ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στον «αέρα» δεδουλευμένα 750.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Άρτας

Δεδουλευμένα ύψους 750.000 ευρώ κινδυνεύουν να χάσουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Άρτας, καθώς οφειλές από εφημερίες γιατρών, νυκτερινά, αργίες και υπερωρίες από το 2008 απειλούνται με παραγραφή, αν δεν έχουν καταβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Στον «αέρα» δεδουλευμένα 750.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Άρτας

Για σκόπιμη αδράνεια κατηγορεί την κυβέρνηση Σαμαρά ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, προκειμένου το χρέος αυτό να παραγραφεί με βάση μνημονιακό νόμο που εκτελεί η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όπως τονίζει. Ο κ. Κουίκ κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Άρτας, την Τρίτη 4 Νοεμβρίου.

Σε συναντήσεις εργασίας με τη διοίκηση του νοσοκομείου και με τα Σωματεία των εργαζομένων, καταγράφηκε το «αδιανόητο» αυτό πρόβλημα, αλλά «κατανοητό» για την κυβέρνηση με την απόλυτη μνημονιακή της σκέψη, αναφέρει ο κ. Κουίκ. «Μεθοδεύετε να "φάτε" τα χρήματα που χρωστάει το νοσοκομείο στους εργαζόμενούς του, εφαρμόζοντας ακόμα και τον επαίσχυντο νόμο που σας επέβαλε η τρόικα, για παραγραφές των οφειλών αν δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, λόγω παρέλευσης διετίας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο σχετικός νόμος που έδινε το περιθώριο πενταετίας για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι οφειλές, μέχρι να υπάρξει παραγραφή, άλλαξε το 2012, μειώνοντας το διάστημα στα δύο έτη.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Άρτας είχαν προσφύγει το 2012 στα διοικητικά δικαστήρια για τις οφειλές των ετών από το 2008 μέχρι και το 2010, πριν την αλλαγή του νόμου και όταν ακόμα ίσχυε η πενταετία. Τώρα, όμως, και ειδικά για τις οφειλές από το 2010 και μετά, ο κίνδυνος παραγραφής είναι ορατός, με τους εργαζόμενους να μην έχουν πάρει ευρώ.

Παρόλο που υπάρχουν διοικητικές πράξεις, στις οποίες αναγνωρίζονται οι οφειλές, αν δεν προσφύγουν οι εργαζόμενοι δικαστικά, θα χάσουν τα δεδουλευμένα τους, δηλώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Άρτας, Λεωνίδας Γεωργούσης, στο Newsbomb.gr. Αναγκάζονται δηλαδή οι εργαζόμενοι να μπλέκουν σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να καταφεύγουν στη δικαιοσύνη, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Όπως διευκρινίζει ο κ. Γεωργούσης, τα κονδύλια που προβλέπονται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων για την πληρωμή νυχτερινών, αργιών και υπερωριών, δεν επαρκούν και μάλιστα απαγορεύεται η υπέρβασή τους. Ειδικά στην περίπτωση του νοσοκομείου Άρτας, τα προϋπολογισμένα ποσά δεν καλύπτουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο εφημερεύει καθημερινά και εξυπηρετεί τους πολίτες τόσο της Άρτας όσο και όμορων νομών.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο νοσοκομείο της Άρτας. Αντίστοιχες καταστάσεις αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στο νοσοκομείο Σερρών, στο νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων, στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Λάρισας και Ηρακλείου.

Με την ερώτησή του ο κ. Κουίκ ζητά από τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, και τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, να δοθεί άμεση λύση, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν, με το άρθρο 16 του Ν. 4151/2013, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες πιστώσεις προς τα νοσοκομεία. Επίσης, ζητά να ενημερωθεί για τα συνολικά ποσά που χρωστούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ στους εργαζόμενους από εφημερίες, νυκτερινά, αργίες, υπερωρίες.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων:

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ

ΘΕΜΑ: ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ (ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟΥ ΕΣΥ)

κ. κ. Υπουργοί,

Μαζί με τα μέλη της τοπικής Συντονιστικής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, μετά από δική τους πρωτοβουλία, επισκέφθηκα το Νοσοκομείο Άρτας.
Σε συναντήσεις εργασίας που είχαμε τόσο με την Διοίκηση, όσο και με τα Σωματεία των εργαζομένων, καταγράψαμε το αδιανόητο για εμάς, αλλά το κατανοητό για εσάς με την απόλυτη μνημονιακή σκέψη.

Ότι δηλαδή:

Μεθοδεύετε να «φάτε» τα χρήματα που χρωστάει το νοσοκομείο στους εργαζόμενούς του, εφαρμόζοντας ακόμα και τον επαίσχυντο νόμο που σας επέβαλε η Τρόικα, για παραγραφές των οφειλών αν δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, λόγω παρέλευσης διετίας.

Οι οφειλές στα δεδουλευμένα από νυχτερινά-αργίες-υπερωρίες στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και των Κέντρων υγείας Άρτας των ετών 2008-2013 και οι εφημερίες ιατρών ετών 2009-2010 και 2012 έχουν ως εξής:

2008-09
ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ-ΑΡΓΙΕΣ-ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ 127.500

2009-10
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΙΑΤΡΩΝ 95.000

2012
ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ-ΑΡΓΙΕΣ-ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ 93.000
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΙΑΤΡΩΝ 25.000

2013
ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ-ΑΡΓΙΕΣ-ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ 85.700

2014 (έως 10/2014)
ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ-ΑΡΓΙΕΣ-ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ 350.000

ΣΥΝΟΛΟ
ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ-ΑΡΓΙΕΣ-ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ 656.200
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΙΑΤΡΩΝ 120.000

κ. κ. Υπουργοί,

Η λύση του προβλήματος θα μπορούσε να είναι παρόμοια με το άρθρο 16 του Ν. 4151/2013 που αναφέρει

«Άρθρο 16

Δαπάνες για την πληρωμή αποζημιώσεων: α) εφημερίων ιατρών των νοσοκομείων και κέντρων υγείας του ΕΣΥ, του Αιγινήτειου, του Αρεταίειου, του ΝΙΜΤΣ και του Ε.ΚΑ.Β. και β) πρόσθετων αμοιβών, εργασίας εξαιρέσιμων ημερών, νυχτερινών ωρών, υπερωριακής απασχόλησης προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου του πάσης φύσεως προσωπικού, πλην ιατρικού, των ανωτέρω φορέων, που πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο 2012 μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού ή/και χωρίς την τήρηση των περί αναλήψεως υποχρεώσεων διατάξεων δύνανται να εκκαθαριστούν όλες εξαιρετικά σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας τρέχοντος έτους, κατά παρέκκλιση των σχετικών με τα ανωτέρω διατάξεων. Ειδικότερα, οι πρόσθετες αμοιβές του πάσης φύσεως προσωπικού, πλην ιατρικού, του Αιγινήτειου, Αρεταίειου και ΝΙΜΤΣ, βαρύνουν τις πιστώσεις των προϋπολογισμών των φορέων αυτών.»

Η παρέμβασή σας θα πρέπει να είναι άμεση γιατί για το έτος 2012 επίκειται θέμα παραγραφής στο τέλος του 2014 (διετής παραγραφή).

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε οι οφειλές για τα έτη 2008 και 2009 για τις οποίες οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Άρτας έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη, διότι υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθούν οφειλές που παραγράφηκαν.

Η ελάχιστη ημερομηνία αναδρομικότητας της σχετικής ρύθμισης θα πρέπει να είναι ο Ιανουάριος του 2009 (έτσι καλύπτονται και οι οφειλές του 2008 αλλά μπορεί να στηριχτεί και στη 5ετη παραγραφή που ισχύει στους ιδιώτες)

Κατόπιν όλων αυτών, σας ερωτώ κ. κ. Υπουργοί:

1. Σκοπεύετε να μεριμνήσετε ώστε οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Άρτας να μη χάσουν τα δεδουλευμένα τους και μάλιστα να μη παραγραφούν με τους επαίσχυντους νόμους που εφαρμόζει η συγκυβέρνησή σας;

2. Θα εφαρμόσετε και για το Νοσοκομείο Άρτας τον Ν. 4151/2013 Άρθρο 16;

3. Μπορείτε να μου αναφέρετε γραπτώς από το 2008-2009 μέχρι Οκτώβριο 2014, πόσα χρήματα ΑΝΑ ΕΤΟΣ χρωστούν τα Νοσοκομεία (με τα Κ.Υ.) ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ στους εργαζόμενους από εφημερίες, νυκτερινά, αργίες, υπερωρίες; Θα ήταν χρήσιμο να μου αναφέρατε ανά έτος τις οφειλές και ανά κατηγορία εργαζομένων: Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό κλπ. Επίσης θα παρακαλούσα να προσθέσετε τα σχετικά ποσά και να μου αναφέρετε και το τελικό ποσό, για να αντιληφθείτε και εσείς οι ίδιοι πολλά χρήματα πάτε να «κλέψετε» από τις τσέπες και τις οικογένειες των εργαζομένων.

4. Θα εφαρμόσετε για ΟΛΑ τα νοσοκομεία και Κ.Υ. τα προβλεπόμενα του Ν. 4151/2013 Άρθρο 16;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Πηγή: www.newsbomb.gr