ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η τρίτη τραγωδία της Σάμου, το ακέφαλο ΕΚΑΒ, η ανικανότητα του συστήματος & οι εκλογές

Μία ακόμη τραγωδία – για να μην πούμε ντροπή- βίωσε χθες ο χώρος της υγείας με πρωταγωνιστή το πολύπαθο ΕΚΑΒ το οποίο παραμένει ακέφαλο εδώ και μερικές εβδομάδες, καθώς ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού έχουν βάλει πλώρη για τις εκλογές.

Η τρίτη τραγωδία της Σάμου, το ακέφαλο ΕΚΑΒ, η ανικανότητα του συστήματος & οι εκλογές

Δύο άνθρωποι στην Σάμο, έχασαν την ζωή τους (ένας καρδιοπαθής και μία ποδηλάτισα, ενώ πριν από 3 εβδομάδες είχε σημειωθεί μία ακόμη απώλεια), επειδή το ΕΚΑΒ αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά ανέτοιμο να υποστηρίξει τα έκτακτα περιστατικά για τα οποία έχει κληθεί να υπηρετήσει. Εξαιτίας έλλειψης ασθενοφόρων λοιπόν, τρεις άνθρωποιι νεκροί εν έτει 2014!

Και φυσικά όταν λέμε ΕΚΑΒ δεν εννοούμε τους εργαζομένους, οι οποίοι αποδεικνύονται πραγματικοί ήρωες βάζοντας τεράστια πλάτη όλα αυτά τα χρόνια, αλλά εννοούμε την πολιτική υγείας του υπουργείου Υγείας και την στρατηγική που ακολουθεί.

Επιπλέον το πιο σοβαρό στην χαοτική αυτή κατάσταση με τα γερασμένα ασθενοφόρα και με τις τηλεφωνικές γραμμές που δεν μπορεί να πιάσει κάποιος, είναι το γεγονός, ότι το ΕΚΑΒ παραμένει ακέφαλο εδώ και μερικές εβδομάδες, αφού πρόεδρος και αντιπρόεδρος αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της ...πολιτικής τους καρδιάς.

Το ερώτημα όμως δεν είναι τι κάνουν τα στελέχη, αλλά πως ενεργεί και πως αντιδρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία δεν αντικατέστησε ακόμη τα στελέχη αυτά και γενικώς όπως όλα δείχνουν, δεν φαίνεται να ...ιδρώνει. Άραγε, ποιός θα απολογηθεί τώρα για την τρίτη κατά σειρά απώλεια στην Σάμο; Ποιος θα ζητήσει συγνώμη από τους χαροκαμένους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν και τελικά ποιός θα ζητήσει συγνώμη από την ίδια την κοινωνία ;

Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΚΑΒ αποτυπώθηκε χθες το βράδυ, σε ρεπορτάζ του Mega, όπου ειπώθηκαν οδυνηρές αλήθειες:

Ειδικότερα όπως τονίστηκε, τα μισά (75) από 140 ασθενοφόρα σήμερα στην Αττική, είναι καθηλωμένα, οι 6 από τις 16 τηλεφωνικές γραμμές ανενεργές ενώ οι ασύρματοι δεν λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο. Όταν το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ επιχειρεί να επικοινωνήσει με τους διασώστες, αυτοί δεν απαντούν και πολλέ φορές επικοινωνούν με τα κινητά τους.

Όπως ανέφερε δε ο πρόεδρος των εργαζομένων, κ. Γιώργος Μαθιόπουλος, τα περισσότερα ασθενοφόρα είναι τόσο γερασμένα που καταντούν σχεδόν επικίνδυνα, καθώς το κοντέρ τους καταγράφει μέχρι 800.000 χιλμ.

Αυτό που θα βοηθούσε πραγματικά στην δραματική αυτή κατάσταση, είναι το ξεμπλοκάρισμα του διαγωνισσμού για 167 νέα ασθενοφόρα και 19 κινητές μονάδες, Αλλά για να γίνει αυτό, το ΕΚΑΒ πρέπει να έχει ηγεσία και στην φάση αυτή δεν διαθέτει. Επομένως το σύστημα βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο, σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο.

Όμως στο τέλος της ημέρας, τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει αυτό! Ο πολίτης έχει πληρώσει, έχει φορολογηθεί, έχει ματώσει και δικαιούται μία αξιοπρεπή υγεία και περίθαλψη. Και όχι μόνο δεν την έχει, αλλά βλέπει από την ανικανότητα του συστήματος, να χάνονται αθώες ψυχές.

Άραγε ακούει κανείς, ή τα μυαλά όλων τα πήρε η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση;

Διαβάστε ακόμη:

Δύο νεκροί στη Σάμο από ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ