ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα: Στόχος η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων

Στην έναρξη του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου στην Έρευνα και την Ομαδική Ψυχοθεραπεία και τις Διαδικασίες του Χρόνιου Στρες που διοργανώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ομαδικής Ψυχοθεραπείας και Ομαδικών Διαδικασιών, παρευρέθηκε σήμερα και απηύθυνε χαιρετισμό η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου.

Παπακώστα: Στόχος η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων

Η κα. Παπακώστα αναφέρθηκε στην πορεία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι προτεραιότητα στην υλοποίησή της, είναι ο άνθρωπος και η ανθρώπινη αξία. Επεσήμανε ότι στόχος του υπουργείου είναι η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων και ιδίως η αποστιγματοποίηση.

Όπως είπε, η ψυχική νόσος εντάσσεται στα γενικά νοσοκομεία, ώστε οι πολίτες που επιθυμούν, να έχουν, απενοχοποιημένα, πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Υπογράμμισε πως οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι οι ψυχικά ασθενείς έχουν δικαιώματα, όπως η ισότητα και η εξάλειψη των διακρίσεων, το απαραβίαστο της προσωπικής ζωής, η αυτονομία, η σωματική ακεραιότητα, το δικαίωμα πληροφόρησης και συμμετοχής, η ανεξιθρησκία, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και της ελεύθερης κίνησης και πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Ακόμα τόνισε, πως το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, διαμέσου ενός μοντέλου ποιοτικών προτύπων και ενός συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, το οποίο περιλαμβάνει τη δομή, τις διαδικασίες και τα αποτελέσματα της παρεχόμενης υπηρεσίας, προς όφελος των ληπτών Ψυχικής Υγείας.