ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ανακούφιση από τους Λογοθεραπευτές για την απόφαση Μπέζα που θεσμοθετεί το επάγγελμα

Mε ανακούφιση υποδέχεται την απόφαση του Υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα σχετικά με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή, ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ).

Ανακούφιση από τους Λογοθεραπευτές για την απόφαση Μπέζα που θεσμοθετεί το επάγγελμα

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας, αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης μιας άδειας που θα επιτρέψει στους επαγγελματίες λογοθεραπευτές να εργάζονται ως αναγνωρισμένοι επιστήμονες, κατάφερε να ξεπεράσει αγκυλώσεις και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και να προχωρήσει μια διαδικασία που καθυστερούσε αδικαιολόγητα και βρισκόταν σε εκκρεμότητα τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Υγείας, σε συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζεται το πλαίσιο χορήγησης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Λογοθεραπευτή και ρυθμίζονται οι όροι, τα κριτήρια και οι σχετικές προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή θα απαιτείται, πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των ΤΕΙ ή αντίστοιχο αναγνωρισμένο πτυχίο του εξωτερικού ή απόφαση αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων σύμφωνα με το Π.Δ. 38/2010. Παράλληλα, προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για αυτούς που έχουν σχετικά προσόντα μέχρι την έκδοση του Π.Δ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι λογοθεραπευτές, σε αντίθεση με τους περισσότερους επαγγελματίες της υγείας, εργάζονται μέχρι σήμερα χωρίς άδεια, χωρίς καμιά πιστοποίηση της θεωρητικής και κλινικής τους κατάρτισης. Με τη θεσμοθέτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, υπογραμμίζει ο Σύλλογος, προστατεύονται όχι μόνο το κύρος και η αξιοπιστία του επιστήμονα λογοθεραπευτή, αλλά, κυρίως, χιλιάδες συμπολίτες μας, μέλη πολύ ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (μικρά παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν διαταραχές λόγου, ομιλίας και κατάποσης) και διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) ιδρύθηκε το 2002 από τους αποφοίτους των ΤΕΙ Λογοθεραπείας. Πρόκειται για έναν επιστημονικό και επαγγελματικό Σύλλογο που κύριο στόχο έχει την προώθηση της επιστήμης της Λογοθεραπείας. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 1.000 μέλη. Ο ΣΕΛΛΕ είναι μέλος του International Association of Logopedists and Phoniatrics (IALP).