ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Διαψεύδει το υπ. Υγείας ότι υπάρχουν περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων

Δεν τίθεται κανένα θέμα μείωσης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, τονίζει το υπουργείο Υγείας μετά το σχετικό ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, αναφορικά με την εντολή που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Διαψεύδει το υπ. Υγείας ότι υπάρχουν περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διοικητές των νοσοκομείων πληροφορήθηκαν την Παρασκευή, με σχετικό έγγραφο του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, ότι θα πρέπει να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους για τον Μάρτιο σε μισθοδοσίες, αγορές αγαθών και υπηρεσιών κ.λπ. με το 49% των πιστώσεων που τους χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο ή τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.

Όπως αναφέρουν πηγές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αυτό που γράφει το Βήμα δεν είναι αλήθεια και για το λόγο αυτό θα βγει διάψευση, ενώ η όλη η υπόθεση αφορά μiα καθαρά λογιστικού τύπου διευθέτηση και όχι μείωση του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ για τον Ιανουάριο του 2014 οι συνολικές πιστώσεις ανήλθαν στα 99.740.000 ευρώ, για το Μάρτιο του 2015 εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 43.353.062 ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με το δημοσίευμα, είναι προφανές ότι τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες προκειμένου να επιτύχουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιμήκυνση της περιόδου που το ελληνικό κράτος θα κατορθώνει να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες χωρίς να καταφεύγει σε δανεισμό.

Δεν υπάρχει καμία μείωση προϋπολογισμού, διαμηνύει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι ο ψηφισμένος –από την προηγούμενη κυβέρνηση– προϋπολογισμός για το 2015 ανέρχεται σε 1,4 δις ευρώ. Και σε κάθε περίπτωση, αυτό που ζητάμε από τους διοικητές των νοσοκομείων, αναφέρουν εκπρόσωποι του υπουργείου, είναι όταν εξαντλούνται τα οικονομικά τους, να καλύπτονται από τα τραπεζικά τους αποθεματικά.

Για παράδειγμα, σημειώνουν, το ΚΑΤ τον Ιανουάριο δεν είχε καθόλου ρευστότητα, με αποτέλεσμα να καλυφθεί από το υπουργείο Υγείας.

Αλλά και ο υποδιοικητής της 1η ΥΠΕ, κ. Σωτήρης Ζώτος, αναφέρει στο ONMED ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς δεν προκύπτει από πουθενά αυτό. Σχολιάζοντας δε το δημοσίευμα που αναφέρει ότι οι διοικητές διαμηνύουν στον υπουργό Υγείας ότι εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε σε προμήθειες, ούτε να πληρωθούν εφημερίες του προσωπικού, ο κ. Ζώτος υπογραμμίζει ότι πλέον ο νόμος έχει αλλάξει και οι εφημερίες πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του υπουργείου Υγείας την Δευτέρα το πρωί, έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια δημοσιεύματος της εφημερίδας «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» με θέμα «Δραματικές Περικοπές στη Χρηματοδότηση των Νοσοκομείων» και της άκρως εσφαλμένης αναφοράς περί μείωσης στους μηνιαίους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων από τον μήνα Μάρτιο κατά 51%, σας γνωστοποιούμε τα εξής:

Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το έτος 2015 οριοθετήθηκαν από την προηγουμένη κυβέρνηση με συνολικό ποσό δαπάνης 1.388.587.994 € για: φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού, υπηρεσίες (outsourcing) και λοιπές, τη στιγμή μάλιστα που το αντίστοιχο ποσό για τον προϋπολογισμό το 2014 ήταν στα 1.618.000.000 €. Η κατανομή του ποσού αυτού ανά ΔΥΠΕ αποφασίσθηκε στην 43η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ στις 6/10/2014 και κατανεμήθηκε στα νοσοκομεία κάθε ΔΥΠΕ με απόφαση των διοικήσεων των ΔΥΠΕ.
Οι αγορές των νοσοκομείων του μηνός Ιανουαρίου 2015, ανήλθαν στα 87,7 εκ. € στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες επικουρικού προσωπικού και πρόσθετων αμοιβών οι οποίες βαρύνουν τα έσοδα των νοσοκομείων.

Από τα απολογιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου (υπόλοιπα λογαριασμών σε τράπεζες) προκύπτει ότι τα νοσοκομεία έχουν ταμειακά διαθέσιμα 31/1/2015 258,5 εκ. € και εξ αυτών δεσμευμένα 93,4 εκ. € , δηλαδή προς διάθεση 165,1 εκ. € .

Εκτιμώντας την ταμειακή κατάσταση κάθε νοσοκομείου (υπόλοιπα τραπεζών), για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου 2015 χρηματοδοτήθηκαν στο σύνολο των δαπανών τους τα νοσοκομεία με μικρό ταμειακό υπόλοιπο όπως το ΚΑΤ, της Μυτιλήνης, το Χατζηκώστα των Ιωαννίνων κ.α. Συνεπώς δεν υπάρχει νοσοκομείο ακάλυπτο ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεών του σε προμηθευτές.
Η συνολική χρηματοδότηση για τις αγορές Ιανουαρίου 2015 ανήλθε στα 43,3 εκ. € και τα υπόλοιπα θα αποδοθούν στα νοσοκομεία που οφείλονται, όταν αυτά πληρώσουν στους προμηθευτές τα χρήματα που διαθέτουν στις τράπεζες από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω, είναι σαφές ότι το δημοσίευμα στερείται βάσης, αφού ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων δεν εξαρτάται από το ποσό της χρηματοδότησης για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου, τουναντίον η χρηματοδότηση νοσοκομείων με υψηλά υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς μετατρέπει αυτά σε «τράπεζες».

Διαβάστε ακόμη:

Η ΑΡΣΙ σε εγρήγορση για τις αποζημιώσεις των εφημεριών - καλεί ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ σε θέση μάχης

Γενικό Συμβούλιο ΟΕΝΓΕ: Τι θα ζητήσουν σήμερα οι γιατροί από τον Ανδρέα Ξανθό

Ευαγγελισμός: Στο «κόκκινο» η λειτουργία του μεγαλύτερου νοσοκομείου - Πάνω από 1.000 κενές θέσεις