ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η σημειολογία της σημερινής απεργίας στο ΕΣΥ

Γιατροί και νοσηλευτές ενωμένοι με μία κραυγή και μία απόλυτα ταυτισμένη πολιτική για το παρών και το μέλλον τους, πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, 24ωρη πανυγειονομική πανελλαδική απεργία.

Η σημειολογία της σημερινής απεργίας στο ΕΣΥ

Οι δύο Ενώσεις που πραγματοποιούν την απεργία, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εκπροσωπούν το σύνολο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και καλούν τους συναδέλφους τους να πάρουν μέρος εκτός από την απεργία και στην πανελλαδική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι.

Η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικούν την κατάργηση της αξιολόγησης, την καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, την αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, την κατάργηση της ΕΣΑΝ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Σε μία εποχή όπου οι δαπάνες για την υγεία διαρκώς λιγοστεύουν και οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων βρίσκονται στο κόκκινο, σε μία εποχή που οι πόρτες της Ελλάδας έχουν ανοίξει και άξια στελέχη - γιατροί αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό -διαλέγουν τον δρόμο της ξενιτιάς (και πάλι, αλλά σε διαφορετική βάση και ενδεχομένως πιο πικρή) η σημερινή απεργία έχει την δική της σημειολογία, για όσους μπορούν και διαβάζουν πίσω από τις λέξεις και τις κινήσεις.

Επιπλέον, η υποστελέχωση είναι τραγική, με αποτέλεσμα γιατροί και νοσηλευτές να κινδυνεύουν τόσο οι ίδιοι από την υπερκόπωση, όσο και οι ασθενείς και γενικότερα να υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με μελέτη, το 41,7% των νοσοκομειακών γιατρών, εμφανίζεται εργασιακά εξουθενωμένο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα, την πρόκληση ιατρικών λαθών, την κακή απόδοση και τις ανθυγιεινές συνήθειες διαβίωσης. Η μελέτη αυτή, προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας «Επαγγελματική εξουθένωση γιατρών, φροντίδα υγείας και ασφάλεια ασθενών».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα η μελέτη, που διήρκησε από το 2009 έως τον Ιούνιο του 2014, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Επαγγελματική εξουθένωση και οργάνωση νοσοκομείων», στο οποίο μετέχουν ως εταίροι πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη:

"Εξουθενωμένο" δηλώνει το 41,7% των νοσοκομειακών γιατρών

Βαρνάβας: Για ποιες εξετάσεις ειδικότητας μιλάμε, όταν... δεν υπάρχουν γιατροί;