ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πρόσφυγες: Κανονικά λειτουργεί η κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Μυτιλήνη - Και ιατρικό κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο νησί

Κανονικά λειτουργεί στην Μυτιλήνη, η κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για τους πρόσφυγες, καθώς στελεχώθηκε με έναν στρατιωτικό γιατρό και δύο νοσηλευτές. Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ έχει στείλει έναν στρατιωτικό γιατρό και δύο νοσηλευτές για την ενίσχυση της κινητής μονάδας στην Κω.

Πρόσφυγες: Κανονικά λειτουργεί η κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Μυτιλήνη - Και ιατρικό κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο νησί

Συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς οι ενέργειες του υπουργού Υγείας Θάνου Δημόπουλου, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την άμεση αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών που προκύπτουν καθημερινά λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών.

Συγκεκριμένα έχουν δρομολογηθεί/ διεκπεραιωθεί τα παρακάτω ζητήματα:

1. Συντονισμός με την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΥΔΕΑΠ) και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τη χρηματοδότηση και την αξιοποίηση κονδυλίων για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων- μεταναστών.

2. Αποστολή κλιμακίου στο Αγαθονήσι και στη Μυτιλήνη με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» σε συνεργασία με τη ΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος». Τη ΜΚΕ απαρτίζουν ιατροί και νοσηλευτές από την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), το ΕΣΥ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σημειώνεται ότι η 2η ΥΠΕ προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ώστε μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου να έχει μετακινηθεί γιατρός του ΕΣΥ στο Αγαθονήσι για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει.

3. Μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργου Πατούλη, κλιμάκιο εθελοντών γιατρών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής έχει μεταβεί στη Μυτιλήνη με υγειονομικό υλικό και φάρμακα.

4. Η κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Μυτιλήνη λειτουργεί κανονικά καθώς στελεχώθηκε με έναν στρατιωτικό γιατρό και δύο νοσηλευτές. Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ έχει στείλει έναν στρατιωτικό γιατρό και δύο νοσηλευτές για την ενίσχυση της κινητής μονάδας στην Κω.

5. Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες κτιριακής αποκατάστασης του ΠΙΚΠΑ Λέρου το οποίο έχει παραχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής για τη φιλοξενία των προσφύγων.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στη Λέσβο

Εν τω μεταξύ, Ομάδα εθελοντών γιατρών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, του Ι.Σ.Α και της «Αποστολής» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ε, μετέβησαν στη Λέσβο για να συνδράμουν την υγειονομική κάλυψη των μεταναστών, έπειτα από συνεννόηση του Προέδρου του Ι.Σ.Α Γιώργου Πατούλη, με το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Υγείας όπως είπαμε παραπάνω.

Η ιατρική ομάδα, η οποία αποτελείται από παθολόγο, δερματολόγο, δύο καρδιολόγους, δύο παιδίατρους και έναν εργαστηριακό γιατρό, θα παραμείνει στο νησί τις επόμενες ημέρες για να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας Μυτιλήνης.

Οι εθελοντές γιατροί του ιατρείου επισκέφθηκαν το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, και παρέδωσαν φάρμακα και υγειονομικό υλικό, ενώ παρείχαν ιατρική φροντίδα σε ασθενείς μετανάστες. Σημειώνεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, μαζί με εθελοντές του ιατρείου σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Σ. Γαληνό, είχαν επισκεφθεί τα Κέντρα Υποδοχής και προσέφεραν ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης ειδικότερα, τόνισε τα εξής:

«Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής είναι πάντα δίπλα στους συμπολίτες μας που χρειάζονται υποστήριξη και στο τελευταίο άκρο της χώρας. Σήμερα θέτουμε και εμείς τις δυνάμεις μας μαζί με την Κ.Ε.Δ.Ε για να συνδράμουμε την υπηρεσιακή κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των υγειονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Ελλάδας που δέχονται μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα. Πρέπει, ωστόσο, να τονίσουμε ότι είναι χρέος της πολιτείας, να δημιουργήσει άμεσα την υποδομή, για την συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου για την υγειονομική κάλυψη των μεταναστών, στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης εθνικής πολιτικής. Εμείς θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο για να καλύψουμε τα κενά μέχρι η χώρα να ξεπεράσει την κρίση αυτή».

Διαβάστε ακόμη:

4.800 πρόσφυγες έχουν εξετασθεί στην Κω - Στελεχώνεται άμεσα η Κινητή μονάδα στο νησί

Πρόσφυγες: Ανάγκη για δράσεις ταχύτατης διεκπεραίωσης, ταυτοποίησης και άμεσης μεταφοράς εκτός της Κω