ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι 7 Δράσεις στους 7 μήνες στην Ψυχική Υγεία από την Κατερίνα Παπακώστα

Επτά δράσεις - μία δράση για κάθε μήνα ουσιαστικά- είναι ο απολογισμός του 7μηνου έργου της υφυπουργού Υγείας κυρίας Κατερίνα Παπακώστα, στο υπουργείο Υγείας, ένα έργο το οποίο είχε «ανθρώπινο πρόσωπο» όπως αναφέρει η ίδια.

Οι 7 Δράσεις στους 7 μήνες στην Ψυχική Υγεία από την Κατερίνα Παπακώστα

Η έμφαση στους ψυχικά πάσχοντες και στην αποστιγματοποίηση, στα δικαιώματα γενικότερα των ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, στους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς αλλά και η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση με την δημιουργία πλέον 13 Ψυχιατρικών νοσοκομείων σε Γενικά Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα τα οποία είναι έτοιμα προς λειτουργία, αποτελούν τους άξονες της πολιτικής της κυρίας Παπακώστα.

Αναλυτικά, το έργο της κυρίας υφυπουργού, όπως το αποτυπώνει η ίδια είναι:

1. Για τα δικαιώματα και την αποστιγματοποίηση των ψυχικά πασχόντων

Η Κατερίνα Παπακώστα από τους πρώτους κιόλας μήνες, έβαλε στους στόχους της την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και έδωσε μάχη για την αποστιγματοποίηση των ψυχικά πασχόντων και την άρση των στερεοτύπων που συνοδεύουν τις ψυχικές παθήσεις. Υπέγραψε δύο εγκυκλίους, σχετικά με τα δικαιώματα ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και σχετικά με τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων ατόμων που σχετίζονται με ποινικά ζητήματα.

Ακόμα, με τον νόμο που έφερε στη Βουλή τον Ιούλιο (4272/2014) ρυθμίστηκαν θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση των μονάδων ψυχικής υγείας, αλλά και ζητήματα εποπτείας των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών. Με τον ίδιο νόμο, θεσμοθετείται, για πρώτη φορά, η εκπροσώπηση των οικογενειών με ψυχικά πάσχοντα άτομα στα όργανα εποπτείας της λειτουργίας των τομέων ψυχικής υγείας.

Η Κατερίνα Παπακώστα αιτήθηκε την πρόσληψη 1797 ατόμων για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των μονάδων ψυχικής υγείας, η οποία οφείλεται στους περιορισμούς στις προσλήψεις των προηγούμενων χρόνων και στις πολλές συνταξιοδοτήσεις.

Έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση του πλαισίου ποιότητας των μονάδων ψυχικής υγείας, διαμέσου ενός μοντέλου ποιοτικών προτύπων και ενός συστήματος παρακολούθησης. Για τον λόγο αυτό, συγκροτήθηκαν Ομάδες Εργασίας για την έκδοση κλινικών οδηγιών για την άνοια, τη διπολική συναισθηματική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια.

Με τον νόμο 4272/2014 θεσμοθέτησε ένα νέο μοντέλο κοστολόγησης υπηρεσιών ψυχικής υγείας που παρέχονται από φορείς ΝΠΙΔ. Για πρώτη φορά γίνεται με βάση το κόστος ανά ωφελούμενο και τύπο μονάδας, μέτρο που απέφερε εξοικονόμηση χρημάτων ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Τους μήνες αυτούς, πραγματοποιήθηκαν χρηματοδοτήσεις μονάδων ψυχικής υγείας ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα από πόρους του Τακτικού Προϋπολογισμού που ανήλθαν σε 28 εκατ. ευρώ περίπου.

Ακόμα, 13 Ψυχιατρικά Τμήματα σε Γενικά Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι έτοιμα προς λειτουργία.

Υπέγραψε 2 Υπουργικές Αποφάσεις, σχετικά με την άσκηση εποπτείας και ελέγχου των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών, προκειμένου αυτές οι μονάδες να λειτουργούν στο ίδιο πλαίσιο οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου του συνόλου των μονάδων ψυχικής υγείας και τον προσδιορισμό πλαισίου διενέργειας ελέγχων παρεχόμενων υπηρεσιών των Μονάδων Ψυχικής Υγείας που υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 2716/1999. Στόχος είναι να διενεργούνται έλεγχοι με συστηματικό τρόπο στο σύνολο των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, ώστε να καθίσταται δυνατή η διασφάλιση της ποιότητας και επάρκειας των παρεχόμενων από αυτές υπηρεσιών (ποιοτικός έλεγχος), η αποτροπή της καταβολής, στους φορείς λειτουργίας των μονάδων, ποσών αχρεωστήτως, λόγω αναληθών ή ανακριβών ή εσφαλμένων στοιχείων (προληπτικός έλεγχος) και η ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών (κατασταλτικός έλεγχος), στο πλαίσιο της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και της προάσπισης της ψυχικής υγείας.

Τέλος, παραπέμφθηκαν για έλεγχο, προληπτικό και κατασταλτικό, 9 υποθέσεις προς τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Κράτους και σε ειδικές υπηρεσίες.

2. Ανάπτυξη και ίδρυση εξειδικευμένων δομών- Προώθηση ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης):

Η Κατερίνα Παπακώστα μέσα σε 7 μήνες, εξέδωσε 116 υπουργικές αποφάσεις, από τις οποίες, οι 110 αφορούσαν άδειες λειτουργίας και ίδρυσης δομών για άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, ψυχογηριατρικούς ασθενείς, Προστατευμένα Διαμερίσματα, Κέντρα Ημέρας για άτομα με άνοια, Οικοτροφεία και Κέντρα Ημέρας για άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος κ.α. Οι υπόλοιπες 6 αφορούσαν παράταση προσωρινής άδειας, εντολές διενέργειας ελέγχων σε μονάδες ψυχικής υγείας, καθώς και εγκρίσεις για λειτουργία ΚΟΙΣΠΕ.

Είναι η μόνη Υφυπουργός επίσης, όπως αναφέρεται στον απολογισμό της, που στήριξε τόσο θερμά τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ), οι οποίοι απασχολούν ψυχικά πάσχοντες, εκτιμώντας τους ως ένα σημαντικό εργαλείο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης για την κοινωνική ενσωμάτωση και την εργασιακή ένταξη των ατόμων αυτών.

Επί των ημερών της στο Υπουργείο Υγείας, οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης αυξήθηκαν από 16 σε 23. Προς την κατεύθυνση αυτή εξέδωσε οδηγίες, προς εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας, αλλά και τους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, προκειμένου να επιλέγουν τους ΚΟΙΣΠΕ για προμήθεια υπηρεσιών.

Επίσης, με προσωπική της παρέμβαση, παραχωρήθηκε χώρος σε κτίριο του Υπουργείου Υγείας, επί της οδού Μακεδονίας, ώστε να στεγαστούν τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠΟΚοι.Σ.Π.Ε.).

3. Καθημερινές επισκέψεις σε δομές:

Πραγματοποίησε εκατοντάδες επισκέψεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα και δομές δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να έχει ιδία άποψη για την κατάσταση, να έχει προσωπική επαφή με τους γιατρούς, με τους νοσηλευόμενους και με τις οικογένειές τους, ενώ επισκέφθηκε και το Κρατικό Θεραπευτήριο - Γενικό Νοσοκομείο Λέρου.

4. Δωρεάν εξετάσεις μαστού – Θεσμοθέτηση και προώθηση Μητρικού θηλασμού:

Από τον Σεπτέμβρη, μέχρι σήμερα, οργάνωσε σε όλη τη χώρα, δωρεάν εξετάσεις μαστού, προκειμένου όλες οι γυναίκες ανά τη χώρα, να ενημερωθούν για τη σημασία της πρόληψης. Ήταν άλλωστε εκείνη, που έκανε ''σημαία'' της την υγειονομική περίθαλψη των ανασφαλίστων πολιτών.

Για πρώτη φορά, με νόμο (ν. 4316/2014), θεσμοθετείται η Περιγεννητική Αγωγή και ο Μητρικός θηλασμός, ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Ο νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Σταθμών/ Χώρων Θηλασμού σε δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, τη δημιουργία Τράπεζας Γάλακτος και το θεσμό των Φιλικών προς τα Βρέφη νοσοκομείων.

Τέλος, με απόφαση της Υφυπουργού, συγκροτείται Επιτροπή ''Για την υγεία της γυναίκας σε όλα τα στάδια της ζωής της''.

5. Αναφορικά με τα θέματα εξαρτήσεων:

Με διάταξη που έφερε στη Βουλή (ν. 4316/2014), ρύθμισε τα θέματα της πιλοτικής λειτουργίας του εποπτευόμενου σταθμού «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του ΟΚΑΝΑ, που είχε ως στόχο την προστασία της υγείας των ενεργών χρηστών. Ακόμα εγκαινίασε τη θεραπευτική Μονάδα Υποκατάστασης στα σωφρονιστικά καταστήματα του Κορυδαλλού και της Πάτρας, ενώ έδωσε οριστική λύση σε μισθολογικά ζητήματα που απασχολούσαν τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης.

6. Παρεμβάσεις για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Η Κατερίνα Παπακώστα έθεσε ως προτεραιότητά της την ομαλή λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α), και την επαρκή στελέχωσή του, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α), καθώς για πρώτη φορά η χώρα, αποκτά Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών, ενώ δημιουργείται και η εθνική ταυτότητα αιμοδότη.

7. Εθνικό Σχέδιο δράσης για την Άνοια/ νόσο Αλτσχάιμερ - Ίδρυση παρατηρητηρίου για την Άνοια (ν. 4316/2014)

Για πρώτη φορά στη χώρα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των φορέων και των οργανώσεων της υγείας για τη νόσο, συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας στο Υπουργείο, η οποία εκπόνησε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια – νόσο Αλτσχάϊμερ. Επίσης με νόμο (4316/2014) ιδρύθηκε το Παρατηρητήριο για την άνοια, με στόχο την καλύτερη φροντίδα των ασθενών, τη συγκέντρωση και καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και δομών της νόσου.

Διαβάστε ακόμη:

Υγεία με ανθρώπινο πρόσωπο στις 26 Ιανουαρίου, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανασφάλιστοι, ελληνικό φάρμακο, νοσοκομεία & προσλήψεις η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία

Ηλίας Σιώρας: Με ψήφο ανάταξης του ΕΣΥ απαντάμε στον ιό άγριας λιτότητας

Λιαρόπουλος: Σύνδεση ΠΦΥ και ΕΣΥ & άλλες 6 παρεμβάσεις στην υγεία από το ΠΟΤΑΜΙ

ΠΦΣ και Πολιτικά κόμματα: Πώς μια συζήτηση βγάζει κυβέρνηση

Επιτακτική η ανάγκη συνέχισης των δράσεων για τις εξαρτήσεις

Παπακώστα: Ναρκωτικά & καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, καίριες προτεραιότητες

Παπακώστα: Στην τελική ευθεία η υπογραφή των νέων συμβάσεων με τα Κέντρα Πρόληψης

Aids: Πτωτική πορεία, χάρη στην αύξηση των Μονάδων του ΟΚΑΝΑ & την δράση των ΜΚΟ