ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ζήτησαν 20.000 ευρώ από ανασφάλιστο αιμορροφιλικό

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την αποστολή σημειωμάτων της εφορίας σε ανασφάλιστους χρόνιους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία και φάρμακα για την πάθησή τους.

Ζήτησαν 20.000 ευρώ από ανασφάλιστο αιμορροφιλικό

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την αποστολή σημειωμάτων τηςεφορίας σε ανασφάλιστους χρόνιους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία και φάρμακαγια την πάθησή τους.



Όπως καταγγέλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας ΕλλήνωνΑιμορροφιλικών (ΣΠΕΑ) κ.Παναγιώτης Καρκάνης, πρόσφατα, ένας 25χρονος άνεργοςκαι ανασφάλιστος νέος με αιμορροφιλία, χρειάστηκε θεραπεία με αντιαιμορροφιλικούςπαράγοντες και νοσηλεία σε νοσοκομείο. Λίγο καιρο αργότερα έλαβε ειδοποίηση απότην εφορία για οφειλή ύψους 20.000 ευρώ για τη θεραπεία του!



Τα προβλήματα των αιμορροφιλικών στην Ελλάδα ξεκινούν από τογεγονός ότι η αιμορροφιλία δεν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του υπουργείουΥγείας για τις παθήσεις που κρίνονται με αόριστη διάρκεια, παρόλο που είναι μίασυγγενής ασθένεια η οποία συνοδεύει τους ασθενείς για όλη τους τη ζωή. ΟΣύλλογος έχει ενημερώσει για την κατασταση και τα προβλήματα των αιμορροφιλικώνκαι παρά τη δέσμευση της αρμόδιας επιτροπής ότι θα συμπεριληφθούν στη λίστα τωνχρόνιων παθήσεων, τελικά η αιμορροφιλία δεν εντάχθηκε σε ατή τη λίστα.



Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 900 άτομα με αιμορροφιλία, οιοποίοι καλύπτονται για τη θεραπεία τους από τα Κέντρα Αιμορροφιλικών τα οποίαλειτουργούν στο Λαικό, το Ιπποκράτειο Αθηνών, το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφίακαι το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.



Οι αιμορροφιλικοί κινδυνεύουν από συχνές αιμορραγίες ακόμακαι με ένα απλό χτύπημα. Το αίμα των ατόμων με αιμορροφιλία, με απλά λόγια, δενπήζει και γι αυτό πρέπει να χορηγούνται – ανάλογα με το βαθμό της ασθένειας –αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες.



Η θεραπεία καλύπτεται για τους ασφαλισμένους ασθενείς, αλλάόχι και για τους ανασφάλιστους, οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στηθεραπεία, ειδικά εκείνοι με ελαφριά μορφή αιμορροφιλίας για την οποία δενπροβλέπεται καταβολή επιδόματος.



Η αιμορροφιλία συνοδεύει το άτομο για όλη τη διάρκεια τηςζωής του, οπότε είναι απόλυτα κατανοητό για ποιο λόγο πρέπει η αιμορροφιλία ναενταχθεί στη συγκεκριμένη λίστα των ασθενειών με αόριστη διάρκεια, αναφέρει οκ. Π. Καρκάνης.



'”Αφού καταθέσαμε υπόμνημα με επισυναπτόμενη επιστημονικήτεκμηρίωση σε όλα τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής, τα οποία μας διαβεβαίωσαντηλεφωνικώς ότι έχουν λάβει γνώση του θέματος και θα προσθέσουν τηναιμορροφιλία στην επόμενη συνεδρίαση, συνειδητοποιήσαμε – προς δυσάρεστή μαςέκπληξη - πως μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας στις 31/10/2013, δενσυμπεριλαμβανόμασταν σε αυτή''.



Ο κ. Καρκάνης τονίζει ότι πρέπει να γίνει κατανοητό και απόπλευράς υπουργείου ότι η μη πρόσβαση στη θεραπεία, όχι μόνο δεν μειώνει τοκόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά αντίθετα την αυξάνει λόγω των συχνώναιμορραγιών που παρουσιάζονται, καθώς επίσης υποβιβάζει την ποιότητα ζωής μαςκαι θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας την ζωή.