ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κοινές προμήθειες εμβολίων σε όλη την Ευρώπη: τι σημαίνει για την Δημόσια Υγεία;

Συμφωνία για την από κοινού προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων, η οποία αποσκοπεί στην εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης και καλύτερων τιμών σε πανδημικά εμβόλια και φάρμακα για την αντιμετώπιση σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, υπέγραψαν οι υπουργοί Υγείας (EPSCO Ηealth) στο Λουξεμβούργο κατά την διάρκεια της Άτυπης Συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του έλληνα υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη.

Κοινές προμήθειες εμβολίων σε όλη την Ευρώπη: τι σημαίνει για την Δημόσια Υγεία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πάντως, ότι οι κοινές προμήθειες σε όλη την Ευρώπη σε τόσο ευαίσθητα θέματα όπως εμβόλια, εγείρουν ερωτηματικά για την Δημόσια Υγεία.

Τα θέματα που κυριάρχησαν ακόμη στην Σύνοδο είναι η οικονομική κρίση, η ανάγκη για συνεργασίες μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και η ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, τα ιατροτεχνολογικά προιόντα, η διατροφή και η άσκηση.

Ο κ. Βορίδης στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη μείωση του κόστους και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της υγειονομικής περίθαλψης, στην οποία μπορεί να συμβάλλει η ιατρική τεχνολογία.
Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, «κεντρικό θέμα των συζητήσεων ήταν οι προτάσεις Κανονισμών για τα ιατροτεχνολογικά και in vitro διαγνωστικά προϊόντα, οι οποίες αποβλέπουν στη δημιουργία του πλαισίου για την παραγωγή και τη θέση στην αγορά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ καταναλωτών / χρηστών και οικονομικών παραγόντων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου προστασία της υγείας.»

Η συζήτηση, η οποία διεξήχθη στη βάση της έκθεσης προόδου και ερωτημάτων της Προεδρίας κατέδειξε την επιθυμία των κρατών μελών για περαιτέρω ενίσχυση της παρακολούθησης της χρήσης των προϊόντων μετά τη διάθεσή τους στην αγορά με δυνατότητα επέμβασης και λήψης διαθρωτικών και προληπτικών μέτρων, αλλά και την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των κοινοποιημένων οργανισμών και στις προοπτικές ενδυνάμωσης της συνεργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα συμβάλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω εξέλιξη των εργασιών προκειμένου να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στις προπαρασκευαστικές ομάδες του Συμβουλίου εντός του Φθινοπώρου.

Στη συνέχεια υιοθετήθηκαν Συμπεράσματα Συμβουλίου.

Αναφορικά με την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στην υγεία και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, όπως τονίστηκε, αναγνωρίζεται η σημασία των μεταρρυθμίσεων υγείας προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση και η αξία της συνεργασίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, σχετικά με το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, τα φαρμακευτικά προϊόντα, την αξιολόγηση των επιδόσεων των συστημάτων υγείας και την επένδυση στην πρόληψη.

Τα Συμπεράσματα εντοπίζουν τους τομείς που πρέπει να υπάρξει περαιτέρω δράση με έμφαση:

- στη βελτίωση της πρόσβασης όλων σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας,
- στην προώθηση των καινοτομιών και λύσεων ηλεκτρονικής υγείας,
- στην καλύτερη χρήση της αξιολόγησης των επιδόσεων των συστημάτων υγείας και των διαρθρωτικών ταμείων για επενδύσεις στην υγεία, και
- στην επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τους αποτελεσματικούς παράγοντες για αποδοτικά, προσβάσιμα και ανθεκτικά συστήματα υγείας.

Αναφορικά με την διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα σχετικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 25-26 Φεβρουαρίου και παροτρύνουν τα κράτη – μέλη και την Επιτροπή να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας ως αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των χρόνιων νοσημάτων με έμφαση στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Μεταξύ άλλων παροτρύνονται τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να προάγουν την υγιεινή διατροφή, με έμφαση σε διατροφές που ωφελούν την υγεία, όπως η μεσογειακή διατροφή και διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές.

Τα παραπάνω αποτελούν καλή βάση για την προώθηση περαιτέρω πρωτοβουλιών σε επίπεδο πρόληψης και προαγωγής της υγείας, αφενός, και σε επίπεδο υγειονομικής περίθαλψη, αφετέρου, αποσκοπώντας στην διασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας.

Η Ελληνική Προεδρία αναγνωρίζοντας ότι η υγεία αποτελεί αυταξία και προαπαιτούμενο για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, η οποία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών δοκιμάστηκε, ιδιαιτέρως σε εκείνα τα κράτη μέλη που τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης ήταν περισσότερο άμεσα, εργάστηκε για την υλοποίηση των στόχων που είχε θέσει, τόσο στο νομοθετικό όσο και στο μη νομοθετικό πεδίο, αποσκοπώντας να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της Ένωσης με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.