ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ για πρόσφυγες: Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας - Να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί

Σήμα κινδύνου για την δημόσια υγεία με αφορμή το προσφυγικό εκπέμπει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σημειώνοντας, ότι παρά τη κινητοποίηση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, των εθελοντών ιατρών, των Ιατρικών Συλλόγων, ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών στους χώρους όπου έχουν εγκλωβιστεί οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι υπαρκτός.

ΠΙΣ για πρόσφυγες: Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας - Να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί

Ήδη, τις τελευταίες ημέρες δύο παιδιά από τη Συρία, 8 και 9 ετών, διαγνώσθηκαν με ηπατίτιδα Α, τονίζει και συνεχίζει: Δεδομένου ότι η μετάδοση του συγκεκριμένου ιού ευνοείται από τις κακές συνθήκες διαβίωσης, αν δεν ληφθούν μέτρα είναι σχεδόν βέβαιη η εμφάνιση περισσοτέρων κρουσμάτων στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ελέγξει τη δυνατότητα και να προχωρήσει στον εμβολιασμό έναντι της ηπατίτιδας Α των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης και σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα παιδιά.

Απαραίτητη κρίνεται η εγκατάσταση-μετεγκατάσταση των προσφύγων-μεταναστών σε χώρους όπου υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (διαμονής-ύδρευσης-αποχέτευσης).

Καθώς ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται μέσω των κοπράνων και κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής και νερού, θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν την κατανάλωση της τροφής.
Επίσης, θα πρέπει να καταναλώνεται αποκλειστικά και μόνο εμφιαλωμένο νερό.

H Δημόσια υγεία πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιδημιών που μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις, που δύσκολα θα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Διαβάστε ακόμη:

Αθ. Γιαννόπουλος και Σωτ. Τσιόδρας στην Ειδομένη την Πέμπτη, για τον εμβολιασμό των προσφύγων

Και δεύτερο περιστατικό ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο - Αναμένονται σποραδικά κρούσματα

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκινά τους εμβολιασμούς στους πρόσφυγες της Ειδομένης

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» κοντά στους πρόσφυγες: Προσφορά 2.000 εμβολίων στο υπ. Υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ