ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η μάχη μόλις ξεκίνησε: Η Ν. Δημοκρατία αποδομεί το κοινωνικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ

Η αρχή έγινε και μάλιστα με... οδυνηρό τρόπο. Η Ν. Δημοκρατία ξεκίνησε από χθες να αποδομεί, όπως όλα δείχνουν, το κοινωνικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μάχη μόλις ξεκίνησε: Η Ν. Δημοκρατία αποδομεί το κοινωνικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και η αρχή έγινε με την υγεία, όπου οι εκπρόσωποι του τομέα υγείας της Ν. Δημοκρατίας παρουσίασαν στους δημοσιογράφους την Μαύρη Βίβλο της υγείας, σχολιάζοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο στην εξουσία.

Ανεξάρτητα εάν είναι πραγματικότητα ή είναι τραβηγμένα τα σχόλια και οι παρατηρήσεις ή ανεξάρτητα εάν δεν περισσεύει η επιείκεια (άλλωστε σε ένα χρόνο πολύ λίγα μπορεί να γίνουν), το πιο σημαντικό που εισπράττει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την κίνηση αυτή είναι το εκκωφαντικό χαστούκι από την Ν. Δημοκρατία, ένα χαστούκι που κάνει πράγματι θόρυβο και μάλιστα από ένα... ανάλγητο και φιλελεύθερο κόμμα, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ένας αντικειμενικός παρατηρητής.

Και μάλιστα σε έναν τομέα, όπου η Αριστερά έχει επενδύσει σημαντικά. Μόλις πριν μερικές ημέρες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαρακτήριζε το θέμα του νομοσχεδίου για τους ανασφάλιστους –το οποίο βρίσκεται στην τελική του μορφή για να γίνει νόμος του κράτους– ως κομβική μεταρρύθμιση, εφάμιλλη με τα θέματα αντιμετώπισης τη ανεργίας και της φτωχοποίησης.

Είναι δηλαδή σαν να ήρθαν τα πάνω κάτω! Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μαλώνει και να τραβάει το αυτί της αριστερής κυβέρνησης για καθυστέρηση και ψέματα, στο ευαίσθητο θέμα της υγείας και δη στο θέμα των ανασφάλιστων, τονίζοντας μάλιστα ότι η πρωτοβουλία ανήκει στην ίδια την Ν. Δημοκρατία.

Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά χθες οι εκπρόσωποι της Ν. Δημοκρατίας, είναι μέγα ψεύδος ότι υπήρχαν ανασφάλιστοι ιατρικά ακάλυπτοι στην Ελλάδα κατά την προηγούμενη κυβέρνηση. «Υπάρχουν δύο αποφάσεις επί κ.κ. Γεωργιάδη και Βορίδη σύμφωνα με τις οποίες όλοι οι ανασφάλιστοι, Έλληνες και αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα είχαν ιατρική κάλυψη. Για τα επείγοντα δεν ήταν απαραίτητα ούτε αυτά τα έγγραφα», τόνισαν τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο κ. Κέλλας.

«Για μας προϋπόθεση είναι το κοινωνικό κράτος να είναι ορθολογικό ώστε να καλύπτει τις ανάγκες, με δεδομένο ότι οι πόροι είναι σε στενότητα, υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας: «Πρέπει να διαχειρίζεται πλούτο το κοινωνικό κράτος. Όταν παράγεις πλούτο –πράγμα που ξεκίνησε πέρυσι να γίνεται σιγά-σιγά– μπορείς να μοιράζεις χρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαχειριστική ανεπάρκεια, ίσως λόγω του ότι δεν πίστευε αυτά που καλείται να κάνει», τόνισαν οι επικεφαλής του τομέα υγείας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, η ΟΕΝΓΕ στηλιτεύει τις παρατηρήσεις και τα σχόλια της Ν. Δημοκρατίας, επιχειρώντας παράλληλα να κρατήσει τις ισορροπίες. Ναι, το κυβερνητικό έργο σημειώνει καθυστέρηση, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ν. Δ. Άδωνις Γεωργιάδης –και αρχιτέκτονας της Μαύρης Βίβλου– προκαλεί, και είναι λάθος του Κυρ. Μητσοτάκη που τον τοποθέτησε, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, αναφέρει η ΟΕΝΓΕ: «Μόνο ως κακόγουστη φάρσα μπορεί να εκληφθεί η επιλογή της ΝΔ να ορίσει τον Άδωνι Γεωργιάδη υπεύθυνο να παρουσιάσει τη 'Μαύρο Βίβλο' για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί να τοποθετήσει σε βαθιά κατάψυξη τον ακροδεξιό Γεωργιάδη που προκάλεσε χυδαία κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, τον έχρισε αντιπρόεδρο και του επιτρέπει να προκαλεί με Μαύρες Βίβλους και ανάλογα κουραφέξαλα.

Κανείς δεν αμφιβάλλει πως το κυβερνητικό έργο στην υγεία έχει καθυστερήσει δραματικά. Όμως οι σοβαρές ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους και το ΕΣΥ που περιλαμβάνονται στο κατατεθειμένο νομοσχέδιο για το 'παράλληλο πρόγραμμα', η έναρξη προσλήψεων σε κρίσιμους τομείς της υγείας και η εκκίνηση διαπραγμάτευσης για επικαιροποίηση της κλαδικής συμφωνίας, δημιουργούν το έναυσμα, προκειμένου να αναστραφεί η κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Ας πάψει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να προκαλεί την ελληνική κοινωνία. Την προκάλεσε αρκετά ως υπουργός Απολύσεων επί κυβέρνησης Σαμαρά. Ούτε στη λήθη μπορεί να υπολογίζει η ΝΔ. Οι πομπές του κ. Γεωργιάδη είναι τόσο πρόσφατες που ούτε χρυσόψαρα θα μπορούσαν να είχαν ξεχάσει».

Σε κάθε περίπτωση, οι 43 ψεύτικες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία για το ευαίσθητο θέμα της υγείας και πρόνοιας, όπως διατείνεται τη Ν. Δημοκρατία, αποτελούν μόνο την αρχή για την μάχη των δύο κομμάτων που μόλις ξεκίνησε!

Διαβάστε ακόμη:

«Η Μαύρη Βίβλος της υγείας»: Τα φαρμακερά βέλη της Ν. Δ. για τον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ

Ανασφάλιστοι: Κομβική χαρακτηρίζει τη ρύθμιση ο Αν. Ξανθός - Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση