιπλέον 8,9% ανήκει στο συνταξιοδοτικό ταμείο του Ομίλου (Bayer Pension Trust).

«Από πλευράς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, το 2017 ήταν μία χρονιά με θετικές και αρνητικές μεταπτώσεις», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer. Οι πωλήσεις του Ομίλου Bayer, μετά την προσαρμογή στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το χαρτοφυλάκιο (Fx & portfolio adj.), εμφανίζονται αυξημένες κατά 1,5 % (πρόβλεψη: 0,2 τοις εκατό), στα 35,015 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), χωρίς το συνυπολογισμό μη επαναλαμβανομένων κερδών, ανήλθαν στα 9,288 δισεκατομμύρια, παραμένοντας στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, παρά τις δυσμενείς διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) ενισχύθηκαν κατά 2,9%, στα 5,903 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά τις έκτακτες δαπάνες ύψους 1,227 δισεκατομμυρίων ευρώ (2016: 1.088 εκατομμύρια ευρώ), οι οποίες αφορούν κυρίως ζημιές από την απομείωση της αξίας άυλων περιουσιακών στοιχείων, έξοδα σχετικά με την επικείμενη εξαγορά της Monsanto, προγράμματα βελτίωσης της αποδοτικότητας, καθώς και προβλέψεις έναντι νομικού κινδύνου και ενδεχόμενων δικαστικών διεκδικήσεων. Το EBIT, προ εκτάκτων μη επαναλαμβανομένων κερδών, αυξήθηκε κατά 4,5%, στα 7,130 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 61,9%, στα 7,336 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή από υπάρχουσες βασικές δραστηριότητες (core earnings per share) αυξήθηκαν κατά 1,0%, στα 6,74 ευρώ.

Οι ταμειακές ροές από τις υπάρχουσες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 2,7%, στα 6,611 δισεκατομμύρια ευρώ. «Είμαστε ευχαριστημένοι από το ότι, το 2017, μπορέσαμε να μειώσουμε σημαντικά τις καθαρές μας υποχρεώσεις», δήλωσε ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου, κ. Johannes Dietsch. Οι καθαρές οφειλές του Ομίλου Bayer υποχώρησαν κατά 69,5%, στα 3,595 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς υπήρξε ενίσχυση των ταμειακών εισροών, τόσο από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου, όσο και από την πώληση μετοχών της Covestro. «Ως εκ τούτου, είμαστε σε καλή θέση όσον αφορά τις εκκρεμείς οι οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με την πρόταση εξαγοράς της Monsanto», σημείωσε ο κ. Dietsch.

Τομέας Φαρμάκων: αύξηση πωλήσεων και ακόμη πιο ισχυρή αύξηση κερδοφορίας

Οι πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων (Τομέας Φαρμάκων) αυξήθηκαν κατά 4,3% (Fx& portfolio adj.), στα 16,847 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. «Για μία ακόμη φορά η αύξηση των πωλήσεων σε ορισμένα βασικά προϊόντα αποτέλεσε οδηγό για την επιτυχή πορεία ολόκληρου του τομέα», ανέφερε ο κ. Baumann. Οι συνολικές πωλήσεις του αντιπηκτικού Xarelto, του οφθαλμολογικού σκευάσματος Eylea, των αντικαρκινικών φαρμάκων Stivarga και Xofigo™, καθώς και του φαρμάκου για τη θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης, Adempas, αυξήθηκαν κατά 16,3% (Fx adj.), στα 6,196 δισεκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερα ενισχυμένες, κατά 25,6% (Fx adj.), εμφανίζονται οι πωλήσεις του Xofigo, κυρίως λόγω της έναρξης διάθεσής του στην Αγορά της Ιαπωνίας το 2016, αλλά και λόγω της αυξημένης ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κύκλος εργασιών του Xarelto, προσαρμοσμένος ως προς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες (Fx adj.), εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 13,9%, κυρίως λόγω των αυξημένων πωλήσεων στις Αγορές Ευρώπης, Ιαπωνίας και Κίνας. Η Bayer κατέγραψε, επίσης, κέρδη στα έσοδα από άδειες προς τρίτους –τα οποία αναγνωρίζονται ως πωλήσεις – στις ΗΠΑ, όπου το Xarelto διατίθεται στην αγορά από μια θυγατρική της Johnson & Johnson. Οι πωλήσεις του Eylea κατέγραψαν άλμα 18,5% (Fx adj.), γεγονός που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αύξηση πωλήσεων στις αγορές της Ευρώπης, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Μεταξύ των υπολοίπων φαρμακευτικών προϊόντων με ηγετική θέση στην Αγορά, αυξημένες κατά 9,2% (Fx adj.) εμφανίζονται οι πωλήσεις των ενδομήτριων σπειραμάτων που απελευθερώνουν ορμόνες (οικογένεια προϊόντων Mirena™), λόγω της αύξησης που καταγράφουν οι πωλήσεις, κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, της ενδομήτριας συσκευής Kyleena, η οποία απελευθερώνει μικρότερη ποσότητα ορμονών. Άνοδος των πωλήσεων καταγράφεται επίσης για την Aspirin Cardio, κατά τη δευτερογενούς πρόληψης των εμφραγμάτων, (+10,5 %, Fx adj.) και το αντιδιαβητικό Glucobay (+ 13%, Fx adj.), λόγω κυρίως των συνεχιζόμενων καλών επιδόσεων στην αγορά της Κίνας. Οι πωλήσεις των συνθετικών παραγόντων πήξης Kogenate/Kovaltry εμφανίζονται μειωμένες κατά 15,9% (Fx adj.), λόγω της υποχώρησης στο επίπεδο των παραγγελιών του δραστικού συστατικού από συγκεκριμένο συνεργαζόμενο διανομέα, πριν την προγραμματισμένη λήξη της σχετικής σύμβασης στα τέλη του έτους. Αν ληφθεί υπ' όψη η συγκεκριμένη εξέλιξη, οι πωλήσεις του συγκεκριμένου προϊόντος εμφανίζονται να παραμένουν στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς.

Στον Τομέα Φαρμάκων, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), και χωρίς να συνυπολογίζονται τα όποια μη επαναλαμβανόμενα κέρδη, εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 8,8%, στα 5,711 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός το οποίο, κατά κύριο λόγο, αποδίδεται στην αύξηση του όγκου των πωλήσεων. Αντιθέτως, δυσμενείς διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών κατά 98 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

D. Weinand: Δουλεύουμε για το καλό του ασθενούς και για το μέλλον της ογκολογίας