ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στην Βουλή η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους με προϋπολογισμό μεγάλης ένδειας

Επανέρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους, με συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Στην Βουλή η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους με προϋπολογισμό μεγάλης ένδειας

Των Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου και Διονυσίας Προκόπη

Ουσιαστικά πρόκειται για την νομοθετική ρύθμιση του Δεκεμβρίου (17 Δεκεμβρίου συγκεκριμένα), η οποία είχε κατατεθεί στο παράλληλο πρόγραμμα αλλά πάγωσε από τους δανειστές.

Η εν λόγω λοιπόν ρύθμιση επανέρχεται και μαζί με αυτήν και η ελπίδα ότι επιτέλους οι ευπαθείς αυτές ομάδες –άνθρωποι που απώλεσαν ξαφνικά την ασφάλισή τους αλλά και άλλοι πολίτες που έγιναν ξαφνικά λειτουργικά ανασφάλιστοι– θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εξετάσεις και φαρμακευτικές θεραπείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, η ρύθμιση που θα συζητηθεί την εβδομάδα αυτή στην Επιτροπή θα είναι η ίδια του Δεκεμβρίου και υπ' αυτήν την έννοια τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα, καθώς τα ποσά που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους ανασφάλιστους είναι εξαιρετικά χαμηλά. Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η πρόσθετη δαπάνη για τους ανασφάλιστους, τόσο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσο και για νοσηλεία, ανέρχεται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλό προϋπολογισμό, εάν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι ο πληθυσμός αυτός ανέρχεται σε 2,5 με 3 εκατ. ανθρώπους. Να θυμίσουμε ακόμη ότι, πριν δύο περίπου χρόνια, οι πρώην ηγεσίες του υπουργείου Υγείας έκαναν αναφορά για ανάγκη 350 εκατ. ευρώ μόνο για φαρμακευτική κάλυψη, ζητώντας την στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ και ΣΦΕΕ).

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο «Κόκκινο», ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και θα ψηφιστεί στα μέσα του μήνα και αίρεται μια μεγάλη εκκρεμότητα, η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα Υγείας.

Με τον ΑΜΚΑ ο ανασφάλιστος θα μπορεί να έχει περίθαλψη, εξετάσεις, νοσηλεία, συνταγογράφηση, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας:

«Το στοίχημα είναι να καταστεί λειτουργικό το σύστημα, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Παράλληλα, με τη θεσμοθέτηση της άρσης της εκκρεμότητας για τους ανασφάλιστους, προωθείται σειρά μέτρων ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων». Φτάσαμε, είπε, στο σημείο να έχουμε 2,5 ή και 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους, επισημαίνοντας πως υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα βοήθειας σε ανθρώπους που δεν είχαν άλλη επιλογή από τα Κοινωνικά Ιατρεία.

Σε άλλη συνέντευξή του στον 9.84 πριν μερικές ημέρες, ο υπουργός Υγείας είχε τονίσει για το θέμα αυτό ότι οι ανασφάλιστοι –μόνο με τον ΑΜΚΑ τους θα έχουν ισότιμη με τους ασφαλισμένους πρόσβαση στο σύστημα υγείας, όπως και το ίδιο ποσοστό συμμετοχής φαρμάκων. Με την ίδια ρύθμιση, όσοι έχουν βιβλιάριο απορίας θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Διαβάστε ακόμη:

Ανασφάλιστοι και άποροι στην καρδιά του σ/ν - Από τα φαρμακεία θα προμηθεύονται οι άποροι τα φάρμακά τους

Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους και μετανάστες - Απαντήσεις Ξανθού & Πολάκη στο Ποτάμι