ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η απόγνωση των γιατρών για το Ασφαλιστικό και η ζύμωση ΠΙΣ με τους Ιατρικούς Συλλόγους

Στην απόγνωση ωθεί για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση με το προσχέδιο του ασφαλιστικού το ιατρικό σώμα αλλά και άλλους επιστημονικούς φορείς και εργαζόμενους οι οποίοι ετοιμάζονται ήδη πυρετωδώς για την επόμενη ημέρα.

Η απόγνωση των γιατρών για το Ασφαλιστικό και η ζύμωση ΠΙΣ με τους Ιατρικούς Συλλόγους

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι επαφές, οι συναντήσεις, οι ζυμώσεις αλλά και οι σχεδιασμοί των γιατρών δίνουν και παίρνουν, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, συνεδριάζει για πρώτη φορά η αρμόδια Τεχνική Επιτροπή που συνέστησε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος με την συμμετοχή των επιστημονικών φορέων.

Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και άλλοι φορείς, πραγματοποίησαν χθες δυναμική συγκέντρωση, η οποία κατέληξε στην Βουλή, ενώ οι πρώτοι με επικεφαλής τον ΙΣΑ, έστειλαν το μήνυμα «δεν θα αφήσουμε τον Κατρούγκαλο να μας κλείσει τα ιατρεία».

Σήμερα εξάλλου το πρωί, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα συμμετάσχει σε συνάντηση με όλους τους επιστημονικούς φορείς στα γραφεία του ΤΕΕ, ενώ το βράδυ ο ΠΙΣ συγκαλεί Διοικητικό Συμβούλιο. Όπως αναφέρει στο onMed ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχ. Βλασταράκος, θα ζητήσει από το ΔΣ, έκτακτη συνάντηση όλων των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων προκειμένου να συνεκτιμήσουν την κατάσταση και να χαράξουν τα επόμενα βήματά τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το προσχέδιο του Ασφαλιστικού, επισημαίνει ο κ. Βλασταράκος, είναι μία πολιτική χωρίς προοπτική, χωρίς βιωσιμότητα, προάγει την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαγυγή, την μαύρη εργασία και την μετανάστευση των νέων κυρίως και λαμπρών μυαλών.

Το προσχέδιο, συνεχίζει ο κ. Βλασταράκος, έχει καθαρά και στεγνά δημοσιονομικό χαρακτήρα, ενώ δεν υπάρχει πουθενά κάποιο άρθρο αναπτυξιακό ή κάποια ρύθμιση με προοπτική, ενώ το ράπισμα στους νέους γιατρούς και ελεύθερους επαγγελματίες, είναι τεράστιο. Ο προϋπολογισμός για την κοινωνική ασφάλιση είναι μειωμένος δραματικά, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι ο ιατρικός κόσμος, που έχει βάλει πλάτη στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων, θα καλύψει την διαφορά αυτή. Αρκετά έχουμε υποστεί και υποφέρει, καταλήγει με δυσφορία ο κ, Βλασταράκος, ο οποίος δίνει το τέμπο για τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Το ασφαλιστικό οδηγεί και τα φαρμακεία στο κλείσιμο

Εξάλλου και ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, σε συνεδρίαση που είχε προχθές με τα μέλη του ΔΣ, τόνισε το αυτονόητο, πως δηλαδή σύμφωνα με τις διατάξεις του προσχεδίου, η σύνδεση εισφορών με το εισόδημα οδηγεί τα φαρμακεία σε κλείσιμο. Επεσήμανε την ιδιαιτερότητα των φαρμακειών πως λόγω της φύσεως των εργασιών τους , δηλαδή της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, αδυνατούν να φοροδιαφύγουν, γεγονός που αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, σε συνάντηση που είχαν οι επιστημονικοί φορείς με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας κ. Αναστ. Πετρόπουλο, τονίσθηκε πως θα πρέπει να διατηρηθεί η ανεξαρτησία του ΕΤΑΑ το οποίο δεν πρέπει να αποτελέσει κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για υπερχρεωμένα ταμεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός, αναγνώρισε το πρόβλημα της σύνδεσης εισφορών με εισόδημα , ανέφερε πως το θέμα αυτό επανεξετάζεται έτσι ώστε να μην οδηγεί τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες σε αδυναμία πληρωμής και δεσμεύτηκε να καλέσει τον ΠΦΣ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας , οπότε και θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις ενδεχόμενες αλλαγές στο προσχέδιο , για να συζητήσουν το θέμα .

Τέλος, η Γραμματεία Υγείας Πρόνοιας του ΠΑΜΕ Αττικής, θα πραγματοποιήσει πορεία των υγειονομικών στο υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 4.30 το απόγευμα.

Διαβάστε ακόμη:

Γ. Πατούλης: Δεν θα αφήσουμε τον Κατρούγκαλο να μας κλείσει τα ιατρεία

Σκληραίνουν την στάση τους οι γιατροί για το Ασφαλιστικό - Πορείες και επαφές πριν τις απεργίες