ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τρία νέα μέλη στο ΔΣ του ΕΚΑΒ, με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού

Με τρία νέα μέλη εμπλουτίστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με το ΦΕΚ που εξέδωσε χθες το υπουργείο Υγείας.

Τρία νέα μέλη στο ΔΣ του ΕΚΑΒ, με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι, με την τοποθέτηση των νέων μελών, να μπορέσει να υπάρξει επιτέλους απαρτία στο ΔΣ, ούτως ώστε να συνεδριάσει άμεσα για να κατακυρωθεί επιτέλους το δεύτερο μέρος του διαγωνισμού, που αφορά στα υπόλοιπα 96 ασθενοφόρα, από τα 186 συνολικά ασθενοφόρα. Σημειωτέον, ο διαγωνισμός εκκρεμεί από το 2007 και υπάρχει κίνδυνος με την καθυστέρηση της κατακύρωσης να χαθούν πόροι του ΕΣΠΑ.

Να θυμίσουμε ότι 90 από τα 186 ασθενοφόρα του πολύπαθου διαγωνισμού για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) έχουν ήδη κατακυρωθεί με την στήριξη του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος έφερε το θέμα σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο του διαγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι ο χρόνος πιέζει εξαιρετικά τόσο για την γραφειοκρατική διαδικασία (κατακύρωση, περίοδος ενστάσεων, απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου) όσο και για τον χρονικό ορίζοντα απορρόφησης του συγκεκριμένου κονδυλίου από το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι και στα πρώτα 90 ασθενοφόρα εκκρεμεί ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητά του.

Ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας αναφέρουν ότι επίκεινται αλλαγές και στην κορυφή του ΕΚΑΒ, με την τοποθέτηση πιθανότατα νέου προέδρου στην θέση του κ. Νίκου Παπαευσταθίου, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Υγείας θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες το Σάββατο και τουλάχιστον μέχρι τότε δεν αναμένεται κάποια αλλαγή.

Αναφορικά με τα νέα μέλη του ΔΣ, σύμφωνα με το ΦΕΚ αυτά είναι:

- ο πύραρχος-καρδιολόγος Ηλίας Πετρόπουλος, ο οποίος διορίστηκε αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, στη θέση του παραιτηθέντος Γιώργου Βλάχου.

- ο Μαυροειδής Χριστοφιλόπουλος (ΠΕ προϊστάμενος του υπουργείου Υγείας) στη θέση του παραιτηθέντος Πάρι Παππά και

- ο νευροχειρουργός Παναγιώτης Παπανικολάου, ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στη θέση του παραιτηθέντος Μιχαήλ Αγγέλου.

Η θητεία των παραπάνω λήγει με τη λήξη της θητείας και των υπολοίπων μελών του συμβουλίου, δηλαδή στις 13 Νοεμβρίου 2015.

Εν τω μεταξύ, χθες έληξαν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, μετά την υπόσχεση του υπουργού Υγείας για καταβολή μέρους των δεδουλευμένων στις 27 Ιουνίου, τα οποία εκκρεμούν από τον Ιούνιο του 2014.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΚΑΒ: Η χαλαρή επίσχεση εργασίας, οι επικείμενες αλλαγές στην διοίκηση & η κατακύρωση των υπόλοιπων 96 ασθενοφόρων

Με 90 ασθενοφόρα ενισχύεται το ΕΚΑΒ - Απέδωσαν οι προσπάθειες Κουρουμπλή

ΕΚΑΒ: Δεσμεύσεις από το υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση των αιτημάτων των διασωστών

ΕΚΑΒ: Επίσκεψη Παπαευσταθίου στην Ρόδο - Αναβάθμιση των υπηρεσιών των τομέων

Κουρουμπλής: Έχουμε μπλέξει με τον διαγωνισμό των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ - φταίνε οι εταιρείες

Ασθενοφόρα ΕΚΑΒ: Ενημέρωση Παν. Κουρουμπλή για τον διαγωνισμό

Διαγωνισμός Ασθενοφόρων: Ώρα μηδέν για το ΕΚΑΒ

Εντολή Κουρουμπλή για μεταφορά του ΕΚΕΠΥ στο ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ λίγο πριν την... ανακοπή - Ασθενοφόρα σαράβαλα, επικοινωνία με ασύρματο και διασώστες που με αυτοθυσία παλεύουν για τη Δημόσια Υγεία

Ένας παλιός γνώριμος στο τιμόνι του ΕΚΑΒ