ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να εξοικονομήσει για την υγεία 500 εκατ. ευρώ

Ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να εξοικονομήσει για την υγεία 500 εκατ. ευρώ

Ανεκμετάλλευτο εργαλείο αποδεικνύεται ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο (real time), σύμφωνα με όσα αποκάλυψε από το πρώτο Στρογγυλό Τραπέζι του 7ου Pharma & Health Conference, την Πέμπτη στο ξενοδοχείο Divani Caravel, καθώς σύμφωνα με τους ομιλητές, θεσμοθετήθηκε, πραγματοποιήθηκε αλλά τα αποτελέσματα ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα.

“Αν και γνωρίζουμε ότι από μια δαπάνη περίπου 250 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ είναι προκλητά”, αποκάλυψε ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Συμπλήρωσε, δε, πως μια μόνο κλινική διαπιστώθηκε πως από τα 10 εκατ. υποβολών τα 8 εκατ. ήταν πλαστά! Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, η εξοικονόμηση από την εφαρμογή του real time ελέγχου μπορεί να αγγίξει και τα 500 εκατ. ευρώ!

Ο κ. Αποστολόπουλος μίλησε και για τις επιπτώσεις των μέτρων του rebate και του claw back, οι οποίες δεν έχει μετρηθεί στις πραγματικές τους διαστάσεις. “Πολλές εταιρείες είναι ήδη σε αδυναμία, 60 κλινικές έκλεισαν”, ανέφερε προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται οι οριζόντιες μειώσεις χωρίς εξορθολογισμό δαπανών.

Την ίδια ώρα, το 80% των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα αφορά απαρχαιωμένο εξοπλισμό, προερχόμενο κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής GE Healthcare Ν. Ευρώπης. Παράλληλα, τα νοσοκομεία είναι γυμνά, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του αντικαρκινικού νοσοκομείου “Μεταξά” , που δεν διαθέτει απεικονιστικό μηχάνημα που λειτουργεί, σημείωσε.
Κατά τον κ. Δεληγιάννη θα πρέπει να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, καταρχήν για να έχουμε σημαντική υποχώρηση φαινομένου διαφθοράς. Πρότεινε δε, τη διενέργεια κεντρικών διαγωνισμών ή έστω μιας κεντρικής ασφαλιστικής δικλίδας που θα επιτρέπει τον έλεγχο στα νοσοκομεία.

“Το σύστημα δεν ελέγχεται” τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas, Ricardo Canevari, ο αριθμός των φαρμακείων αυξάνεται, ο αριθμός χονδρεμπόρων επίσης, ενώ δεν υπάρχουν αρκετοί νοσηλευτές.

Απαιτείται μια επαναδιανομή των πόρων, αλλά και μια αλλαγή στο σύστημα αποζημίωσης. Κυρίως, όμως, χρειάζεται αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, ενώ το 1,945 δισ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης δεν επαρκεί. “Το σύστημα πρέπει να βασίζεται στο αποτέλεσμα”, τόνισε ο κ. Canevari. Είναι ενδεικτικό πως το 10%-15% των προϊόντων δεν επιφέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. “Γι΄ αυτά δεν θα πρέπει να διεκδικούμε κάτι. Αρκεί να μην υπάρχουν clawback και οριζόντια μέτρα”, σημείωσε.
Η αποζημίωση θα πρέπει να συνδέεται με το αποτέλεσμα, ξεκαθάρισε ο CEO της Novartis Hellas. Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε για να εφαρμόσουμε ένα πλήρες σύστημα HTA, αλλά να επιδιώξουμε τη σταδιακή εφαρμογή σε πιλοτικό επίπεδο. Η Ελλάδα έχει περιοχές που προσφέρονται, όπως η Κρήτη που ο κ. Canevari ανέδειξε ως χαρακτηριστική περίπτωση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, σημείωσε πως η υγεία είναι ένας τομέας που μπορούμε να αναπτυχθούμε στην Ελλάδα. “Πρέπει και μπορεί η υγεία να μην αποτελεί μόνο κέντρο κόστους αλλά και κέντρο ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε εδώ την πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ να δημιουργήσει ειδική αντιπροεδρία για τις κλινικές μελέτες”, ανέφερε.

“Υπάρχουν πολλοί λόγοι να φέρει κανείς παραγωγή και επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι δείκτες είναι φανταστικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανταγωνιζόμαστε παραγωγικές μονάδες στην Ινδία. Επίσης, διαθέτουμε το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό.  “Θα πρέπει να εφαρμοστούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΦΕΕ και η ΠΕΦ, να πάρουμε παραδείγματα από success story για να πείσουμε ξένους επενδυτές να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και να κάτσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι με την πολιτική ηγεσία αντί να είμαστε απέναντι και να δουλέψουμε προς την ίδια κατεύθυνση”, προσέθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

Επιτέλους εθνική πολιτική φαρμάκου και στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας, για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση

Αν. Καρταπάνης: Η κρίση δεν έχει τελειώσει, το clawback θα κλείσει πολλά νοσοκομεία, στροφή στις συμπράξεις

BEST OF NETWORK