ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πρόσφυγες: Η αθόρυβη δουλειά του Γ. Μπασκόζου και η αγαστή συνεργασία με Μουζάλα, ΕΚΕΠΥ & ΚΕΕΛΠΝΟ

Αθόρυβη αλλά δημιουργική δουλειά στο θέμα των προσφύγων πραγματοποιεί εδώ και καιρό ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος προσπαθεί να ανταποκρίνεται άμεσα -εάν ληφθούν υπ' όψιν και οι υπάρχουσες δύσκολες συνθήκες- σε όλα τα αιτήματα που τίθενται πολλές φορές για επείγουσα υγειονομική κάλυψη των δομών φιλοξενίας.

Πρόσφυγες: Η αθόρυβη δουλειά του Γ. Μπασκόζου και η αγαστή συνεργασία με Μουζάλα, ΕΚΕΠΥ & ΚΕΕΛΠΝΟ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το θέμα των προσφύγων είναι ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα όχι μόνο για την χώρα αλλά και για όλη την Ευρώπη και είναι γεγονός πως η Ελλάδα προσπαθεί να ανταποκριθεί με πολλή φροντίδα, καίτοι οι πόροι είναι πενιχροί και τα οικονομικά πολύ δύσκολα. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει εκταμιεύσει για την Ελλάδα το ποσό των 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές και ειδικότερα οι περιοχές όπου είναι τα κρίσιμα σημεία εισόδου, όπως ακριτικά νησιά, Ειδομένη και Έβρος. Να θυμίσουμε ότι πριν λίγο καιρό, ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής διεκδικούσε 13 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η καλή σχέση και η εμπιστοσύνη που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των οργανισμών υγείας, όπως ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ αλλά και των ΜΚΟ, φαίνεται να βοηθάει πολύ στον συντονισμό όλης της δουλειάς. Ο κ. Μπασκόζος πάντως μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την συνεργασία του τόσο με το ΚΕΕΛΠΝΟ και προσωπικά με τον πρόεδρο κ. Γιαννόπουλο, όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο για τα δεδομένα της χώρας και όσο κι αν πολλές φορές οι εικόνες από το Αιγαίο πληγώνουν, ο μηχανισμός έχει ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό και μακάρι να υπήρχαν τα χρήματα για να γινόταν ακόμη μεγαλύτερη και καλύτερη δουλειά. Για την ελλιπή χρηματοδότηση κάνει μάλιστα λόγο και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, τονίζοντας ότι, όπως είναι λογικό, με την άφιξη ή το πέρασμα των προσφύγων, το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας διογκώνεται και εκτρέπεται. Να σημειώσουμε ότι, μέχρι στιγμής, έχουν περάσει από την Ελλάδα 400.000 πρόσφυγες, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει επίσημα πόσοι βρίσκονται στην χώρα σήμερα.

Σήμερα Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Επιτροπή Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία θα συμμετάσχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Εν τω μεταξύ, στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Υγείας μαζί με τον γ.γ. Δημόσιας Υγείας, κ.κ. Ανδρέας Ξανθός και Γιάννης Μπασκόζος, θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη για το μεταναστευτικό στην Ρώμη όπου θα τεθούν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Διαβάστε ακόμη:

8.300 φάρμακα στο ΚΕΕΛΠΝΟ από την Pfizer για πρόσφυγες και μετανάστες

Δράσεις σε όλη την χώρα για τους πρόσφυγες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς οικονομική στήριξη