ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Ερρίκος Ντυνάν»: Πάλι κάτι ξέχασε ο Μάκης Βορίδης

Δεν είπε... κουβέντα για τα χρέη του νοσοκομείου προς τρίτους, αναζητώντας «εχθρούς» στα ΜΜΕ. Αποκαλυπτική για τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας ήταν η συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Ερρίκος Ντυνάν»: Πάλι κάτι ξέχασε ο Μάκης Βορίδης

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ξεκινώντας από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου, σχετικά με το νοσοκομείο Θήρας, του οποίου η κατασκευή έγινε με εθνικούς πόρους και κόστισε 14 εκατομμύρια ευρώ, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόταση ιδιωτικοποίησης της νοσοκομειακής μονάδας, η οποία εξετάζεται αυτή τη στιγμή.

Η αποθέωση του κ. Βορίδη για τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας συνεχίστηκε και στην απάντηση της επόμενης επίκαιρης ερώτησης, του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, σχετικά με το «Ερρίκος Ντυνάν» και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και τη διαφύλαξη των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο κ. Κατσώτης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η κατάσταση του «Ερρίκος Ντυνάν» δείχνει τις συνέπειες της λειτουργίας ενός νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια: χρέη εκατομμυρίων προς τους εργαζόμενους και αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων. Αναφερόμενος στον πλειστηριασμό του ενεργητικού του νοσηλευτηρίου, σημείωσε ότι διαχωρίστηκαν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, και ως εκ τούτου έθεσε στον υπουργό το ερώτημα «τι θα κάνετε ώστε να διασφαλιστεί η πληρωμή όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων και η απρόσκοπτη καταβολή των μισθών τους, να διασφαλιστεί η καταβολή των χρωστούμενων στα ασφαλιστικά ταμεία και να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο Ερρίκος Ντυνάν».

Ο κ. Βορίδης στην απάντησή του τόνισε ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν μία ιδιωτική κλινική με ιδιαίτερες ρυθμίσεις λόγω του νομικού της χαρακτήρα και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν και γνώριζαν ότι εργάζονται σε μία ιδιωτική κλινική, σημείωση που δείχνει ποιος είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι συλλογικές τους συμβάσεις. Προς το παρόν πάντως, και με δεδομένη τη διαδικασία του πλειστηριασμού, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι μεταβιβάστηκαν και οι συμβάσεις εργασίας –με τον τρόπο αυτό «διασφαλίστηκαν»- των εργαζομένων στο νέο ιδιοκτήτη.

Άρα, ο νέος ιδιοκτήτης είναι αυτός που θα αποφασίσει πώς θα τις διαχειριστεί και αν τελικά θα μιλάμε για διατήρηση των θέσεων εργασίας στο σύνολό τους ή μεταβολή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε βάρος των εργαζομένων.

Ο υπουργός Υγείας, επίσης, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι δικονομικά εξοπλισμένοι με προνομιακή κατάταξη στην ικανοποίησή τους από το εκπλειστηρίασμα, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο.

Όσο για το αν έλαβε ευχαριστήριο από τους εργαζόμενους, ανάγνωσε σχετική επιστολή του γενικού διευθυντή του νοσηλευτηρίου, Κωνσταντίνου Τζουτζουράκη. Προφανώς ο κ. Βορίδης ταυτίζει τις απόψεις διευθυντικών στελεχών με τα συμφέροντα των απλών εργαζομένων, οι οποίοι ως δρόμο διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους δεν έχουν την προνομιακή επικοινωνία με υπουργούς. Άλλωστε, το αίτημά τους παραμένει ανεκπλήρωτο, τόσο για συνάντηση με τον υπουργό όσο και για γνωστοποίηση των όρων του μνημονίου συνεργασίας που είχε υπογραφεί (υπουργείο Υγείας, Τράπεζα Πειραιώς, Ερρίκος Ντυνάν) και εκεί θα φανεί αν όντως διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.

Ο κ. Βορίδης έθεσε το δίλημμα, ότι αν δεν γινόταν με αυτόν τον τρόπο ο πλειστηριασμός, θα εκπλειστηριάζονταν τα περιουσιακά στοιχεία του «Ερρίκος Ντυνάν» μεμονωμένα, οπότε και οι συμβάσεις εργασίας θα λύνονταν. Ωστόσο, και με την υπάρχουσα κατάσταση, οι εργαζόμενοι είναι εξασφαλισμένοι αυτή τη στιγμή μόνο στα λόγια.

«Δεν ξέρω αν οι εργαζόμενοι με την απάντησή σας έχουν ησυχάσει πια», σημείωσε ο Χρήστος Κατσώτης, παίρνοντας ξανά το λόγο. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι με καθυστερήσεις ενός χρόνου στη μισθοδοσία έχουν χρεωθεί, έχουν δανειστεί για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες επιβίωσης. «Δεν μπορεί αυτά τα δεδουλευμένα να πάνε στο διηνεκές. Θα πρέπει να υπάρχει χρονοδιάγραμμα καταβολής στους εργαζόμενους και βεβαίως στα ασφαλιστικά ταμεία για τις εισφορές των εργαζομένων, γιατί αρκετοί από αυτούς μπορεί να βρίσκονται και πριν από τη σύνταξη», δήλωσε.

«Η λύση του ιδιωτικού τομέα σημαίνει υπηρεσίες υγείας πανάκριβες, αυτές που θα παρέχει η ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, οι εργαζόμενοι θα έχουν εργασιακές σχέσεις ιδιωτικού τομέα, η πίεση και επίθεση θα είναι καθημερινή, γιατί η εταιρεία θα θέλει να βγάλει κέρδη και από τους εργαζόμενους και από τους ασφαλισμένους. Η λύση που δόθηκε δεν είναι η ενδεδειγμένη, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν πολύ γρήγορα, πάλι, μπροστά σε μεγάλα προβλήματα, και αυτά που θέτουμε σαν ερωτήματα είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα» προσέθεσε.

«Όπως κλείνουν επιχειρήσεις, έτσι κλείνουν και ιδιωτικές κλινικές» ανέφερε ο κ. Βορίδης στη δευτερολογία του. Στην ειδική περίπτωση, όμως, του «Ερρίκος Ντυνάν» επιλέχτηκε από την κυβέρνηση ένας τέτοιος τρόπος, ώστε η χρεοκοπημένη επιχείρηση να περάσει χωρίς χρέη στο νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν έχει υποχρέωση να εξοφλήσει τους υπόλοιπους πιστωτές. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, που ενδεχομένως να σημαίνει σημαντικές ζημίες για τρίτες επιχειρήσεις, προμηθευτών ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού μεταξύ άλλων, να δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας και άρα διακινδύνευση επίσης θέσεων εργασίας, ο κ. Βορίδης δεν έχει δώσει απάντηση.

Όσο για τις αντιρρήσεις που έχουν εγερθεί ως προς τη διαδικασία, ο κ. Βορίδης υπέδειξε ως «υποκινητή» ιστοσελίδα η οποία «φέρεται να έχει κάποια σχέση με έναν πολύ συγκεκριμένο επιχειρηματία στο χώρο της υγείας».

«Γιατί το λέω; Διότι με την ευκολία που έρχεται κάποιος και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έκανε σκανδαλώδη ρύθμιση για να ευνοήσει κάποιον, έτσι μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι και οι άλλοι που το εγείρουν ως σκάνδαλο μπορεί να υπηρετούν άλλα συμφέροντα στο χώρο της υγείας. Άρα αυτού του τύπου η συμφεροντολογία και το ποιος υπηρετεί τι, νομίζω ότι πρέπει κανείς να είναι εξαιρετικά προσεκτικός, όταν αναφέρεται σε αυτά. Εμάς τι μας ενδιαφέρει; Να συνεχίσει να λειτουργεί το Ερρίκος Ντυνάν, ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος, και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του δημοσίου, και βεβαίως μας ενδιαφέρει να πληρωθούν οι εργαζόμενοι» ανέφερε.

Βέβαια, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου, ο υπουργός θα έπρεπε να κοιτά και τη μεγάλη εικόνα. Γιατί όταν ιδιώτες πιστωτές ζημιώνονται χωρίς μάλιστα υπαιτιότητά τους, υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο οι ζημιωμένοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο και έτσι βγαίνουν εν τέλει τα κρατικά ταμεία ζημιωμένα και πλήττεται η εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.

Για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο κ. Βορίδης έμεινε στις τετριμμένες απαντήσεις, χωρίς να δίνει χειροπιαστή δέσμευση για τη διασφάλισή τους. Όσο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση στο «Ερρίκος Ντυνάν», δεν θα την ενδιαφέρει και σε άλλες περιπτώσεις και ιδιωτικοποιήσεις που έρχονται. Το νοσοκομείο της Θήρας φαίνεται πως είναι μία από αυτές, όπως φάνηκε από τη συζήτηση στη Βουλή.

Το κοινό σημείο και στις δύο υποθέσεις είναι η παραίτηση του δημοσίου από σύγχρονες νοσηλευτικές μονάδες, που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τις ανάγκες του πληθυσμού για νοσηλεία και περίθαλψη, για χάρη της εμπορευματοποίησης της υγείας. Επίσης, κοινό σημείο είναι ότι οι πολίτες που θα λάβουν τις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες υγείας θα πληρώνουν είτε από την τσέπη είτε θα χρεώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία για «πακέτα», ενώ το υγειονομικό προσωπικό θα παρέχει τις υπηρεσίες του κακοπληρωμένο, με εξοντωτικά ωράρια και χωρίς δικαιώματα.

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

Έδωσαν το «Ερρίκος Ντυνάν» χωρίς αντάλλαγμα για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Ερρίκος Ντυνάν: Ο Βορίδης υπερασπίζεται με θέρμη την κυβέρνηση για την μεταβίβαση στην τράπεζα Πειραιώς

Ερρίκος Ντυνάν: το Υγεία φεύγει & η ΗΜΙΘΕΑ έρχεται

Εργαζόμενοι Ε.Ε.Σ: Ζητούν απαντήσεις για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Πότε θα δοθεί απάντηση στη Βουλή για το «Ερρίκος Ντυνάν»;

Πώς η Τράπεζα Πειραιώς εξωθεί σε χρεοκοπία προμηθευτές του Ερρίκος Ντυνάν

Άκρως ιδιωτική η «νέα εποχή» του Ερρίκος Ντυνάν

Ντυνάν: Μαύρη σελίδα η πώλησή του λένε οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Ντυνάν: Σε αναμμένα κάρβουνα οι εργαζόμενοι - καθυστερεί η συνάντηση με την νέα διοίκηση

Πώς ο Άδωνις έριξε στη... φάκα του «Ερρίκος Ντυνάν» τον Βορίδη

Γ. Σούρλας: Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Ντυνάν: Νομοθετική "άφεση αμαρτιών" στις διοικήσεις για να συνεργαστούν;

Οσμή σκανδάλου στην πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Ερρίκος Ντυνάν: Το «σκάνδαλο» της δεκαετίας με... δωρεά της κυβέρνησης

Ερρίκος Ντυνάν: Σε θυγατρική του ομίλου Πειραιώς κατακυρώθηκε το κτίριο

Ερρίκος Ντυνάν: Η τροπολογία της «ντροπής» και το «δώρο» στην ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.

Εργαζόμενοι «Ερρίκος Ντυνάν»: «Δεν θα δεχθούμε ούτε μία απόλυση»

«Χάρισαν» το «Ερρίκος Ντυνάν» σε... πρώην κτηματική εταιρεία του Ομίλου Πειραιώς

Ντυνάν: Όλες οι διοικήσεις συνεργάστηκαν για την επέλαση των ιδιωτών (;)

Θ. Δρίτσας: «Πολλά τα ερωτήματα και πρέπει να απαντηθούν»

Ντυνάν: Ο διαγωνισμός ήταν ανοικτός σε όλους λέει το υπ. Υγείας, αλλά για την ταμπακιέρα σιωπά

ΕΟΠΥΥ: Το σημαντικό για το Ερρίκος Ντυνάν, είναι η ασφαλιστική ενημερότητα