ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αισιόδοξος Πολάκης για το ΕΣΥ: Δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας - Ο ΕΟΠΥΥ θα λάβει 1,2 από την δόση του δανείου

Το δικό του σκληροπυρηνικό στίγμα για την υγεία, έδωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης μιλώντας στην Βουλή, στα πλαίσια της ανάγνωσης των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης.

Αισιόδοξος Πολάκης για το ΕΣΥ: Δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας - Ο ΕΟΠΥΥ θα λάβει 1,2 από την δόση του δανείου

Ο κ. Πολάκης μίλησε για «μεγάλη θεσμική επανάσταση» σχετικά με το κύκλωμα της προμήθειας των νοσοκομείων, για την σίτιση που πληρώνουμε πολύ ακριβά στα νοσοκομεία της χώρας σε σχέση με την Ευρώπη, για το εξαιρετικό συνεργείο αυτοκινήτων του ΕΚΑΒ, για έναν μεγάλο αριθμό προσλήψεων που δρομολογείται, για την τοποθέτηση άμεσα νέων διοικήσεων στα νοσηλευτήρια ενώ έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ, λέγοντας ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας το προσεχές διάστημα, ενώ ο Οργανισμός, θα τονωθεί με μία γερή δόση από το δάνειο που θα λάβει η χώρα.

Αναλυτικά, ο κ. Πολάκης ανέφερε περιπτώσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος δεσμευόμενος ότι «εμείς θα αλλάξουμε πλήρως το σύστημα. Όταν φύγουμε, γιατί κανείς δεν είναι μόνιμος και όλοι είμαστε περαστικοί, πρέπει να μείνει ένα κάστρο που οι αγορές και η διαπλοκή δεν θα μπορεί να το εκπορθήσει».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι το ΕΚΑΒ διαθέτει το καλύτερο συνεργείο αυτοκινήτων, αλλά πληρώνει 6.500 ευρώ το χρόνο για ανταλλακτικά. «Ούτε Λαμποργκίνι και Μπέντλεϊ να είχαμε» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ακόμη είπε ότι πληρώνουμε πέντε φορές ακριβότερα τη σίτιση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά νοσοκομεία χωρίς να είναι υψηλής ποιότητας, οι δαπάνες για γυαλιά αυξήθηκαν από 40 στα 47 εκατ., ενώ τα σωληνάκια κολοστομίας εκτοξεύθηκαν και φαίνεται ότι στην Ελλάδα έχουμε 120.000 ασθενείς, τους περισσότερους στην Ευρώπη.

3 αλλαγές στις προμήθειες

Στην συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στις τρεις βασικές ενέργειες που θα πράξει η κυβέρνηση αναφορικά με τις προμήθειες:

- πλήρη καταγραφή και κωδικοποίηση των υλικών και αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία.
- θα περιγραφούν αναλυτικές τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές για κάθε κατηγορία υλικού.
- θα υπάρξει διαμόρφωση ενός εύρους τιμής για κάθε κατηγορία προϊόντος, ο οποίος θα είναι συν πλην 10% στην τιμή των χωρών της Ε.Ε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι για την υγεία δίνονται 5,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. «Στο παρελθόν είχε φτάσει και τα 15 δισ. και οι προκάτοχοί μας επέλεξαν να κάνουν οριζόντιες περικοπές, όμως δεν ακούμπησαν ούτε μία τρίχα από το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνεχίζει να γλεντά και σήμερα» σημείωσε.

«Το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης» είπε ο κ. Πολάκης είναι «να σταθεροποιήσουμε το σύστημα υγείας που κινδυνεύει με μπλακ άουτ. Αυξήσαμε το όριο δαπανών κατά 150 εκατ. ευρώ για να εφοδιάζεται το σύστημα με φάρμακα και αντιδραστήρια».

Εκτίμησε ότι «το επόμενο διάστημα το ΕΣΥ δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ γίνονται και κινήσεις στον ΕΟΠΥΥ για να πληρώσει», καθώς θα δοθεί ποσό ύψους 1,2 δισ. από την δόση του δανείου, προκειμένου να τακτοποιήσει τις οφειλές του στους παρόχους υγείας.

«Το σύστημα χρειάζεται άμεση και μαζική αιμοδοσία από προσωπικό» και στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τον διορισμό μόνιμων γιατρών από παλαιότερες προκηρύξεις που περιμένουν. Συγκεκριμένα προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ 1.990 άτομα για νοσηλευτικό προσωπικό, τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν 2.400 θέσεις (οι 600 γιατρών), ενώ ολοκληρώνεται η πρόσληψη 500 επικουρικών γιατρών.
Ο κ. Πολάκης ανακοίνωσε ότι «θα δοθεί πολιτική λύση» στο θέμα των επικουρικών γιατρών που ολοκληρώνουν την θητεία τους.

Ακόμη ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι θα υπάρξουν άμεσοι διορισμοί και αξιολόγηση των διοικήσεων των νοσοκομείων και ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τέλος του Δεκέμβρη.

Για την πάταξη της γραφειοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθούν αρμοδιότητες στις ΔΥΠΕ και τα νοσοκομεία. «Είναι μία πολυδαίδαλη, δυσκίνητη γραφειοκρατία. Γιατί η μετακίνηση ενός γιατρού σε νοσοκομείο της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας χρειάζεται καμιά τριανταριά υπογραφές;» αναρωτήθηκε.

Διαβάστε ακόμη:

Προγραμματικές Δηλώσεις: Νέο μοντέλο για την ΠΦΥ, σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ποιοτικό φάρμακο, οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα

Νέο συμβόλαιο τιμής στο υπ. Υγείας - Ξανθός: Διαρκής ο κίνδυνος λειτουργικού μπλακάουτ στο σύστημα - Πολάκης: Δεν χρειαζόμαστε διάβασμα