ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Προχωρά γοργά η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους - Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής σήμερα

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για την κάλυψη των ανασφάλιστων, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί κανονικά και η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Προχωρά γοργά η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους - Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής σήμερα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί με την σημερινή συνεδρίαση (η πρώτη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη) να ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση και η ρύθμιση να πάρει τον δρόμο της, προκειμένου να ακολουθήσουν αργότερα δύο ακόμη σημαντικά νομοσχέδια του υπουργείου (ένα το λεγόμενο «σκούπα» με ρυθμίσεις για γιατρούς, φάρμακο κ.λπ.) και ένα δεύτερο που θα αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η νομοθετική ρύθμιση για τους ανασφάλιστους –η οποία περιλαμβάνεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα– είναι η ίδια η οποία πάγωσε με εντολή των δανειστών τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, γεγονός που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός που θα συνοδεύει την ρύθμιση αυτή θα είναι εξαιρετικά πενιχρός.

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η πρόσθετη δαπάνη για τους ανασφάλιστους, τόσο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσο και για νοσηλεία, ανέρχεται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλό προϋπολογισμό, εάν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι ο πληθυσμός αυτός ανέρχεται σε 2,5 με 3 εκατ. ανθρώπους. Να θυμίσουμε ακόμη ότι, πριν δύο περίπου χρόνια, οι πρώην ηγεσίες του υπουργείου Υγείας έκαναν αναφορά για ανάγκη 350 εκατ. ευρώ μόνο για φαρμακευτική κάλυψη, ζητώντας την στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ και ΣΦΕΕ).

Ευχή όλων πάντως –και κυρίως των ανασφάλιστων– είναι με κάποιο τρόπο να αυξηθούν οι αριθμοί, διότι το θέμα κοινωνική ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις αποτελεί ζωτικό ζήτημα για τις ομάδες αυτές. Επιπλέον, όπως όλοι βλέπουμε, η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει και έτσι θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, Τα 2,5 με 3 εκατ. ανασφάλιστοι είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν με την τεράστια ανεργία που μαστίζει την χώρα και με πολλούς εργαζόμενους να έχουν καταστεί λειτουργικά ανασφάλιστοι, καθώς οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν είναι συνεπείς με τις εισφορές τους.

Διαβάστε ακόμη:

Η ΠΟΕΔΗΝ προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις - Το ΕΣΥ στα όρια της λειτουργίας του

Στην Βουλή η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους με προϋπολογισμό μεγάλης ένδειας

Η Ελλάδα φτωχοποιείται επικίνδυνα - Στοιχεία σοκ της ΕΛΣΤΑΤ