ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έλεος: Χαλασμένος ο μοναδικός αξονικός στα Χανιά - οι γιατροί μιλούν για εγκληματική αμέλεια

Τέλος δεν έχει η ταλαιπωρία των ελλήνων πολιτών σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Στους Έλληνες όμως τώρα, έρχονται να προστεθούν και οι τουρίστες, καθώς ένας από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς έχει ξεμείνει από αξονικό τομογράφο.

Έλεος: Χαλασμένος ο μοναδικός αξονικός στα Χανιά - οι γιατροί μιλούν για εγκληματική αμέλεια

Μιλάμε για τα Χανιά, όπου ο μοναδικός αξονικός τομογράφος του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, υπολειτουργεί και χρήζει αντικατάστασης πολλά χρόνια τώρα, γεγονός που αποδεικνύεται από τις πολύ συχνές βλάβες, ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλου φόρτου εργασίας.

Μάλιστα οι γιατροί ΕΣΥ του νομού Χανίων, μιλούν με σκληρή γλώσσα, τονίζοντας ότι πρόκειται για εγκληματική αμέλεια.

Από τις 15 Ιουλίου ωστόσο, το εν λόγω μηχάνημα βρίσκεται ξανά εκτός λειτουργίας, σε μια περίοδο που στην ήδη αυξημένη προσέλευση στο νοσοκομείο Χανίων- περίπου 40% πάνω τα τελευταία 4 χρόνια - έρχεται να προστεθεί και το καλοκαιρινό κύμα των χιλιάδων επισκεπτών. Η κατάσταση αυτή είναι βλαβερή για το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης, αναφέρει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων, επιζήμια για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και εξαιρετικά δυσάρεστη για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό , το οποίο βρίσκεται στην άσχημη θέση να παίζει καθημερινά το ρόλο του κυματοθραύστη απέναντι στην απόλυτα δικαιολογημένη οργή του κόσμου.

Και συνεχίζουν οι γιατροί του νομού:

«Η έλλειψη του αξονικού τομογράφου μας γυρίζει δεκαετίες πίσω όσον αφορά την αντιμετώπιση περιστατικών και επιδεινώνει την πρόγνωσή τους, ιδίως όταν πρόκειται για επείγοντα περιστατικά. Καταγράφονται ήδη πολλά σοβαρά περιστατικά που «λιμνάζουν» αδιάγνωστα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όπως τροχαία ατυχήματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κ.α. Η μη έγκαιρη διάγνωσή τους καθιστά εξαιρετικά δυσμενή την εξέλιξή τους, ιδίως όταν το «θεραπευτικό παράθυρο» συνίσταται σε χρονικό διάστημα λίγων μόλις ωρών.

Υπό αυτές τις συνθήκες όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας αναγκάζονται να πληρώνουν στο ακέραιο και ιδιωτικά την διενέργεια αξονικής τομογραφίας με την πρόσθετη επιβάρυνση της μεταφοράς και επιστροφής των ασθενών στο νοσοκομείο. Μόνος κερδισμένος από την κατάσταση αυτή, ο ιδιωτικός τομέας περίθαλψης που θησαυρίζει πάνω στα ερείπια που αφήνει πίσω της η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας.

Όσον αφορά το προσωπικό του νοσοκομείου, στην ήδη διογκούμενη υποστελέχωση και τα εξαντλητικά μας ωράρια, έρχεται να προστεθεί η απώλεια ενός κρίσιμου διαγνωστικού εργαλείου. Ο χρόνος που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά που χρήζουν αξονικής τομογραφίας αυξάνεται δραματικά, γεγονός που με τη σειρά του επιβραδύνει την αντιμετώπιση και των υπόλοιπων περιστατικών που προσέρχονται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Ως Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων και τοπικοί φορείς, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει το πρόβλημα της λειτουργίας του αξονικού τομογράφου εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια. Η αδιαφορία της διοίκησης του νοσοκομείου Χανίων και πάνω απ΄όλα της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας συνιστά πλέον εγκληματική αμέλεια.

Έχοντας υποχρέωση προς κάθε άνθρωπο που πάσχει

Έχοντας υποχρέωση προς το χανιώτικο λαό να μην παραδώσουμε την υγεία του βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Απαιτούμε:

- Να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της μη λειτουργίας του αξονικού τομογράφου. Να προχωρήσει άμεσα η αντικατάστασή του. Να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο μαγνητικός τομογράφος του νοσοκομείου με διορισμό εξειδικευμένου προσωπικού

- Να στελεχωθεί άμεσα με όλο το απαραίτητο για τις ανάγκες προσωπικό το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

- Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό

- Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό χωρίς αποκλεισμούς».

Διαβάστε ακόμη:

ΑΧΕΠΑ: Επένδυση 26 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για δημιουργία 6 νέων χειρουργείων