ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι Έλληνες γυρίζουν την πλάτη στο ΕΣΥ σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους

Παιδιά ενός κατώτερου θεού είναι για ακόμη μία φορά οι έλληνες πολίτες όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν και όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου.

Οι Έλληνες γυρίζουν την πλάτη στο ΕΣΥ σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση του Ευρωβαρόμετρου (Ιούνιος 2014) και μετά από μελέτη που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 23 Νοεμβρίου- 2 Δεκεμβρίου 2013, οι έλληνες, δεν εμπιστεύονται καθόλου τα ελληνικά νοσοκομεία σε αντίθεση με τους ευρωπαίους. Να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα κατέχει την 27η θέση μεταξύ 28 ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, ως προς την ικανοποίηση των πολιτών από το σύστημα (26% το θεωρούν καλό).

Τελευταία κατατάσσεται η Ρουμανία, με ποσοστό ικανοποίησης από το σύστημα 25% και πρώτο το Βέλγιο με 97%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι αρκετά υψηλός (71%).

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία 78% έχει την χειρότερη γνώμη για τα νοσοκομεία δείχνοντας ότι δεν εμπιστεύεται τις υπηρεσίες υγείας και μάλιστα εκτιμώντας ότι μπορεί να υποστεί ακόμη και βλάβη νοσηλευόμενη σε αυτά.

Τα στοιχεία αυτά είναι πράγματι τρομακτικά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι σε μία τόσο σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει βιώσει η Ελλάδα, τα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν και πρέπει να αποτελούν ένα σημαντικό οχυρό για την περίθαλψη και την υγεία των πολιτών, καθώς πόροι δεν υπάρχουν πλέον για την κατεύθυνση των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να δει πολύ προσεκτικά το ΕΣΥ και να προστατέψει τον δημόσιο χαρακτήρα του, αφού ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με τους εργαζόμενους των νοσηλευτηρίων και τους υγειονομικούς φορείς, «άλωσε στην κυριολεξία και υποβάθμισε τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας».

Σοβαρή ανησυχία καταγράφουν οι έλληνες πολίτες σε ερώτηση που αφορά στην διάρκεια νοσηλείας τους στο ΕΣΥ, με το 78% να εκδηλώνει φόβο και προβληματισμό. Η Ελλάδα εδώ κατέχει την δεύτερη θέση, μετά την Κύπρο που εμφανίζεται να έχει την χειρότερη θέση με 82% και με την Αυστρία να έρχεται πρώτη με ποσοστό 21%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 20% των ερωτηθέντων, δηλώνουν ότι έχουν υποστεί οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια κατά τη λήψη υπηρεσιών περίθαλψης, αλλά μόλις το 40% την ανέφερε.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι την ώρα που οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν σε ποσοστό 71% το δημόσιο σύστημα υγείας τους και ειδικότερα τις υπηρεσίες, οι έλληνες λένε ναι στο ΕΣΥ σε ποσοστό 26%.

Το 73% των Ελλήνων αναφέρει ότι οι υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας είναι χειρότερες από των άλλων χωρών, το 16% ότι είναι παρόμοιες και μόλις το 5% ότι είναι καλύτερες.

Διαβάστε ακόμη:

Κύριε Βορίδη, μην αμελήσετε το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ

Γιατροί του Κόσμου: η λιτότητα στην Ελλάδα χτυπά ανελέητα έγκυες και παιδιά