ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Διευκρινήσεις του υπουργείου Υγείας για τον άπορο ασθενή του Ευαγγελισμού

Διευκρινήσεις σχετικά με τον ανασφάλιστο ασθενή ο οποίος έπεσε θύμα του φόβου των διοικητικών υπαλλήλων, όπως καταγγέλλει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο, δίνει το υπουργείο Υγείας.

Διευκρινήσεις του υπουργείου Υγείας για τον άπορο ασθενή του Ευαγγελισμού

Το υπουργείο Υγείας, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «Τα αναφερόμενα στην ιστοσελίδα τού Μ.Κ.Ι.Ε., περί δήθεν απομάκρυνσης του ασθενούς από το χειρουργείο, είναι εντελώς ανακριβή και, αν δεν υποκρύπτουν σκοπιμότητα, μόνο σε ευφάνταστους νόες μπορούν να αποδοθούν».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:

«O ασθενής Γ.Δ. παρακολουθείται στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός εδώ και περίπου 3 μήνες, διάστημα κατά το οποίο τού έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις καθότι τυγχάνει άπορος και ανασφάλιστος.

Όταν από τους θεράποντες ιατρούς κρίθηκε αναγκαία η τοποθέτηση απινιδωτή, ο ασθενής ζήτησε χρόνο να το σκεφτεί. Επανήλθε μετά την πάροδο περίπου ενός μήνα εκδηλώνοντας την επιθυμία να πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Από ατυχή συνεννόηση θεωρήθηκε ότι ο ασθενής προσφέρθηκε να καλύψει ο ίδιος το κόστος της επέμβασης, η οποία και προγραμματίστηκε για τις 12/5/2014.

Όταν ο ασθενής δήλωσε αδυναμία να καλύψει το κόστος όπως είχε αρχικώς εννοηθεί, του γνωστοποιήθηκε στις 13/5/2014 από την Διοίκηση του νοσοκομείου ότι, δεδομένου ότι είναι άπορος, το κόστος της επέμβασης θα καλυφθεί από το νοσοκομείο. Η επέμβαση αναπρογραμματίστηκε για τις 14/5/2014, δεδομένου ότι συνέτρεχαν προϋποθέσεις για την προετοιμασία του ασθενούς (διακοπή φαρμακευτικής αγωγής κ.α.). Σημειώνεται ότι ήδη από τις 13/5/2014, κατά δήλωσή του ενώπιον της Διοίκησης του νοσοκομείου, ο ίδιος ο ασθενής ενημέρωσε τους υπεύθυνους του Κοινωνικού Ιατρείου ότι το θέμα έχει διευθετηθεί ζητώντας να μη δημοσιοποιήσουν το θέμα στην ιστοσελίδα τους. Πράξη στην οποία, επίσης κατά δήλωση του ασθενούς, οι υπεύθυνοι του Μ.Κ.Ι.Ε. αρνήθηκαν να προχωρήσουν. Προφανώς επιδιώκοντας να πιστωθούν επικοινωνιακά ένα θέμα το οποίο είχε ήδη επιλυθεί, με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η επικοινωνιακή αξιοποίηση περιστατικών υγείας συνανθρώπων μας για μικροπολιτικούς λόγους, αν δεν είναι επικίνδυνη, είναι σίγουρα θλιβερή. Τα λοιπά αναφερόμενα στην ιστοσελίδα τού Μ.Κ.Ι.Ε., περί δήθεν απομάκρυνσης του ασθενούς από το χειρουργείο, είναι εντελώς ανακριβή και, αν δεν υποκρύπτουν σκοπιμότητα, μόνο σε ευφάνταστους νόες μπορούν να αποδοθούν.Το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη ευαισθησία όλους τους ανασφάλιστους πολίτες που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας. Υπενθυμίζεται ότι από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει δοθεί σαφής και παγία εντολή προς όλους τους Διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μη μείνει η παραμικρή σοβαρή περίπτωση ακάλυπτη. Το ίδιο συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάτι που το νοσοκομείο έπραξε σε συνεννόηση με τον ασθενή και προτού δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε και από οποιονδήποτε. Τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, είναι πρόθυμες και στη διάθεση κάθε ανασφάλιστου πολίτη που χρήζει θεραπεία».