ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση & ΠΦΥ σε τροχιά αναδιοργάνωσης

Σε τροχιά αναδιοργάνωσης θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι τομείς της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση & ΠΦΥ σε τροχιά αναδιοργάνωσης

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και εάν η ΠΦΥ φαίνεται ότι θα ξαναχτιστεί εκ νέου σε μεγάλο βαθμό, από καινούρια υλικά, αντίθετα το κομμάτι της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης θα συνεχίσει να εξελίσσεται με διαφορετικό όμως «χρώμα», λιγότερο νεοφιλελεύθερο.

Έτσι τουλάχιστον τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ την Παρασκευή, δίνοντας παράλληλα και ένα στίγμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους εργαζόμενους.

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση είναι το προοδευτικό μας όραμα, τόνισε ο υπουργός, αλλά επιχειρείται να υλοποιηθεί με νεοφιλελεύθερο τρόπο. Βεβαίως το κομμάτι αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, συνέχισε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας, ότι θα πρέπει να δούμε τους χρόνους και κατά πόσο βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση , διότι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν ούτε οι ασθενείς, αλλά ούτε και ούτε να κλείσουν δομές, χωρίς προηγουμένως να έχουν αναπτυχθεί άλλες. Το εγχείρημα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, δεν πρέπει να γίνει εκβιαστικά, επεσήμανε, και οι ασθενείς δεν θα πρέπει να νοιώσουν ότι διακόπτουν απότομα την νοσηλεία τους. Την ίδια ώρα, συνέχισε, και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθανθούν ασφαλείς και όχι να πιστέψουν ότι εξαιτίας της μεταρρύθμισης θα βρεθούν στον δρόμο.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι η Επιτροπή που έχει υλοποιήσει το σχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, με επικεφαλής τον διοικητή στα νοσοκομεία Δαφνί και Δρομοκαίτειο κ. Παύλο Θεοδωράκη, έχει καταλήξει στα νοσοκομεία εκείνα, που θα φιλοξενήσουν τους ασθενείς όταν θα κλείσουν τα ψυχιατρεία. Ο διοικητής του Ψυχιατρείου Δαφνί είχε αναφέρει και παλαιότερα στο on Med, ότι το πλάνο για την ανάπτυξη των 15 ψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία της χώρας είναι έτοιμο, όπως έτοιμο είναι και το πλάνο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το νέο εφημεριακό σύστημα αναφορικά με την τομεοποίηση.

Αναφορικά με την ΠΦΥ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε διάλυση με έναν προβληματικό προϋπολογισμό, ο οποίος αγγίζει το 1/3 των χωρών του ΟΟΣΑ.

Χρειαζόμαστε έναν αυξημένο προϋπολογισμό, παραδέχθηκε ο κ. Ξανθός, μετά από τόσα χρόνια λιτότητας, ο οποίος ωστόσο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Κακά τα ψέματα όμως, από την πορεία της διαπραγμάτευσης, θα εξαρτηθούν και οι προσλήψεις όσο και να μην θέλει να το παραδεχθεί ανοιχτά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς και μία σειρά ακόμη δράσεων από όλα σχεδόν τα υπουργεία. Και είναι λογικό αυτό, καθώς η πρόθεση υπάρχει, είναι πασιφανές, ωστόσο υπάρχει πάντα και η πρακτική πλευρά, την οποία δεν μπορεί κανείς να αντικρούσει. Τα πάντα εκπορεύονται από τα χρήματα που θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση για να κινηθεί και να αρχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμά της.

Διαβάστε ακόμη:

Στο β΄εξάμηνο του 2015 θα ανασάνει η Υγεία - Όλα συνδεδεμένα με τη διαπραγμάτευση

Ανδρ. Ξανθός: Πρόσβαση και στις εργαστηριακές εξετάσεις θα έχουν πλέον οι ανασφάλιστοι

Ψυχιατρείο Δαφνί: Τα φετινά Χριστούγεννα να είναι τα τελευταία που γιορτάζουν στο Ψυχιατρείο οι ασθενείς, δηλώνει ο διοικητής

Π. Θεοδωράκης: Και προ κρίσης είχαμε 200 εισαγωγές τον μήνα στο Δαφνί

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στις εφημερίες των ψυχιατρικών νοσοκομείων

ΨΝΑ: Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί

Οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν και την τύχη των νομοσχεδίων του υπουργείου Υγείας;