ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ψυχιατρείο Δαφνί: Τα φετινά Χριστούγεννα να είναι τα τελευταία που γιορτάζουν στο Ψυχιατρείο οι ασθενείς, δηλώνει ο διοικητής

«Εύχομαι τα φετινά Χριστούγεννα να είναι τα τελευταία που γιορτάζουν στο Ψυχιατρείο οι ασθενείς!» Με τη φράση αυτή, ο διοικητής των δύο ψυχιατρείων Δαφνί και Δρομοκαΐτειο, κ. Παύλος Θεοδωράκης, καταθέτει τη σκέψη του για τους ανθρώπους που νοσηλεύονται στο Δαφνί, αλλά και την αισιοδοξία του ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, ανεξάρτητα από την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα και το αν θα γίνουν τελικά εκλογές.

Ψυχιατρείο Δαφνί: Τα φετινά Χριστούγεννα να είναι τα τελευταία που γιορτάζουν στο Ψυχιατρείο οι ασθενείς, δηλώνει ο διοικητής

Με αφορμή τις πολιτικές συζητήσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες συνδέονται, όπως είναι φυσικό, με έναν έντονο προβληματισμό σχετικά με το αν θα γίνουν εκλογές και κατά πόσο θα πάνε πίσω σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας, το onMed επικοινώνησε με τον κ. Παύλο Θεοδωράκη, ο οποίος μας εξέπληξε ευχάριστα, δηλώνοντας ότι τα ζητήματα ψυχικής υγείας -και ειδικότερα το μείζον θέμα της μεταρρύθμισης- δεν πρόκειται να πάνε πίσω.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αναφέρει, έχει εμπεδοθεί βαθιά τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στους πολιτικούς ταγούς και, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, θα προχωρήσει.

Ο διοικητής του Ψυχιατρείου Δαφνί αναφέρει ότι το πλάνο για την ανάπτυξη των 15 ψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία της χώρας είναι έτοιμο, όπως έτοιμο είναι και το πλάνο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το νέο εφημεριακό σύστημα αναφορικά με την τομεοποίηση. Όπως έχει δηλώσει στο onMed και παλαιότερα ο κ. Θεοδωράκης, «το σύστημα των εφημεριών για τα ψυχιατρικά περιστατικά στην Αττική, πρέπει να αλλάξει, όχι γιατί μπορεί κάποιες κλινικές να έχουν ράντζα και κάποιες άλλες κενές κλίνες -ο βασικότερος λόγος που πρέπει να αλλάξει είναι προκειμένου να διασφαλιστεί για πρώτη φορά η συνέχεια στη φροντίδα των ψυχικά ασθενών και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν το νέο εφημεριακό ψυχιατρικό σύστημα ακολουθήσει τις αρχές της τομεοποίησης».

Να σημειωθεί ότι στο Δαφνί σήμερα φιλοξενούνται 80 χρονίως ψυχικά πάσχοντες, στο Δρομοκαΐτειο 100 και στο ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης 50.

Η υφυπουργός Υγείας, κυρία Κατερίνα Παπακώστα Σιδηροπούλου, έχει επισημάνει πολλές φορές ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015.

THEODORAKIS-150x150.jpeg

Στο ...ρελαντί η υγεία και η πρόνοια ενόψει των εκλογών

Π. Θεοδωράκης: Και προ κρίσης είχαμε 200 εισαγωγές τον μήνα στο Δαφνί

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στις εφημερίες των ψυχιατρικών νοσοκομείων

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Το κράτος ο μεγάλος απών για παιδιά & έφηβους

ΨΝΑ: Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί