ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Α. Ξανθός: Τομεοποίηση και αποκέντρωση της Ψυχικής Υγείας

Στην ανάγκη άμεσης τομεοποίησης της Ψυχικής Υγείας, πράγμα που σημαίνει ενίσχυση των κέντρων ψυχικής υγείας στην περιφέρεια, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κύριος Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας το πρωί στο συνέδριο Mental Health στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Α. Ξανθός: Τομεοποίηση και αποκέντρωση της Ψυχικής Υγείας

Και με τον όρο αυτό της τομεοποίησης, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, εννοούμε τη δημιουργία ολοκληρωμένων και λειτουργικών δικτύων ανά τομέα. Προτεραιότητα είναι ο επανασχεδιασμός των Τομέων Ψυχικής Υγείας και η εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στις Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας.

Σκοπός είναι να ενισχυθεί η κοινοτική φροντίδα και να δοθεί έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη, σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας, ότι « Το σύστημα πρέπει να λειτουργήσει πλέον στη βάση ενός Δικτύου και η φορά της κατεύθυνσης των περιστατικών θα πρέπει να είναι φυγόκεντρη και όχι κεντρομόλος. Δηλαδή, από το Γενικό Νοσοκομείο προς την Κοινότητα και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και όχι από την Κοινότητα προς το Γενικό Νοσοκομείο».

Βασική πολιτική μας στόχευση είναι η αλλαγή παραδείγματος, η αποκατάσταση του πραγματικού νοήματος και η εμβάθυνση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός και συνέχισε:

«Σήμερα, λοιπόν, είναι περισσότερο επιβεβλημένος από ποτέ ο επανασχεδιασμός της πολιτικής για την ψυχική υγεία, η θέσπιση νέων στόχων, η ενίσχυση των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ο ουσιαστικός έλεγχος των ΜΚΟ και των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών, η στήριξη του θεσμού των ΚΟΙΣΠΕ ωε σχήμα επαγγελματικής και κοινωνικής επανένταξης και χειραφέτησης των ψυχικά ασθενών, η πραγμάτωση, επιτέλους, της πολυσυζητημένης τομεοποίησης και η επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων της χώρας με τους κοινοτικούς εταίρους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να μιλάμε για τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβίωση αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα στη μόνη δυνατή κατεύθυνση, εκείνη της Ολοκληρωμένης Περίθαλψης με κύριο προσανατολισμό την Κοινότητα και την εξατομικευμένη φροντίδα».

Σε αυτό το πλαίσιο, αδήριτη είναι η ανάγκη ενεργοποίησης και στελέχωσης των δομών που υπάρχουν, ο επανασχεδιασμός της χωροθέτησής τους με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού και μετά από εκτίμηση και αξιολόγηση της λειτουργικότητάς τους, αλλά και η ανάπτυξη νέων (όπως π.χ. Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων), όπου οι πραγματικές ανάγκες το επιτάσσουν. Η παρέμβαση αυτή όμως, έχει αναγκαστικά ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, εκτός από την αποκέντρωση της ψυχικής υγείας, ο κύριος Ξανθός τόνισε ότι σε κάθε γενικό νοσοκομείο θα υπάρχει τμήμα οξέων περιστατικών, καθώς, όπως υπογράμμισε, το πρόβλημα είναι τεράστιο, αφού μόνο με εισαγγελική εντολή χρειάζονται καθημερινά 52 κλίνες.

Στα μεσοπρόθεσμα σχέδια του υπουργείου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, περιλαμβάνεται η ίδρυση κινητών μονάδων ψυχικής υγείας για την περιφέρεια και η έμφαση στην αποασυλοποίηση με δημιουργία ειδικών δομών για την κοινότητα.

Επανέλαβε ακόμη ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση - η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015- θα επανασχεδιαστεί.

Διαβάστε επίσης:

Mental Health Conference: Το 1ο Συνέδριο Κορυφής για τις Ψυχικές Παθήσεις

Η ψυχική υγεία σε περιδίνηση...

Δρομοκαϊτειο: 1.000 εισαγωγές οξέων περιστατικών προ κρίσης, 3.000 σήμερα

Το πάγωμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης & το παράδειγμα της κλινικής του Ευαγγελισμού

Αν. Ξανθός: Το νέο ΕΣΥ, τα ιατρεία της γειτονιάς, ο Συνήγορος του ασθενή, η κατάργηση της ΕΣΑΝ & το νέο εργασιακό ήθος

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση & ΠΦΥ σε τροχιά αναδιοργάνωσης