ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπ. Υγείας για τον εμβολιασμό προσφύγων & υγειονομικών

Διευκρινίσεις για τους εμβολιασμούς προσφύγων, αιτούντων άσυλο, μεταναστών και του υγειονομικού προσωπικού που εργάζεται σε κέντρα φιλοξενίας, δίνει με εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπ. Υγείας για τον εμβολιασμό προσφύγων & υγειονομικών

Όπως αναφέρεται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ο ελλιπής εμβολιασμός, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τον γηγενή πληθυσμό.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των προσφύγων έχουν «άγνωστη κατάσταση εμβολιασμού», εφόσον δεν διαθέτουν κατά την άφιξή τους έγγραφα που να πιστοποιούν την εμβολιαστική τους κάλυψη, με αποτέλεσμα την περαιτέρω δυσκολία στην ορθότερη προσέγγιση από τις υγειονομικές αρχές της χώρας υποδοχής.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η εμβολιαστική κατάσταση των νεοεισερχομένων μεταναστών και προσφύγων θα πρέπει να ελέγχεται άμεσα προκειμένου να πάρουν άδεια παραμονής (πράσινη κάρτα) οι πρώτοι και να φιλοξενηθούν προσωρινά ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι δεύτεροι. Κάθε γραπτή και ευκρινής τεκμηρίωση εμβολιασμού γίνεται αποδεκτή, εφόσον αυτός έχει διενεργηθεί σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές συστάσεις (κατάλληλη ηλικία, εμβόλιο, μεσοδιάστημα δόσεων).

Βρέφη και παιδιά χωρίς πιστοποιητικό εμβολιαστικής κάλυψης, θεωρούνται ανεμβολίαστα και εμβολιάζονται εξαρχής ανάλογα με την ηλικία τους.

Οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο θα πρέπει κατά προτεραιότητα να εμβολιάζονται ως εξής:

-Εμβολιασμός για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα Παιδιά και ενήλικες: 1 δόση εμβολίου MMR (για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα), κατά προτεραιότητα στις ηλικίες από 12 μηνών έως <15 ετών>κάτω των 15 ετών.

-Εμβολιασμός για διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη-πολιομυελίτιδα (αδρανοποιημένο εμβόλιο). Παιδιά 6 εβδομάδων έως 4 ετών. 1 δόση εμβολίου DTaP-IPV (για διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη(ακυτταρικό)- πολιομυελίτιδα (αδρανοποιημένο). Σε περίπτωση έλλειψης τετραδύναμου εμβολίου μπορεί να γίνει πενταδύναμο (DTaP-IPV-Hib) ή εξαδύναμο (DTaP-IPV-Hib-HepB). Επίσης, στην περίπτωση μη διαθεσιμότητας ακυτταρικού εμβολίου κοκκύτη μπορεί να χορηγείται ολοκυτταρικό (έως την ηλικία των 7 ετών) συνδυασμένο με τα υπόλοιπα εμβόλια. Παιδιά μεγαλύτερα των 4 ετών, έφηβοι και ενήλικες: 1 δόση τετραδύναμου εμβολίου Tdap-IPV (εμβόλιο τύπου ενηλίκου για διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη (ακυτταρικό)-πολιομυελίτιδα (αδρανοποιημένο), με προτεραιότητα σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες. Εναλλακτικά, μπορεί να χορηγείται εμβόλιο Td-IPV (εμβόλιο τύπου ενηλίκου για διφθερίτιδα-τέτανο-πολιομυελίτιδα (αδρανοποιημένο).

- Εμβολιασμός νεογνών για φυματίωση. 1 δόση εμβολίου BCG (για φυματίωση) κατά τη διάρκεια της νεογνικής περιόδου.

Επιπλέον, σε περίπτωση που η επιδημιολογική επιτήρηση καταδείξει συρροή κρουσμάτων συνιστάται:

Εμβολιασμός για μηνιγγιτιδόκοκκο, με συζευγμένο ή πολυσακχαριδικό εμβόλιο ανάλογα με την ηλικία: τετραδύναμο (για οροομάδες A, C, Y, W135) ή αντίστοιχο ολιγοδύναμο. Εμβολιασμός για γρίπη, την περίοδο κυκλοφορίας του ιού, στις ηλικίες πάνω από 6 μηνών. Σε δεύτερο χρόνο και εφόσον η παραμονή στη χώρα παρατείνεται οι εμβολιασμοί συμπληρώνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και διενεργείται έλεγχος με φυματινοαντίδραση.

Σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων συνιστάται να είναι πλήρως εμβολιασμένο σύμφωνα με το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού ενηλίκων. Εάν δεν υπάρχει πλήρης εμβολιασμός πρώτη προτεραιότητα δίνεται σε: 1 δόση MMR. Εάν δεν έχουν αποδεδειγμένη ανοσία και έχουν γεννηθεί μετά το 1957, πρέπει να εμβολιάζονται με 2 δόσεις MMR. 1 δόση τετραδύναμου εμβολίου TdaP-IPV τύπου ενηλίκου.

Διαβάστε επίσης:

Στο διαδίκτυο η απόφαση για το Συντονιστικό Όργανο των προσφύγων με επικεφαλής το ΕΚΕΠΥ

Στην Ειδομένη ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Γιαννόπουλος