ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κρεμαστινού στο on Med για Έμπολα: Όλο το βάρος πέφτει στους γιατρούς & νοσηλευτές

Πρέπει να κινηθούμε διαφορετικά, γρήγορα και οργανωμένα τώρα που ο ιός Έμπολα χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης, αναφέρει στο on Med η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κρεμαστινού, μετά την μακρά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή.

Κρεμαστινού στο on Med για Έμπολα: Όλο το βάρος πέφτει στους γιατρούς & νοσηλευτές

Όπως προέκυψε από την σύσκεψη- στην οποία παρόντες ήταν ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης (ήρθε μετά την Βουλή), η υφυπουργός υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα, η γενική γραμματέας Δημόσιας υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Π. Ευσταθίου, επικεφαλής του ΕΚΑΒ και άλλων υπηρεσιών του υπουργείου, τα νοσκομεία θα πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό αλλά και αναλώσιμα όπως στολές. Είναι σημαντικό ορισμένα καίρια σημεία όπως αεροοδρόμια και λιμάνια να ενισχυθούν με ιατρικό προσωπικό, αναφέρει η κυρία Κρεμαστινού, καθώς το Ελευθέριος Βενιζέλος αυτή την στιγμή, διαθέτει μόνο μία γιατρό, και τώρα οι ανάγκες είναι αυξημένες, επομένως θα πρέπει να ορισθούν βάρδιες.

Όλο το βάρος πέφτει πλέον στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να ενημερωθεί ενδελεχώς ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει με επάρκεια και γρήγορα τυχόν ύποπτο κρούσμα, αναφέρει η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προσθέτοντας, ότι το πιο δύσκολο σε αυτή την φάση, είναι να ιχνηλατήσεις τις επαφές του ανθρώπου που έχει νοσήσει, μία δουλειά εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρα.

Οι επιβάτες που προέρχονται από «ύποπτες» περιοχές θα συμπληρώνουν μία κάρτα- ερωτηματολόγιο και ανάλογα, θα κρίνεται το επίπεδο επικινδυνότητας για μόλυνση από τον ιό Έμπολα. Ειδικότερα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τους επιβάτες που ταξιδεύουν με τις αεροπορικές εταιρείες Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Αίγυπτο, σύμφωνα με την κυρία Κρεμαστινού.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΚΕΕΛΠΝΟ με λοιμωξιολόγους, ενώ σήμερα, η σύσκεψη αφορούσε περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη για τον Έμπολα - Όλα τα προληπτικά μέτρα που θα ληφθούν

Έμπολα: Πώς μεταδίδεται και πόσο μεταδοτικός είναι (γράφημα)