ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νέο τοπίο στις προμήθειες των νοσοκομείων

Σε σωστή κατεύθυνση είναι οι αλλαγές που δρομολογούνται στο κομμάτι των προμηθειών των νοσοκομείων, καθώς το  υπουργείο Υγείας βάζει τέλος στους εθνικούς διαγωνισμούς που είχε επιβάλει η τρόικα τα δύο τελευταία χρόνια.

Νέο τοπίο στις προμήθειες των νοσοκομείων

Αλλάζει άρδην το σκηνικό στις προμήθειες των νοσοκομείων όλης της χώρας, με κεντρικές διαδικασίες, με διαγωνισμούς δραστικής ουσίας γενοσήμων και διαγωνισμούς ανά περιεκτικότητα και μορφή χορήγησης κάθε φαρμάκου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη.

Ήδη η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. φύλου 2094 / 31-7-2014), ενώ η διαδικασία θα βασίζεται στα Προεδρικά Διατάγματα 60 και 118 του 2007.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο τύπος του διαγωνισμού, η διάρκεια της σύμβασης καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την υλοποίησή του, θα καθορίζεται με απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), ανάλογα με την δραστική ουσία, την περιεκτικότητα και την μορφή χορήγησης του κάθε φαρμάκου, σε συνδυασμό με το πλήθος των προμηθευτών που περιλαμβάνονται στο εκάστοτε δελτίο τιμών του ΕΟΦ. Ως φορέας διενέργειας του διαγωνισμού ορίζεται η ΕΠΥ.

Η ΕΠΥ δύναται να ορίζει ως φορέα διενέργειας διαγωνισμών φαρμάκου, μία ή περισσότερες Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), για το σύνολο ή μέρος δραστικών ουσιών, που συμπεριλαμβάνονται στα εκάστοτε προγράμματα προμηθειών υπηρεσιών και φαρμάκων Υγείας (ΠΠΥΦΥ), έπειτα από έγκριση του υπουργού Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας προχώρησε στην ρύθμιση αυτή, καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση, έχει επανειλημμένως διαπιστωθεί αδυναμία προμηθευτών (μοναδικών μειοδοτών) να τηρήσουν το σύνολο των συμβατικών τους υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή ροή προμήθειας των φαρμάκων στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Και, πράγματι, πρόκειται για μια αλλαγή που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Και από τη στιγμή που στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η υλοποίηση διαγωνισμών ανά νοσοκομείο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, είναι θετικό ότι δύο χρόνια μετά το μεγάλο «χτύπημα» της τρόικας στο δημόσιο σύστημα υγείας, μπαίνει ένα πρώτο τέλος, με το σύστημα τον εθνικών διαγωνισμών να μπαίνει στην άκρη. Πλέον το μέγα ζητούμενο για το συγκεκριμένο πρότυπο που θα εφαρμοστεί στη διαδικασία των διαγωνισμών για τις προμήθειες στα νοσοκομεία, θα είναι η διασφάλιση της δυνατότητας των εταιριών να παραδώσουν και να ανταποκριθούν στα απαιτούμενα κάθε διαγωνισμού.

Το onMed επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής προμηθειών Υγείας κ. Χρήστο Γιάνναρη ο οποίος προέβη σε διευκρινίσεις, σχετικά με το νέο καθεστώς.

Όπως αναφέρει, ο σχεδιασμός της ΕΠΥ έχει προχωρήσει ήδη με στόχο όλα τα νοσοκομεία να προμηθευτούν σταδιακά γενόσημα, μέσα από κεντρικούς διαγωνισμούς. Προγραμματίζονται ήδη δύο με τρεις διεθνείς διαγωνισμοί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ή στο τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου (καθώς από 5- 20 Αυγούστου δεν πραγματοποιείται κανένας διαγωνισμός) με πάνω από 60 δραστικές ουσίες (σε γενόσημα) τα οποία έχουν χάσει την πατέντα τους. Εφόσον προχωρήσουν οι διαγωνισμοί αυτοί, θα ακολουθήσει ένα τέταρτος, με την ίδια πάντα διαδικασία για όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η διαδικασία πάντως των διαγωνισμών δεν είναι άμεση, καθώς σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρη, θα διαρκέσει περί τους 6 με 7 μήνες.

Πάντως κεντρικοί διαγωνισμοί μικρότερης εμβέλειας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΥ.

Οσον αφορά τους μειοδότες, σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρη, υπάρχει συμφωνία πλαίσιο η οποία στην διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από 10 προμηθευτές – μειοδότες και να καταλήξει σε τρεις, ή και σε έναν ακόμη.

Ο πρόεδρος της ΕΠΥ διευκρινίζει ότι ο τύπος αυτών των διαγωνισμών, κυριαρχεί σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη:

Στο εδώλιο π. διοικητής του Ιπποκρατείου Θεσ/νίκης για παράνομες προμήθειες