ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ρυθμίζεται με ΚΥΑ η διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας ασυνόδευτων ανηλίκων

Η διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας ασυνόδευτων ανηλίκων που αιτούνται τη χορήγηση διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, ρυθμίζεται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 1982/2016 του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του Αν. Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ρυθμίζεται με ΚΥΑ η διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας ασυνόδευτων ανηλίκων

Από την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, στις 7.6.2013, έχει σε αρκετές περιπτώσεις ανακύψει ζήτημα προσδιορισμού της ηλικίας ανηλίκων που προσέρχονται σ΄ αυτήν. Με δεδομένο ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι αιτούντες διεθνή προστασία δεν προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία για την ταυτότητα και την ηλικία τους, ο προσδιορισμός της τελευταίας καθίστατο ιδιαίτερα δυσχερής, όταν από τις δηλώσεις τους δημιουργείτο αμφιβολία. Επιπλέον, η διαπίστωση της ηλικίας των αιτούντων διεθνή προστασία και ειδικότερα της πιθανής ανηλικότητάς τους, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς με αυτήν συνδέονται πρόσθετες διαδικαστικές εγγυήσεις προς όφελος του αιτούντα (ανάγκη για διορισμό επιτρόπου, στέγαση κ.α.).

Με την παραπάνω ΚΥΑ θα είναι δυνατή η παραπομπή του αιτούντα σε αρμόδια δομή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, στην οποία απασχολείται παιδίατρος, ψυχολόγος και λειτουργεί κοινωνική υπηρεσία. Για τον προσδιορισμό της ανηλικότητας λαμβάνονται υπόψη μακροσκοπικά χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος, φωνή κλπ) και αξιολόγηση από τον ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.

Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα λαμβάνεται υπόψη στη διαδικασία ασύλου, με γνώμονα πάντοτε το βέλτιστο συμφέρον του αιτούντα, εφόσον δε η αμφιβολία δεν αίρεται, ο αιτών θα θεωρείται ανήλικος.

Διαβάστε ακόμη:

Δίκτυο αλληλεγγύης και προσφοράς από το ΕΚΠΑ για τους πρόσφυγες