ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ανασφάλιστοι: Το φιλόδοξο σχέδιο του Ανδρέα Ξανθού, χωρίς δημοσιονομικό κόστος & οι προσλήψεις που έρχονται

Με φιλόδοξο στόχο οι άνθρωποι που έχασαν στα χρόνια του Μνημονίου την ασφαλιστική τους κάλυψη να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με όσους πολίτες απολαμβάνουν το βασικό αγαθό της ασφάλισης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα το σχέδιο κάλυψης των ανασφάλιστων.

Ανασφάλιστοι: Το φιλόδοξο σχέδιο του Ανδρέα Ξανθού, χωρίς δημοσιονομικό κόστος & οι προσλήψεις που έρχονται

Κάλυψη σε ιατροφαρμακευτική νοσηλεία αλλά και σε αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρόκειται για ένα προσωπικό στοίχημα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, το οποίο οραματιζόταν ακόμη από την ώρα που ήταν στην Αντιπολίτευση. Και φυσικά, ως γιατρός του ΕΣΥ ο ίδιος, γνώριζε και γνωρίζει σε βάθος τι βιώνουν οι άνθρωποι που έμειναν ξαφνικά χωρίς ασφάλιση σε μια κρίσιμη ηλικία αλλά και τι σημαίνει ταυτόχρονα το σύστημα να ταλανίζεται από δραματικές ελλείψεις προσωπικού.

Το Βιβλιάριο Υγείας των Ανασφάλιστων χωρίς εισοδηματικό κριτήριο, το οποίο θα λαμβάνουν οι πολίτες χωρίς κάλυψη από τα ΚΕΠ, αποτελεί το βασικό άξονα του σχεδίου αυτού. Μάλιστα, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ξανθός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γ. Κατρούγκαλος τονίζουν ότι οι διαδικασίες θα είναι συνοπτικές και το Βιβλιάριο θα το λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι σύντομα, χωρίς γραφειοκρατία. Να σημειωθεί επίσης ότι, προς ώρας, το Βιβλιάριο Απορίας παραμένει.

Ένα ερώτημα που κυριαρχεί πάντως αναφορικά με την κάλυψη των ανασφάλιστων είναι πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση αυτή. Ωστόσο, το περιβάλλον του κ. Ξανθού αναφέρει ότι το μέτρο δεν θα έχει καμία άμεση επίπτωση στα δημοσιονομικά μας και πως όλο το κόστος θα απορροφηθεί τελικά από την κατανομή των προσλήψεων.

Πράγμα που σημαίνει ότι, σχεδόν ταυτόχρονα, θα πρέπει να ξεκινήσει και η κατανομή των προσλήψεων προσωπικού στο ΕΣΥ και στο ΠΕΔΥ. Σε πρώτη φάση λοιπόν, έρχονται οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και σταδιακά αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί, έως ότου φθάσουμε τους 4.500 μόνιμους που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των ανασφάλιστων αποτελεί επίσης μια καλή ευκαιρία για να αποτυπωθεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που απώλεσαν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Και ίσως αποδειχθεί ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού, όπως τόνισε την περασμένη Τετάρτη ο κ. Ξανθός στο συνέδριο των Financial Times για την Υγεία, ακόμη και πολλοί ασφαλισμένοι πολίτες έχουν μετατραπεί σε λειτουργικά ανασφάλιστους.

Βέβαια, το ζήτημα είναι να δούμε τι θα πουν και οι υγειονομικοί φορείς, καθώς η σχετική υπουργική απόφαση έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 11 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη:

Βιβλιάριο Υγείας σε όλους τους Ανασφάλιστους και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές

ΚΥΑ για Ανασφάλιστους: Μέχρι τις 11 Μαΐου, οι παρατηρήσεις στο σχέδιο Ξανθού

Η υπουργική απόφαση για τους ανασφάλιστους & το τέλος της ασυλίας του πλούτου

ΠΙΣ: Άμεση ανάταξη της ανθρωπιστικής κρίσης, χρηματοδότηση του συστήματος & προσλήψεις