ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπανικολάου: Έχουμε διπλάσιους γιατρούς και πολλά νοσοκομεία

Φαρμακερά καρφιά εκτόξευσε η  γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου κατά των συναδέλφων της ιατρών, μετά την παρέμβαση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πειριαά και ταμία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Βαρβάρας Ανεμοδουρά στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών «Patients in Power 2013».
Παπανικολάου: Έχουμε διπλάσιους γιατρούς και πολλά νοσοκομεία

Φαρμακερά καρφιά εκτόξευσε η γενικήγραμματέας του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου κατά των συναδέλφων της ιατρών, μετά την παρέμβασητης προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πειριαά και ταμία του Πανελληνίου ΙατρικούΣυλλόγου (ΠΙΣ) Βαρβάρας Ανεμοδουρά στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών «Patientsin Power 2013».

«Οι ιατροί είναι 70.000 για 10 εκατομ. κόσμο. Είναι οιδιπλάσιοι από ότι χρειάζεται. Κάνουν προκλητή ζήτηση. Πολλά φάρμακα πολλέςθεραπείες κλπ. Υπάρχει μοντέλο τεχνητής σπατάλης. Από αυτό το μοντέλο ναφύγουμε. Να σταματήσει οι υποκρισία ! Να μη χαϊδεύουμε αυτιά. Δεν μπορεί σε ένανομό να έχουμε 7 μισά νοσοκομεία» τόνισε.

«Δεν μας έχει πείσει ότι η δαπάνη 2δισεκ. έχει βγει με γνώμονα το ενδιαφέρον των ασθενών. Μας ζητούν διοικητικάμέτρα. Εάν είναι ανασφάλιστος δεν μπορούμε να συνταγογραφήσουμε. Είναι δωρεάνυγεία αυτή; Πάνω από ένα σημείο περικοπής δαπάνης ίσως βιώσουμε επικίνδυναφαινόμενα» τόνισε η κα Ανεμοδουρά.

Καθυστερούν τα καινοτόμα φάρμακα

Η κα Παπανικολάου παραδέχτηκε ότι τουπουργείο δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη στο 1%του ΑΕΠ το 2014. «Το ΑΕΠ έχει πέσει. Διαπραγματευόμαστε ακόμη τα 2 δισεκ. Νακάνουμε υπομονή”.

Σε σχέση με το θέμα των φαρμάκων σημείωσε ότι «υπήρχανστρεβλώσεις στη τιμολόγηση. Έπρεπε να τις δούμε. Η απόφαση για το 50% μείωσηόσων φαρμάκων σπάει η πατέντα πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Δεννομίζω ότι θα βλάψει» τόνισε, ενώ παραδέχτηκε ότι «υπάρχει θέμα με τα καινοτόμαφάρμακα. Ειδικά για τα ορφανά φάρμακα πρέπει να ακολουθηθεί μια γρήγορηδιαδικασία. Το παραδέχομαι».