ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκινά τους εμβολιασμούς στους πρόσφυγες της Ειδομένης

Σχέδιο εμβολιασμών ξεκινά αυτήν την εβδομάδα στην Ειδομένη το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά το περιστατικό με το 9χρονο κοριτσάκι στο οποίο εκδηλώθηκε ηπατίτιδα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκινά τους εμβολιασμούς στους πρόσφυγες της Ειδομένης

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αυτό δηλώνει στο onMed ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο οποίος θα βρεθεί ξανά στην Ειδομένη την Πέμπτη πιθανότατα, μαζί με ομάδα λοιμωξιολόγων, προκειμένου να εμβολιάσουν τον πληθυσμό και κυρίως τα παιδιά.

Είναι αδήριτη ανάγκη να γίνει η ενέργεια αυτή, σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος δηλώνει ακόμη, ότι το πέπλο επιδημιολογικής επιτήρησης θα επεκταθεί εκτός από την περιοχή της Ειδομένης και σε άλλους χώρους στους οποίους βρίσκονται πρόσφυγες, όπως Σχιστό, Αμυγδαλέζα, Ελαιώνας, λιμάνι Πειραιά.

Η περιφρούρηση της δημόσιας υγείας, αποδεικνύεται καταλύτης το διάστημα αυτό, και ειδικότερα μετά το περιστατικό με το 9χρονο κορίτσι, οι ενέργειες θα πρέπει να ενταθούν.

Ήδη ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο, προκειμένου να τους εκθέσει αναλυτικά το θέμα και να καταστρώσουν το επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου, συνέστησε τον εμβολιασμό των προσφύγων - παιδιών και ενηλίκων- για νοσήματα όπως ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα καθώς και τον εμβολιασμό των νεογνών για φυματίωση.
Να σημειωθεί δε, ότι αναμένεται από το υπουργείο Υγείας σχετική επεξηγηματική εγκύκλιος προς τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματίες υγείας.

Εν τω μεταξύ, για δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας στην Ειδομένη έκανε λόγο το πρακτορείο Reuters, ωστόσο ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, διαψεύδει την είδηση.

Ο κ. Γιαννόπουλος μίλησε το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δηλώνοντας πως το μόνο κρούσμα ηπατίτιδας Α αφορά στο 9χρονο κοριτσάκι, το οποίο μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

«Τα μέτρα που παίρνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις της ηπατίτιδος Α είναι συγκεκριμένα και αντιμετωπίζεται η κατάσταση», αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «απερίγραπτες» τις συνθήκες που επικρατούν στην Ειδομένη. Μάλιστα, συμπληρώνει πως οι συνθήκες δεν μπορούν να διορθωθούν όποιες παρεμβάσεις κι αν γίνουν στην περιοχή, καθώς πρόκειται για ένα βαλτότοπο, έναν «άναρχο καταυλισμό», σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, από τον οποίο πρέπει να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε ακόμη:

Αθ. Γιαννόπουλος: Δεν υπάρχει δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας Α στην Ειδομένη