ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συνάντηση Πολάκη με όλους τους Δ/ντές Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΣΥ, με φόντο τις ελλείψεις φαρμάκων

Συνάντηση με το σύνολο σχεδόν των Διευθυντών των Ιατρικών Υπηρεσιών θα έχει σήμερα στο υπουργείο Υγείας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.

Συνάντηση Πολάκη με όλους τους Δ/ντές Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΣΥ, με φόντο τις ελλείψεις φαρμάκων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Στόχος της συνάντησης είναι να δοθούν οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις εκείνες, ώστε έως ότου τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στελεχωθούν με τις νέες διοικήσεις, να μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά και οργανωμένα και κυρίως να εξυπηρετούνται χωρίς πρόβλημα οι ασθενείς.

Να θυμίσουμε, ότι η προκήρυξη για τους διοικητές λήγει στις 19 Ιανουαρίου στις 3 το μεσημέρι, ωστόσο, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες από τον χώρο των επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών, η τοποθέτηση μπορεί να αργήσει, γιατί θα πρέπει να προηγηθεί αξιολόγηση των βιογραφικών και συνεντεύξεις.

Δηλαδή μπορεί να φθάσουμε στον Φεβρουάριο καλώς εχόντων των πραγμάτων και να μην έχει ακόμη καταλήξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους νέους διοικητές. Ένας άλλος προβληματισμός ακόμη, είναι πόσα στελέχη θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις θέσεις διοικητών, ας μην παραβλέπουμε και αυτήν την παράμετρο.

Επομένως, είναι λογικό πως τα νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν άψογα χωρίς προσκόμματα και οι Διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών, θα πρέπει να έχουν άποψη για κάθε ζήτημα και να υπογράφουν κάθε απόφαση ακόμη και αυτές, που άπτονται οικονομικών ζητημάτων. Δεν θα πρέπει δηλαδή το ΕΣΥ, να λειτουργεί ως ακέφαλο αυτή την δύσκολη στιγμή και συγκυρία.

Εν τω μεταξύ, η αλήθεια είναι ότι οι Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας που ακούν τώρα καθήκοντα διοικητών στα νοσοκομεία, είναι αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Φυσικά, δεν είναι και η πιο εύκολη περίοδος, αντίθετα θα λέγαμε. Θα πρέπει με τους λίγους αυτούς πόρους που έχουν στα χέρια τους, να μοιράσουν την πίτα αξιοπρεπώς και να μην αφήσουν τους ασθενείς κυρίως τις ευπαθείς ομάδες να υποφέρουν.

Η κατάσταση όμως όπως όλα δείχνουν, δεν ευνοεί τους προσωρινούς επικεφαλής του ΕΣΥ. Και αυτό, διότι χρήματα δεν υπάρχουν και τα προβλήματα είναι τεράστια, όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων και αναλωσίμων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι χθες το πρωί, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ αλλά και όπως ανακοίνωσε ο ΙΣΑ, γιατροί, έδιωξαν πολλούς καρκινοπαθείς από το Λαικό νοσοκομείο, οι οποίοι είχαν πάει για την προγραμματισμένη χημειοθεραπεία τους, γιατί το νοσοκομείο δεν έχει φάρμακα.

Σε αλλεπάλληλες επικοινωνίες της Ζωής Γραμματόγλου (επικεφαλής του Συλλόγου ΚΕΦΙ) με το υπουργείο Υγείας τελικά της είπαν πως σήμερα θα κληθούν οι ασθενείς να κάνουν την θεραπεία τους. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρει το ΚΕΦΙ, ρίχνουν τις ευθύνες στον πρώην διοικητή του Λαικού.

Ωστόσο την κρίσιμη αυτή στιγμή, δεν έχει σημασία ποιος φταίει, αλλά οι ασθενείς να λάβουν την θεραπεία τους. Δεν είναι μόνο ανήθικο το να μην λαμβάνει την θεραπεία του ένας ογκολογικός ασθενής, αλλά και ποινικά κολάσιμο, με μία κουβέντα, αποτελεί έγκλημα. Η κατάσταση πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα για να μην θρηνήσουμε θύματα. Δεν μπορεί μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι δράσεις Αλληλεγγύης όπως το ΜΚΙΕ να δίνουν λύσεις. Τις μεγαλύτερες λύσεις, οφείλει να δώσει η Πολιτεία.

Διαβάστε ακόμη:

Τραγική κατάσταση: Δεκάδες καρκινοπαθείς έμειναν σήμερα χωρίς θεραπεία στο «Λαϊκό»

Αναρτήθηκε η προκήρυξη για Διοικητές & Αν. Διοικητές Νοσοκομείων