ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Λήγει σήμερα η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις διοικήσεις των νοσοκομείων - Πώς θα κινηθεί η ΕΕΜΥΥ

Λήγει σήμερα, Τρίτη 19 Ιανουαρίου, στις 3 το μεσημέρι, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, σύμφωνα με την προκήρυξη που έχει αναρτήσει ήδη από τις 29 Δεκεμβρίου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Λήγει σήμερα η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις διοικήσεις των νοσοκομείων - Πώς θα κινηθεί η ΕΕΜΥΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Θα έχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιοι είναι οι υποψήφιοι αλλά και ποια στελέχη ενδιαφέρονται για να τεθούν επικεφαλής των νοσοκομείων του ΕΣΥ την δύσκολη αυτή περίοδο όπου η δημόσια υγεία βρίσκεται στο κόκκινο, τα νοσηλευτήρια σχεδόν καταρρέουν από ελλείψεις σε βασικά είδη και στελέχη και ταυτόχρονα μεγαλώνει αλματωδώς ο αριθμός των ανασφάλιστων.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη μεγάλος αριθμός στελεχών έχει καταθέσει αίτηση στις Υγειονομικές Περιφέρειες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Β΄ ΥΠΕ οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος ανέρχονται σε 90.

Στην συνέχεια, τις αιτήσεις θα εξετάσει η αρμόδια Τεχνική Επιτροπή Αξιολόγησης του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να τις αξιολογήσει μία προς μία, ενώ θα ακολουθήσουν και προσωπικές συνεντεύξεις.

Πάντως, δεν είναι ακόμη γνωστό πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την στελέχωση των νοσοκομείων, γιατί είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν και ενστάσεις. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης κάλεσε σε σύσκεψη τους Διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών των νοσοκομείων προκειμένου να τους δώσει οδηγίες για το πώς θα πρέπει να διαχειρίζονται μια σειρά από καθημερινά θέματα. Ουσιαστικά δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί εκτελούν χρέη διοικητών και για όσο διάστημα παραμείνουν, θα πρέπει τα νοσηλευτήρια να λειτουργούν απρόσκοπτα και χωρίς κενά.

Ένα στίγμα των νέων διοικήσεων τύπου Αριστεράς έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, μιλώντας στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Όπως τόνισε, οι νέοι διοικητές θα πρέπει να είναι καθαροί, εκτός διαπλοκής και να γνωρίζουν γράμματα, ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι οι προηγούμενοι διοικητές αξιολογήθηκαν με διαφανή τρόπο και καλώς έφυγαν. Οι νέοι θα επιλεγούν με 3 κριτήρια, όπως είπε:

- Να είναι «καθαροί», δηλαδή τίμιοι και εκτός διαπλοκής.
- Να «ξέρουν γράμματα», δηλαδή να γνωρίζουν το αντικείμενο της διοίκησης δομών υγείας.
- Να μπορούν να συμμορφωθούν με το πολιτικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, επαναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας, έχει δηλώσει, ότι θα παρακολουθεί στενά όλη την διαδικασία αξιολόγησης και θα παρεμβαίνει εκεί όπου απαιτείται.

Με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πριν από λίγο καιρό, η ΕΕΜΥΥ επεσήμανε πως τα στελέχη διοίκησης δεν παράγουν και δεν ασκούν πολιτική, αλλά υλοποιούν, κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο, την πολιτική υγείας της εκάστοτε κυβέρνησης.

Θα πρέπει λοιπόν να επιλεγούν οι ικανότεροι και να ψηφισθεί η προτεινόμενη νομοθετική τροπολογία, είχαν σημειώσει, ενώ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ΕΣΥ, τονίζοντας, ότι «η συνέχιση της ποικιλόμορφης κακοδιοίκησης από ανεκπαίδευτα και αναξιοκρατικά επιλεγμένα πρόσωπα και τα φαινόμενα διαφθοράς υπονομεύουν καθημερινά περισσότερο το ΕΣΥ και διασφαλίζουν την τελική κατάρρευση και (επίσημη) ιδιωτικοποίησή του».

Διαβάστε ακόμη:

Αναρτήθηκε η προκήρυξη για Διοικητές & Αν. Διοικητές Νοσοκομείων

Σκληρή κριτική Κοντοζαμάνη στον Πολάκη για τους διοικητές του ΕΣΥ

ΕΕΜΥΥ: Αποφασισμένη να παρέμβει στην διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών του ΕΣΥ

Α. Ξανθός: Οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων θα πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις

Διοικητές ΕΣΥ: Η μεγάλη σφαγή, κόπηκαν οι 59 από τους 71 επικεφαλής των νοσοκομείων