ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κλείνει και η Παιδοχειρουργική στο ΠΑΓΝΗ μέσα στο καλοκαίρι

Κλείνει και η Παιδοχειρουργική στο ΠΑΓΝΗ μέσα στο καλοκαίρι

Η έλλειψη γιατρών οδηγεί σε «κλείσιμο» την Παιδοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, με αποτέλεσμα τα παιδιά να νοσηλεύονται μαζί με ενήλικες.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, με μια αιφνίδια απόφαση της η διοίκηση του νοσοκομείου μεταφέρει την Παιδοχειρουργική Κλινική σε δυο θαλάμους της Κλινικής Γενικής Χειρουργικής.

Παρά το γεγονός ότι είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει η εξέλιξη αυτή έπεσε σαν κεραυνός στο νοσοκομείο, ενώ οι γονείς έχουν αναστατωθεί από το ενδεχόμενο να αναβληθούν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις μέσα στο καλοκαίρι και να επαναπρογραμματιστούν για το χειμώνα όταν τα παιδιά θα πηγαίνουν στο σχολείο. Επίσης, οι γονείς διαμαρτύρονται για την πιθανότητα να νοσηλευθούν τα παιδιά σε κλινικές ενηλίκων.

Έτσι μικρά παιδιά θα βρεθούν να νοσηλεύονται δίπλα σε ενήλικες την ώρα που όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα αναμένεται να τοποθετηθεί ένας επικουρικός και δυο ειδικευόμενοι γιατροί που θα ενισχύσουν την κλινική.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό η διοίκηση αποφάσισε να σταματήσει τα τακτικά παιδικά χειρουργικά περιστατικά. Όπως έγινε γνωστό θα εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά με αποτέλεσμα όλος ο προγραμματισμός να βρίσκεται στον αέρα.

Σε σχετική ανακοίνωση το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου αναφέρει :

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καταγγέλλει τη χθεσινή απόφαση της Διοίκησης του νοσοκομείου για κλείσιμο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής και τη μεταφορά της σε θαλάμους της Γενικής Χειρουργικής. Ούτε 2 μήνες δεν πέρασαν από τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις του Υπουργού Υγείας, των Διοικητών 7ης ΥΠΕ και Πα.Γ.Ν.Η. για την αυτοτελή λειτουργία και την άμεση αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, της μοναδικής κλινικής χειρουργικής παίδων που λειτουργεί και καλύπτει την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και διαψεύστηκαν.

Επέλεξαν για άλλη μια φορά να υπηρετήσουν τη πολιτική της διάλυσης και συρρίκνωσης του νοσοκομείου μας, με τη κατάργηση της αυτοτελούς λειτουργίας της κλινικής και ταυτόχρονα περικόπτουν τις τακτικές παιδοχειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες συνήθως προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια των διακοπών των παιδιών, για να μη χάνουν τα μαθήματα τους.

Οδηγούνται στην απόφαση αυτή επικαλούμενοι την έλλειψη γιατρών της ειδικότητας αυτής, έλλειψη που οι ίδιοι δε φρόντισαν – ενώ ήταν ενήμεροι εδώ και καιρό – να καλύψουν. Δεν προχώρησαν σε άμεση επαρκή στελέχωσή της ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στις ανάγκες των μικρών ασθενών, όσο και στην κάλυψη των εφημεριών. Επιπλέον, δημιουργούνται ερωτήματα γιατί συζητήθηκαν και άλλες λύσεις που έδιναν απάντηση στο πρόβλημα, ενόψει και της πρόσληψης τις επόμενες ημέρες ενός επικουρικού και δύο ειδικευόμενων ιατρών.

Η αυτοτελής λειτουργία της παιδοχειρουργικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ πριν από 25 χρόνια υπαγορεύτηκε από τις απαιτήσεις και τις εξελίξεις της επιστήμης και θεωρούμε αδιανόητο που σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει τόσο εμείς να επιστρέφουμε στις συνθήκες νοσηλείας της δεκαετίας του 50 και του 60 .

Οι κτιριακές υποδομές και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός της παιδοχειρουργικής κλινικής πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλούς νοσηλείας και θεραπείας παιδιών και βρεφών μιας τέτοιας μονάδας κάτι που δε μπορεί να υπάρξει σε κλινική ενηλίκων.

Ταυτόχρονα δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι, αφενός από τη συνύπαρξη σε κοινό θάλαμο παιδιών και βρεφών και αφετέρου από την ταυτόχρονη νοσηλεία ενηλίκων και παιδιών από το ίδιο προσωπικό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν υπάρχει χώρος εξέτασης των παιδιών για τα επείγοντα περιστατικά που έρχονται σε καθημερινή βάση στο Νοσοκομείο μας. Σημειωτέον ότι η Γενική Χειρουργική γειτνιάζει με παθολογική κλινική (τη Νεφρολογική), όπου νοσηλεύονται σοβαρά περιστατικά αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς και άλλων παρενεργειών από λοιμώδη νοσήματα σε χειρουργημένα παιδιά.

Επιπλέον, παιδοχειρουργικά περιστατικά άλλων ειδικοτήτων όπως Νευροχειρουργικά, Ορθοπεδικά κλπ., θα υποχρεωθούν να νοσηλεύονται στις αντίστοιχες κλινικές ενηλίκων.

Επιπλέον, το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής είναι έμπειρο και εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση και νοσηλεία των χειρουργικών περιστατικών παιδιών και βρεφών, βασική προϋπόθεση για την ασφαλή νοσηλεία τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ απαιτεί να μην προχωρήσει η Διοίκηση του νοσοκομείου στο κλείσιμο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής και τη μεταφορά της σε χώρο της Γενικής Χειρουργικής.

Ζητάμε να προχωρήσει σε άμεση στελέχωση με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών και η ασφαλής εφημέρευση της κλινικής σε καθημερινή βάση και να αναλάβει τις ευθύνες της για την ασφαλή νοσηλεία των παιδιών.

Καλούμε τη Διοίκηση του νοσοκομείου, την 7η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, να προχωρήσουν στην άμεση στελέχωση του νοσοκομείου μας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων αντί να σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το δρόμο της Παιδοχειρουργικής και για άλλες κλινικές του.

BEST OF NETWORK

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Ο χιονιάς σαρώνει κεντρική και βόρεια Ελλάδα - Το έστρωσε και την Αττική

Κακοκαιρία: Δείτε LIVE πού χιονίζει τώρα σε όλη την Ελλάδα

Επίθεση στο Μετρό: Ο πληροφοριοδότης και ο «υπερ-κοριός» έφεραν τις συλλήψεις των δραστών

Συνεπιμέλεια: Όλη η αλήθεια – Γιατί καθυστερεί η διαβούλευση;

Λιανεμπόριο: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα - Όλα τα μέτρα, τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές

SMS στο 13033: Πού δεν ισχύει η διάρκεια των δύο ωρών

X-files στον ουρανό της Αττικής: Η «στενή επαφή» αεροπλάνου της Ολυμπιακής με ATIA

Survivor (17/1): Η επίθεση της Ελίζαμπεθ Ελέτσι στην Κάτια Ταραμπάνκο (video)

Κεραμέως για Γυμνάσια και Λύκεια - Πότε θα ανοίξουν

Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ εξελέγη νέος Πρόεδρος του CDU - Αυτός είναι ο διάδοχος της Μέρκελ

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Πώς θα εξελιχθεί o χιονιάς από Δευτέρα - Πρόγνωση Μαρουσάκη

Ιωάννα Τούνη: Αποκάλυψε πόσο της κόστισε το ταξίδι στο Ντουμπάι (pics)