ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι αποφάσεις του ΣτΕ για πλαφόν, μισθολόγια και επιδόματα, τι θα κάνει το υπ. Υγείας

Βόμβα στα δημοσιονομικά του υπουργείου Υγείας, αποτελούν οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εφαρμογή των οποίων οδηγεί σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της ετήσιας δαπάνης για τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ για πλαφόν, μισθολόγια και επιδόματα, τι θα κάνει το υπ. Υγείας

Η απόφαση της Παρασκευής 25 Ιουλίου του ΣτΕ για αναστολή της υπουργικής απόφασης του Μάκη Βορίδη περί πλαφόν στην δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων, είναι μία νίκη για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος είχε καταφύγει στο ΣτΕ.

Ο υπουργός Υγείας επιθυμεί να κερδίσει χρόνο μέχρι μία πιο ριζική και κεντρική λύση, οπότε θα καταθέσει αίτηση ανάκλησης της αναστολής, έως την εκδίκαση της προσφυγής του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) το Σεπτέμβριο.

Η απόφαση του ΣτΕ ήρθε σε μία στιγμή όπου η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έχει ήδη σημειώσει υπέρβαση κατά 170 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2014, και το υπουργείο Υγείας δεν διαθέτει άλλο μέσο συγκράτηση της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης στα 1,994 για το 2014.

Παράλληλα, οι γιατροί διεκδικούν το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης και την επιστροφή χρημάτων από τις μειώσεις των αποδοχών τους, με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, η απόφαση χειρισμού των διεκδικήσεων των γιατρών δεν θα ληφθεί μόνο από τον υπουργό Υγείας αλλά σε κεντρικό επίπεδο, καθώς αλλάζει δραματικά τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η ένταξη και των φαρμακοποιών στο μέτρο του clawback, αν και είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση δε επιθυμεί να ανοίξει άλλο μέτωπο.

Εξελίξεις πάντως θα σηματοδοτήσει και η συνάντηση των εκπροσώπων των ενστόλων σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα της επιστροφής των χρημάτων από τις μειώσεις των αποδοχών τους με βάση απόφαση του ΣτΕ, απόφαση στην οποία στηρίζονται και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Αν και δεν αποκλείεται να αναβληθεί η συνάντηση αυτή, πληροωοφίρες αναφέρουν ότι ο κ. Γκίκας Χαρδούβελη εξετάζει να αποκαταστήσει μόνο ένα μέρος των περικοπών, ενώ το πιθανότερο είναι να ακολουθηθεί μία συνολική λύση για όλα τα ειδικά μισθολόγια.

Διαβάστε επίσης

Αναστέλλεται με απόφαση του ΣτΕ το νέο πλαφόν συνταγογράφησης!

Αφορολόγητο επιδόματος βιβλιοθήκης και επιστροφή αποδοχών: Διάσταση απόψεων ΙΣΑ & ΟΕΝΓΕ

Επίδομα βιβλιοθήκης γιατρών: Κατεβάστε την αίτηση για την επιστροφή φόρου

Αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων βιβλιοθήκης και συνεδρίων των γιατρών του ΕΣΥ

Επιστροφή παρακράτησης αποδοχών: Κατεβάστε την αίτηση προς το νοσοκομείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ